Publicat in 1989, "Calatorie intr-un picior" este primul roman scris de Herta Muller dupa ce a parasit Romania.

Irene, protagonista de 35 de ani a acestui roman, il cunoaste la mare pe Franz, un tanar turist german pe care il gaseste beat intr-o carciuma si il ajuta sa ajunga la hotel. Asteptandu-si actele pentru emigrare, Irene stabileste impreuna cu Franz sa se revada amandoi in Germania, dupa ce ea va fi parasit „cealalta tara“. La aeroport nu-l va intalni insa pe Franz, ci pe un prieten al acestuia, Stefan. Dupa mutarea in Berlinul de Vest, prin Stefan il cunoaste pe Thomas, un somer homosexual cu care reuseste sa comunice.

Serpentinele amoroase, anxietatea generata de confruntarea cu birocratia hartuitoare pentru imigranti, analiza lucida a vietii de pe strazile metropolei si dorul de tara de origine atent tinut sub control sunt descrise intr-o proza concisa, minimalista, dar cu „o comoara de imagini de neuitat". (Publishers Weekly). O carte despre alienare, cautari si, mai ales, despre singuratate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine!

„O carte superba. Constiinta cea mai intima a Irenei – in care politicul a devenit cu totul personal – este magnific redata in aceste pagini.“ (The New York Times Book Review)

„Irene, personajul principal, pleaca din cealalta tara, din tara Dictatorului, in Vest... Herta Müller reuseste sa construiasca o naratiune in care fiecare cititor se simte apatrid si lipsit de aparare. Limbajul descrierilor este dur. Doar acolo unde lucrurile insesi sunt reci, scriitoarea isi ia libertatea unui limbaj poetic stralucit, fara a incerca prin acesta o evadare.“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Despre Herta Müller

Scriitoarea germana originara din Romania HERTA MÜLLER s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf. Dupa absolvirea studiilor de filologie germana si romana, lucreaza pentru scurt timp ca traducatoare intr-o fabrica din Timisoara, de unde este concediata din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. În 1982 debuteaza cu volumul de povestiri Niederungen (Å¢inuturile joase), masiv cenzurat, a carui versiune originala avea sa apara in Germania in 1984. Amenintarea din partea Securitatii continua, obligand-o pe Herta Müller sa emigreze in RFG in 1987. Publica romane: Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (Omul e un mare fazan pe lume, 1986), Reisende auf einem Bein (Calatorie intr-un picior, 1989), Înca de pe atunci vulpea era vanatorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009), Animalul inimii (Herztier, 1994), Leaganul respiratiei (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), volume de eseuri, intre care Hunger und Seide (Foame si matase, 1995), Der König verneigt sich und tötet (Regele se inclina si ucide, 2003), volume de povestiri, precum si volume de poezie din colaje. Este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2005). Academia Suedeza ii atribuie in 2009 Premiul Nobel pentru literatura.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Lucrare aparuta la editura Humanitas


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri