13 Septembrie 2011 publicat în Cultura 15 share-uri

Ne-am intalnit timp de patru seri, peste o suta de dansatori profesionisti si neprofesionisti, ca sa invatam si sa repetam o coregrafie realizata de tanaraul dansator roman Mircea Ghinea. A fost un dans pe care am vrut sa il dedicam Pinei Bausch, una dintre cele mai mari artiste din toate timpurile si coregrafa care a schimbat paradigma acestei arte.

Dansul inseamna viata. Inseamna fericire, inseamna umanitate. Asta ne-a invatat Pina Buasch, inspirand sufletele a mii de artisti, de la inceputul anilor '70 si pana astazi.

Cu ocazia lansarii in cinematografe a filmului pe care bunul sau prieten Wim Wenders i-l dedica coregrafei, am vrut sa dansam ca sa atragem atentia asupra acestei imense personalitati, pe care, din pacate, in Romania prea putini oameni o cunosc.

Pasiunea noastra pentru creatia coregrafei s-a concretizat intr-un flashmob pana acum unic in lume, ce s-a desfasurat vineri, 9 septembrie, la inceput de toamna, in centrul Capitalei:

“Danseaza, danseaza, altfel suntem pierduti!”, spunea Pina Bausch, creatoarea teatrului-dans. Acestea sunt sentimentele unui om care iubeste expresivitatea miscarii. E sentimentul ala ca uneori, arta, e singura noastra salvare, singura descatusare si singura datatoare de fericire inexplicabila.

Am mers la repetitii si la flashmob cu imaginile create de Pina Bausch in suflet, cu Pina in suflet si cu amintirea vietii mele de pana acum, marcata de pasiunea pentru dans... Cu amintirea zilelor din copilarie cand dansam, dansam... impreuna cu sora mea, de parca nimic altceva nu ar mai fi contat in jur. Uneori in gradina, uneori in apa marii... asa cum au dansat in decorul creat pe scena si dansatorii Teatrului german Wuppertal, pe care l-a condus Pina Bausch...

Mergeti sa o cunoasteti pe aceasta mare creatoare, caci este unica:

de Jullie S.

Foto front si main: Donata Wenders


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri