31 Octombrie 2019 publicat în Cultura 3 share-uri

Expoziția “Remember to resist. Memoria genocidului din România” poate fi vizitată la Școală Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), până în data de 12 noiembrie a.c.

Comunicat de presa

Expoziția documentează în special memoriile celor câțiva supraviețuitori și martori încă în viață ai acestor crime. Conceptul expozițional cuprinde informații istorice, imagini cu documente, memorii, fotografii personale ale supraviețuitorilor.

În data de 14 octombrie în cadrrul vernisajului, dna. Florica Crăciun, supraviețuitoare, a împărtășit din memoria personală a deportărilor: "Adunam iarba de pe câmp și beam apa din lacuri, mlaștine. S-a mâncat carne de om în fața noastră acolo în Transnistria. A fost chinul de pe lume".

Expoziția oferă informații despre contextul istoric, dar analizează și modul în care atât autoritățile statelor implicate, cât și rudele supraviețuitorilor se raportează la acest trecut.  Ne dorim ca acest proiect să fie o oportunitate de reflecție și sensibilizare cu privire la excluziunea romilor și combaterea antițigănismului din prezent.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

Istoria Holocaustului Romilor din România este o parte mai puțin cunoscută și asumată din istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii și aliații lor au ucis câteva sute de mii de romi. Aceștia au fost privați de drepturile lor, deportați, gazați, împușcați uciși prin înfometare. Autoritățile române au deportat peste 25.000 de romi în Transnistria, zona dintre Nistru și Bug, ocupată de autoritățile române între anii 1941-1944. Mai mult de 10.000 de romi au murit, atunci, acolo. Deși au existat atât de multe victime, acest genocid este, astăzi, aproape uitat. Există prea puține studii despre aceasta și aproape deloc monumente.

Expoziția va fi deschisă până în data de 12 noiembrie 2019, Luni-Vineri între orele 9-20 la sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) blvd. Expoziției 30A, București.

PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa

Proiectul este derulat de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri