Este pentru prima data in Romania cand, in cadrul unui parteneriat public-privat, se desfasoara reabilitarea unui castel, monument istoric, in scopul restituirii acestuia catre comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltarii economice durabile si al coeziunii sociale.

Comunicat de presa

Joi, 15 iulie 2010, a fost inaugurata Colectia Muzeala a Armenilor Transilvaneni – ARCA din Dumbraveni, jud. Sibiu. Deschiderea oficiala a fost oficiata de catre dna Consilier a Ambasadei Norvegiei in Romania, dna Liv Maria Roste, in prezenta Excelentei Sale Hamlet Gasparian, Ambasadorul Armeniei in Romania, ai reprezentantilor Parlamentului si Guvernului Romaniei, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale.

Evenimentul se desfasoara in cadrul proiectului A.R.C.A. – Actiuni de Regenerare a Comunitatii Armene, proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European, proiect care vizeaza conservarea si promovarea mostenirii culturale a minoritatii armene din Dumbraveni, pentru transformarea orasului intr-o zona de receptivitate turistica si stimularea primelor initiative locale de crestere economica si de coeziune sociala prin cultura.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș

Este pentru prima data in Romania cand, in cadrul unui parteneriat public-privat, se desfasoara reabilitarea unui castel, monument istoric, in scopul restituirii acestuia catre comunitate, prin utilizarea patrimoniului cultural ca factor al dezvoltarii economice durabile si al coeziunii sociale.

Proiectul a avut drept prima etapa reabilitarea spatiilor in care se deschide colectia ARCA din cadrul Castelului Apafi, cladire monument istoric a carei constructie a inceput in anul 1552 si care pe parcursul timpului a suferit adaugiri si modificari severe, pentru ca in prezent sa aiba nevoie de interventii masive pentru recuperarea aspectului de altadata. Astfel, au fost reabilitate patru incaperi si un hol de acces, adica aproximativ 700 de metri patrati care au presupus: fasonarea si finisarea peretilor precum si rezolvarea problemelor aparute in timp din cauza interventiilor nefericite, refacerea tamplariei, reconditionarea zidului portii de acces, a portii efective si a treptelor de acces in castel.

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

O a doua etapa a proiectului ARCA consta in deschiderea primului spatiu din cadrul Centrului European al Diversitatii Culturale: Colectia Muzeala a Armenilor Transilvaneni. Este vorba despre o colectie a memoriei si a amintirilor adunate simbolic in bagajele cu care armenii au venit in Transilvania. Sunt imagini, idei, obiecte si fotografii care povestesc despre istoria, religia si viata privata a armenilor transilvaneni, ramura distincta a diasporei istorice armenesti din Romania. Expozitia propune un instantaneu intre „a veni” si „a pleca”, valizele expuse in sali simuleaza o etapa a despachetatului/impachetatului, alternanta de la starea de instalare si de locuire la cea de abandon si exil.

Program de vizitare: marti – duminica 10.00 – 15.00; Pentru mai multe detalii intrati pe pagina oficiala a muzeului, www.muzeularca.ro

Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri