Cum la sfarsitul saptamanii trecute a fost lansat in cinematografele americane cel de-al doilea episod din Sex and The City, varianta pentru marele-ecran, este chiar oportuna o discutie despre felul in care aceasta franciza celebra in toata lumea, a schimbat viata femeilor. Sau nu.

Nebunia cumparaturilor

Tracy Scott atrage de asemenea atentia asupra portretizarii exagerate a unei societati a consumului. “Un alt element al show-ului care le mentine pe femei in stereotipuri este accentul pe consum, cu femei care fac shopping tot timpul, ceea ce nu este chiar asa de provocator pentru ceea ce ar trebui sa fie femeile in ziua de azi”, spune Scott. De fapt, serialul intra in acea constructie a femeilor obsedate de cumparaturi si de gasirea barbatului potrivit. Aceasta este critica pe care o aduc unii specialisti.

Un film in care se poate regasi oricine

“Totusi, pentru ca este ambiguu… te poti concentra fie pe faptul ca aceste femei au o cariera, nu au inhibitii in ceea ce priveste sexul, sau poti sa te concentrezi pe acele elemente mult mai traditionaliste - romantismul sau gasirea unui barbat potrivit, casatorie, copiii, etc. Si, pentru ca Sex and The City poate fi interpretat in mai multe feluri, putem sa spunem ca este un <<produs cultural deschis>>, ceea ce inseamna ca foarte multi oameni pot urmari serialul, din diverse motive. Iar astfel de produse media sunt cele mai de succes. Sunt acelea care nu incearca neaparat sa impuna un anumit mesaj publicului, ci publicul este acela care isi extrage mesajul care ii convine”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Sex and The City, o fantezie?

“Din nou… cand ne gandim la Sex and the City, trebuie sa vedem si cine sunt personajele acestui show. Sunt femei albe, instarite din clasa de mijloc, slabe si atragatoare. Cati oameni sunt ca ele in SUA (n.r. sau acolo unde franciza a avut succes)? Astfel, chiar si oamenii care privesc si agreeaza serialul, se pot gandi ca de fapt nu vor fi niciodata asemeni personajelor din Sex and The City si ca filmul este mai mult o fantezie. Se gandesc: <<Poate daca eram si eu slaba, atragatoare si bogata poate ca as fi putut fi ca ele, dar nu sunt, deci poate ca nu voi avea aceeasi libertate sexuala pe care o au ele>>” spune, Tracy Scott, intorcandu-se la tonul critic.

O concluzie: “Sex and The City” nu e mai revolutionar decat "Neveste disperate"

“Daca ne uitam in istoria televiziunii, alte programe au provocat mult mai tare rolurile sociale decat a facut-o Sex and The City. Si chiar si acum sunt programe TV care portretizeaza femeile mult mai realist, aratand problemele de care se lovesc acestea, mult mai bine decat o face Sex and The City. De exemplu serialul Neveste Disperate, unde una dintre actrite joaca rolul unei mame casnice care se intoarce la servciu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri