„Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl”, filmul de debut al talentatei regizoare Ligia Ciornei, spune o poveste reală din perioada comunistă, drama unei femei aflate la a treia sarcină, în perioada exploziei de la Cernobîl și a decretului cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului.

Comunicat de presă

Aflată la primul său lungmetraj, Ligia Ciornei este deja cunoscută publicului cinefil datorită celor două scurtmetraje care îi poartă semnătura: Vintage (2017) și Somewhere in Moldova (2019).

Absolventă a Universității Naționale de Teatru și Film I.L. Caragiale din București, Ligia Ciornei s-a născut și a crescut în Suceava, ținutul Bucovinei fiind una dintre sursele de inspirație pentru ea. Ligia Ciornei este o artistă interdisciplinară, atât scenaristă, cât și regizoare, care folosește în mod constant filmul, realitatea virtuală și instalațiile extinse pentru proiectele sale de teatru și multimedia. Deține o diplomă de licență și un master în regie și producție de film la UNATC.

Bazat pe o întâmplare adevărată, filmul „Anul pierdut 1986” spune o poveste plasată într-o perioadă în care mai multe femei din nordul Bucovinei, precum și din orașele Iași, Vrancea și Tulcea, au fost nevoite să facă avorturi în condiții inumane, deoarece practica era ilegală potrivit legislației comuniste.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Direcții energetice pentru Decembrie 2022, luna sacră cu energia universală a lui 9: Iubirea de sine e cât iubirea de tine. Puterea Eliberării!   4 trucuri de amenajare pentru un apartament mic și cochet Când este Black Friday (Vinerea Neagră) în 2022 și ce zile de reduceri au stabilit marile magazine?

Totul în contextul în care în România a fost informată cu întârziere că centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, populația din nord-estul țării fiind expusa la niveluri ridicate de radiații și prin urmare, la pericolul creșterii numărului de cazuri de nou-născuți cu malformații.

La vremea respectivă, Partidul Comunist Român a condamnat ferm atât femeile care au făcut avort, cât și pe cele care au păstrat copiii născuți cu malformații. Au fost create centre speciale unde erau plasați copiii respectivi, iar părinților li s-a interzis să îi vadă sau să aibă grijă de ei.

Recuperarea trecutului

În detaliu, filmul spune povestea Irinei (interpretată de Isabela Neamțu), o femeie nevoită să rezolve o dilemă morală – să aleagă între un avort si riscul de a face închisoare sau să continue sarcina si să păstreze nou-născutul după naștere, cu riscul ca acesta sa aibă grave malformații.

Numerologie: Calculează Cifra Numelui și descoperă ce spune despre tine și persoana iubită – este Sufletul Pereche? Horoscop: zodii care își găsesc târziu adevărata vocație în viață Studiu AVON: Creșterile alarmante ale costurilor de zi cu zi determină 80% dintre femei să caute surse suplimentare de venit

Vorbind despre debutul ei în lungmetraj, Ligia Ciornei a declarat pentru Cineuropa: „Întreaga dezvoltare a personajelor și a scenariului s-a bazat pe o serie de întâlniri cu femei care au trăit experiența de la Cernobîl în România comunistă. După ce am scris scenariul, Dan (Dimitriu, unul dintre producători si operatorul filmului) m-a întrebat fără nicio ezitare de ce am nevoie și când vreau să încep să filmez. Am filmat 70% din film în șase zile, iar cea mai lungă secvență fără cut-uri durează 20 de minute. După un an, Cristian Mungiu ne-a spus că trebuie să terminăm filmul cu un final pe măsură. În acel moment, ne-am întâlnit cu producătorul Marian Mario, care ne-a oferit tot ce aveam nevoie. Alături de el au venit și Viorel Chesaru, directorul executiv al celei mai importante case de post-producție din România, Chainsaw Europe, Cristina Badea de la Adenium Film și, nu în ultimul rând, sfaturile esențiale de montaj oferite de Dana Bunescu.”

Black Friday 2022: 10+ categorii unde vei găsi cele mai mari reduceri din piață Horoscop: Top 3 zodii care vor găsi iubirea la finalul acestui an FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire

Isabela Neamțu, protagonista filmului a declarat: ‚,Sper ca filmul va ridica multe întrebări și va stârni multe controverse. În primul rând, în legătura cu istoria noastră recenta și impactul ei asupra unor mentalități care își prelungesc efectele pana în prezent. Apoi, o tema importantă este evenimentul de la Cernobîl și implicațiile lui in viața noastră de azi. Și mai ales, asupra unui subiect prea puțin dezbătut la noi – dreptul la viața și dreptul unei femei de a alege viața.’’

În film joacă și Gavril Pătru, Victoria Cociaş, Valer Dellakeza, Anastasia Simion, Radu Badea și Oana Pușcatu. Ei au fost susținuți la cadru de restul echipei filmului, formata in mare parte de debutanți în toate departamentele.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când (te) visezi mireasă? 2023 are tema energetică a lui 7! Este o Poartă divină către Sine (anul Devenirii), un an despre TINE și decodificarea misiunii Sufletului tău 3 Cele mai PUTERNICE Acatiste de Mulțumire: să fii mulțumit înseamnă să fii mai fericit

„Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl”, este o producție românească independenta, produsa de Pala Film și coprodusă de Chainsaw Europe, Adenium Film și Doctor’s Studio. Filmul a fost achiziționat de HBO, cu un acord de exclusivitate pe un an în România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Bulgaria, Slovenia, Serbia și Macedonia de Nord. Lansarea sa este programată pentru 25 octombrie 2022.

SINOPSIS

Filmul „Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl”, debutul in lungmetraj al Ligiei Ciornei, se bazează pe o întâmplare reală și descrie lupta unei mame de a păstra cea de-a treia sarcină sub presiunea exercitată de familie, explozia de la Cernobîl și a decretului cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului.

Horoscopul Țigănesc: descoperă Oracolul Legendar al simbolurilor binelui dintr-o cultură fascinantă Don Miguel Ruiz: Rugăciune pentru Libertate (libertatea de a fi cei care suntem cu adevărat) și Iubire Horoscop: zodii care acceptă relațiile deschise. Oare se tem să iubească?

Filmul este produs de Pala Film în coproducție cu Chainsaw Europe, Adenium Film și Doctors Studio și din 24 iunie filmul este în toate cinematografele din țară.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri