29 Septembrie 2011 publicat în Cultura 98 share-uri

Salvador Dali s-a nascut pe data de 11 mai 1904, langa Barcelona, Spania si este unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai suprarealismului in arta. Metoda paranoico-critica, utilizata de Dali, reprezenta antrenarea pictorului pentru a poseda puterea de a privi un obiect si de a vedea un altul.
Metoda paranoico-critica, utilizata de Dali, reprezenta antrenarea pictorului pentru a poseda puterea de a privi un obiect si de a vedea un altul.

Un eveniment cheie in viata lui Dali a fost cunoasterea sotiei sale, Gala, care la acea vreme era casatorita cu un alt artist suprarealist. Ea a reprezentat influenta lui principala, atat in viata personala, cat si in multe din picturile lui.

Spre sfarsitul anilor 1930, viziunea exagerata a lui Salvador a inceput sa ii deranjeze pe ceilalti. Andre Breton, un poet si critic francez, care era un suprarealist intr-o pozitie de conducere, l-a exclus pe Dali din miscarea suprarealista.


Foto interior, fr si main: oddsock

Pictorul a continuat sa aiba succes atat in domeniul picturii, cat si in cel al scrisului, al designului scenic si al filmelor, dar seriozitatea lui ca artist incepea sa fie pusa sub semnul intrebarii. El s-a declarat impotriva artei abstracte si a inceput sa picteze subiecti catolici in acelasi stil, care reprezentau cosmarurile lui.

In anul 1974 drepturile lui in arta au fost vandute de alti oameni de afaceri, lasandu-l fara niciun profit. In 1980, un barbat pe nume A. Reynolds Morse, din Cleveland, a format o organizatie numita "Friends to Save Dali".

In 1983, Dali si-a expus multe din lucrarile sale la Muzeul de Arta Contemporana din Madrid, eveniment care l-a facut faimos in Spania si care l-a adus in atentia Familiei Regale din Spania si a colectionarilor din intreaga lume.

Dupa anul 1983, Salvador a fost tintuit intr-un scaun cu rotile dupa un incendiu. Pictorul a murit pe data de 23 ianuarie 1989, in Figueras, Spania. El este amintit ca fiind subiectul unor numeroase controverse, desi in ultimii lui ani controversa a avut mai multe legaturi cu asociatii lui, decat cu Dali in sine.

Informatii oferite de www.Books-Express.ro

Iti recomandam si articolul Salvador Dali, chipul unui geniu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri