Metroul bucureștean va găzdui, în următoarele zile, până pe 21.11.2022, o expoziție menită să atragă atenția și să sensibilizeze asupra tragediei Holocaustului romilor din România; 12 spoturi video care marchează această dramă trăită de populația romă în perioada celui de-al Doilea Război Mondial vor rula pe ecranele din stațiile de metrou.

 

Comunicat de presă

„Holocaustul împotriva romilor din România nu a fost importat din Gemania nazistă a lui Adolf Hitler, nici de aiurea. A fost un fenomen autohton, care s-a născut și a crescut în mentalul colectiv românesc, marcat de ură și dispreț la adresa romilor încă din vechime, din vremea Sclaviei romilor – jumătate de mileniu de Sclavie. Pentru romii din România, Holocaustul a fost punctul culminant al unei istorii de rasism instituţionalizat, stare de fapt care s-a suprapus, din punct de vedere cronologic, cu însăşi existenţa romilor în spaţiul românesc. Holocaustul împotriva romilor a fost uitat de societate, fiind ascuns acesteia de către statul rasist, a fost uitat de stat pentru a nu-și asuma responsabilitatea exterminării romilor și a fost ascuns în rănile adânci și nevindecate din sufletul traumatizat al supraviețuitorilor pentru care identitatea etnică romă a devenit stigmat internalizat și le-a zdrobit imaginea de sine”, declară Mihai Neacșu, Director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

„Arta și cultura contribuie la crearea unei societăți mai bune empatice și eliberate de stereotipuri. Ne bucurăm să fim parte dintr-un nou proiect de informare, conștientizare și sensibilizare derulat împreună cu cei doi parteneri – CNCR și Metrorex. Vă invităm să ridicați privirea spre ecranele din metrou și să ieșiți din rutina zilnică a călătoriei pentru a reflecta asupra unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria României”, declară Ioana Ciocan, director general Art Safari.

Proiectul cultural constă în expunerea până pe 21.11.2022 a unor materiale video dedicate tragediei Holocaustului Romilor din țara noastră, pe televizoarele din stațiile de metrou. Expoziția video își propune să schimbe mentalități, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei și să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural.

Incredibila Eclipsă Solară HIBRIDĂ și prima din 2023 (19-20 Aprilie în Berbec): învingem KARMA și plantăm sămânța speranței în sufletul nostru, din care ar putea crește ceva fabulos Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Mercur Retrogad din 21 Aprilie: este timpul renașterii spirituale, e vremea să ne aliniem cu dorințele noastre interioare și să avem curajul să ne urmăm visurile

Victimele Holocaustului romilor, comemorate în fiecare an în Europa

Holocaustul romilor este unul dintre cele mai de impact evenimente antirasiale din istoria României. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Germania Nazistă și aliații ei, printre care și țara noastră, au provocat un genocid în care au pierit, potrivit Muzeului Holocaustului de la Washington, între 250 și 500 de mii de romi. Această mișcare rasistă a fost declanșată împotriva evreilor, însă mareșalul Ion Antonescu a dat ordin ca familii întregi de romi să fie transportate în lagăre.

În data de 16 mai 1944, era plănuită lichidarea totală a lagărului de la Auschwitz, unde erau ținute familii rome și sinti. Cu toate acestea, prizonierii s-au opus și au reușit să învingă gărzile cu bâte, pietre și instrumente de muncă. Această luptă le-a prelungit viața doar cu 2 luni și jumătate, întrucât din păcate, în noaptea de 2 spre 3 august, au fost gazaţi şi apoi arşi ultimii prizonieri ai Zigeunerlager, adică 2.897 de persoane, în mare parte femei, copii şi bătrâni.

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul

Din 2015, data de 2 august este declarată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor de Parlamentul European. În această zi sunt comemorați cei 500.000 de romi - cel puţin un sfert din populaţia totală la acea vreme - ucişi în Europa ocupată de nazişti. Mai multe țări europene, în special România, își arată empatia și desfășoară diferite evenimente pentru romi.

CNCR oferă programe şi servicii culturale pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creşterii gradului de acces şi de participare a cetăţenilor de etnie romă la viaţa culturală, prin activități ce susțin conservarea, dezvoltarea și promovarea în societatea românească a culturii și istoriei minorității romilor, motiv pentru care sunt necesare organizarea unor activități în cadrul cărora să fie promovate atât elementele culturale tradiționale cât și creații moderne realizate de artiști romi, activități ce urmăresc realizarea unei schimbări de mentalitate și de dezvoltare a dialogului intercultural.

Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin! 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii specializat în realizarea de pavilioane expoziționale de artă. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România Parenting constient (mindful parenting) – recomandari si sfaturi

Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri