Simina Popa, coordonator al festivalului de film Película: A fost odată ca niciodată un dans de tango în Buenos Aires. Și când unul din partenerii de dans vine din lumea filmului, povestea-i gata.

13 Septembrie 2021 publicat în Cultura 7 share-uri

Luna septembrie începe cu 5 zile all inclusive, menite de a mai alina puțin dorul de vacanță prin filme din țări îndepărtate, dans, muzică și povești de călătorie. Până pe 12 septembrie are loc la București cea de-a șasea ediție a Festivalului de Film Película iar despre evoluția proiectului, conceptul de anul acesta și program ne povestește Simina Popa, coordonatorul festivalului.

Cum și de ce a apărut Película în peisajul festivalurilor de film din București? Care este povestea din spatele festivalului?

Simina Popa: A fost odată ca niciodată un dans de tango în Buenos Aires. Și când unul din partenerii de dans vine din lumea filmului, povestea-i gata. Ileana Cecanu este cea care a dansat tangoul, apoi a vrut să dăruiască toată acea energie și celor de acasă. Și a găsit cel mai potrivit să transporte poveștile și atmosfera care au fascinat-o și pe ea sub forma filmelor făcute în America Latină. Așa a apărut Película. Iar dansul a rămas o parte importantă a festivalului, care an de an, pe lângă selecția de filme latino-americane, face loc în program și oamenilor pasionați de cultura acestei zone – dansatori, muzicieni, bucătari, fotografi, artiști, scriitori. Película își dorește să fie un spațiu în care se împărtășesc povești, se leagă prietenii și se descoperă mereu câte ceva nou.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare

Iar anul acesta, Película a devenit un festival ibero-american, căci s-au alăturat și Spania și Portugalia.

Ce a adus Película în plus în fiecare an pe lângă proiecțiile de film?

Dacă ar fi să începem de la afișele care îl anunță de șase ani încoace, o oază de culoare, fiindcă are cele mai vesele și optimiste culori și ilustrații, energia se transmite de când descoperi afișul. Apoi, pe lângă filmele care într-adevăr vin și se duc ca niște păsări călătoare, festivalul și-a făcut o tradiție de a prelungi încă puțin vacanța, în septembrie, cei care vin la festival pot avea sentimentul de fiesta – căci acesta e și sloganul Película, un festival ca o fiesta.

A adus sperăm câte ceva pentru fiecare: cei gurmanzi se pot bucura de bucătărie tradițională; cei care vor să încerce un tango pentru prima oară sau să îl danseze într-un alt decor, au ocazia în festival; cei curioși pot asculta poveștile de călătorie ale celor care au fost în Peru sau în Columbia, de exemplu, la întâlnirile de storytelling. Deși cultura latino-americană poate părea cunoscută sau foarte accesibilă, nu avem de fapt atâtea ocazii în care să ne bucurăm de ea.

Cum a evoluat festivalul de la an la an?

Película și-a mărit treptat familia, anul acesta împlinește șase ani și se bucură să poată întâlni iar publicul în persoană. S-a adaptat, desigur, vremurilor – de exemplu, anul trecut a avut o ediție online, o practică pe care o păstrăm și anul acesta, pe lângă programul din cinematografe. Apoi, are o comunitate crescândă, începând cu grupul de voluntari, parte din echipa esențială a festivalului, unde s-au creat deja prietenii.

Pe de altă parte, încearcă să se îmbogățească cu fiecare ediție cu câte ceva nou. În secțiunile programării de film, anul acesta au apărut două categorii noi, Retro Película, unde se pot vedea producții de referință din anii trecuți, și Dos Caminos, unde sunt grupate câte două filme în funcție de regizor sau de subiect.

O surpriză nou-nouță este programul Película Fiesta: muzică, dans, ateliere pentru copii și film – dar mai ales, relaxare! – la Verde Stop Arena.

De ce un festival ca o vacanță all-inclusive?

Surpriza din program despre care tocmai spuneam, Pelicula Fiesta la Verde Stop Arena, este unul din principalele motive: facem tot ce ne stă în puteri să primim pe toată lumea într-un loc în care să petreacă o zi latino-americană fără griji: copiii să poată sta la un atelier de pictură pe față sau de codițe colorate, în timp ce părinții savurează un cocktail pe un puf moale, cu muzică în surdină. Cei care vor să mai stea de vorbă, pot face cunoștințe noi la colțul de povești din America Latină. O gustare e oricând la dispoziție și momente de dans și muzică live.

Iar din perspectiva proiecțiilor de film, anul acesta selecția a încercat să acopere cât mai multe țări în program – față de alte ediții, în care exista focus pe o țară anume – deci all-incusive, puteți vedea douăzeci și cinci de filme din 13 țări.

Care sunt câteva dintre planurile și highlights-urile pentru ediția de anul acesta?

Pe 8 septembrie, Película invită pe toată lumea la Cinema Elvira Popesco pentru o deschidere cu film și muzică: Buena Vista Social Club, de Wim Wenders, un film neapărat de văzut și acum de revăzut, într-o versiune restaurată – căci și filmele prețioase, ca tablourile prețioase, trebuie păstrate cu grijă.

Din proiecțiile de la Institutul Cervantes, vă recomandăm Los Lobos / Lupii, de Samuel Kishi, o poveste despre familie și copilărie foarte original și sensibil spusă. Tot la Instiutul Cervantes, o veți putea întâni pe regizoarea Ana Rodriguez Rosell, cu care puteți dialoga după proiecțiile filmelor ei Cădere liberă și Căutând-o pe Eimish, povești despre iubiri posibile și imposibile.

Din secțiunea de competiție vă recomandăm toate filmele, producții proaspete, din Portugalia, Mexic, Brazilia, Costa Rica și Argentina – cât de des aveți ocazia să vedeți un film din Costa Rica? – și să vedeți la închidere, pe 12 septembrie, dacă preferatul vostru se va potrivi cu alegerea juriului.

Și oare v-am povestit despre programul nou de la Verde Stop Arena? :)

Cel mai important plan, însă, este ca toată lumea care va veni la Pelicula să se simtă bine și să se încarce de energie pozitivă!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri