O seara magica alaturi de scriitoarea Ioana Nicolaie: Cum devenim mame?

12:04, 18 Aprilie 2011 publicat în Cultura

'Nu sunt multe femei in literatura. M-a infiorat sa vad cat de recente sunt vocile femeilor in literatura. Barbatii vorbesc altfel despre noi...'

Felul prin care autoarea vorbea despre mama ei era aproape legendar. In seara aia confuza de aprilie, amintirile scriitoarei se confundau parca cu imagini mitologice. "Cata putere poate sa existe intr-o femeie care a dat nastere unor doisprezece copii?", ma intrebam, iar veneratia Ioanei pentru mama ei, devenea veneratie pentru minunea de a fi femeie.

“Cerul din burta este despre poezia pe care o simti atunci cand esti insarcinata. Dar in cartea mea nu exista doar femeia insarcinata ci si barbatul”. Sau Mir cum ii spune Ioana, cunoscutului scriitor Mircea Cartarescu, cel care a stiut sa ii fie aproape, in acea perioada de transformari. Este o carte despre Gabriel, "baietelul meu si al lui Mircea". Dupa ce a citit manuscrisul "Cerului din burta", Mircea Cartarescu i-a spus Ioanei: “Ai scris o carte foarte adevarata”.

Citeste si:
Secrete de la Cori Grămescu: Primele 10 reguli de bază pentru a...
Secrete de la Cori Grămescu:...

Este o carte adevarata despre noi, femeile, despre fricile si despre bucuriile noastre, am aflat in acea seara. Aprope ca nu ne mai recunoastem in stereotipuri despre noi, vrem sa citim despre trairile adevarate ale femeilor. Iar numai femeile ele insele, pot sa transmita aceste senzatii...

“Pana in anii ’90 functiona cenzura. Nu puteai folosi cuvantul “san” de exemplu. Nu se putea scrie un astfel de text (n.r. Cerul din Burta). Din punct de vedere literar, nu era un subiect atat de interesant”, spunea Ioana Nicolaie. “Apropo despre mentalitatea publica a sarcinii... Totul la noi este foarte nedelicat cu femeile insarcinate... Dar exista si o parte frumoasa. Sa vina un domn sa te roage sa il lasi sa iti puna mana pe burtica...”

Citeste si:
3 Nutrienți care contribuie la ameliorarea simptomelor menopauzei
3 Nutrienți care contribuie...

"Cerul din burta" a aparut pentru prima data in anul 2005 la editura Paralela 45 si a fost anul trecut reeditata la editura Polirom.

"<<Cerul din burta>> prezinta povestea magica – pina acum nescrisa - a celor noua luni de sarcina. Personaje centrale sint femeia care pacurge uluita maternitatea, ca secventa de viata pe care numai ea o poate cunoaste, si copilul nenascut care creste si se apropie tot mai mult de lume. Mica/mare istorie la care eroina este partasa aluvioneaza detaliul medical si amintirea, <<vocile>> altor mame, stiri preluate din medii sau pasaje din carti de specialitate. Construita pe mai multe paliere – fiziologic, poetic, filozofic, mistic –, folosindu-se de principiul jurnalului si de tehnica poeziei, mixind postmodern stari si povesti, <<Cerul din burta>> este o carte profunda si seducatoare.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri