19 Septembrie 2016 publicat în Cultura 6 share-uri

Iti prezentam cele mai influente 11 scrieri din toata istoria umanitatii. Sunt carti care au marcat in mod profund mentalul colectiv, sunt carti care au influentat modul cum noi traim astazi si sistemul de valori comun pe care il avem. Sunt carti datorita carora s-au facut revolutii in stilul nostru de viata, care au provocat revolutii sociale la scara globala, care au dat nastere unor curente de gandire influente pe parcursul a secole, sau care au influentat fara echivoc lumea stiintifica sau imaginatia noastra colectiva.

6. Un argument pentru Drepturile femeilor - Mary Wollstonecraft

Anul pubicarii: 1792

De ce e importanta: In timpuri cand revolutionarii cereau drepturi egale pentru toti barbati, Wollstonecraft a cerut ca aceste drepturi sa fie extinse si femeilor. <<Cartea a trasat ideile care astazi stau la baza a ceea ce numim astazi "egalitate de gen"sau teorie feminista liberala.>> - Anne Mellor, profesoara de studii de gen.

7. Bogatia natiunilor - Adam Smith

Anul publicarii: 1776

De ce e importanta: Cartea lui Adam Smith este considerata a fi temelia stiintelor economice, originea econometriei si leaganul capitalismului

8. Al doiea sex - Simone de Beauvoir

Anul aparitiei: 1949

De ce e importanta: Este una dintre lucrarile de referinta despre emanciparea femeilor si unul dintre punctele de pornire ale miscarilor feministe. Majoritatea drepturilor de care astazi se bucura femeile, pot fi puse si pe seama aportului pe care filosofia lui Simone de Beauvoir l-a adus gandirii critice feministe. Iti recomandam sa citesti Memoriile lui Simone de Beauvoir.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

9. Orientalism - Edward Said

Anul publicarii: 1978

De ce e importanta: Said a dezvaluit esecul lumii Vestice de a intelege Asia, Africa de Nord si Estul-Mijlociu, un esec transformat in frica, ura, dezgust si care a alimentat mandria si aroganta fata de o lume necunoscuta.

Foto: Wikipedia

10. Teoria relativitatii - Albert Einstein

Anul aparitiei: 1922

De ce e iportanta: Este cartea carea a schimbat fata stiintei dar si modului cum noi astazi ne referim la spatiu, univers si timp. Teoria relativitatii a facut posibila revolutia de gandire stiintifica la care suntem partasi astazi.

11. 1984 - George Orwell

Anul aparitiei: 1949

De ce este importanta: Este mai mult decat o carte - este un roman care a avut o importanta sociala si politica covarsitoare, o importanta care nu se va perima nicicand. Mai ales astazi, in epoca supravegherii aparatelor electronice ar trebui sa ne intrebam - "Marele Frate ne priveste?"


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri