PROIECT FOTO ULUITOR: O artista creeaza o punte intre Romania anilor '20 si Australia Contemporana

12:08, 13 August 2015 publicat în Cultura39 share-uri

Din Slobozia post-belica, in Australia de astazi, iata o calatorie fascinanta prin intermediul fotografiei!

Jane Long, artista fotografa din Australia, a reinterpretat fotografii alb-negru realizate de fotograful roman Costica Acsinte, dupa Primul Razboi Mondial.

Fotograful roman Costica Acsinte, care a murit in 1984 la varsta de 86 de ani, a lasat o mostenire enorma de peste 5000 de fotografii.

Citeste si:
Terapia cu băi galvanice - în ce afecțiuni este recomandată?
Terapia cu băi galvanice - în...

Jane Long a gasit inspiratie in fotografiile lui Costica si astfel a rezultat un proiect de colaborare intre doi artisti fotografi, care transcende un secol, dar si continente. De la tehnica fotografica a inceputului de secol XX, la Photoshopul secolului XXI, de la alb-negru, la culori vii! Din Slobozia post-belica, in Australia de astazi, iata o calatorie fascinanta.

Jane reinterpreteaza in moduri suprarealiste imaginile lui Costica Acsinte, plasand personajele fotografului roman, undeva in universuri paralele.

Citeste si:
Sindromul Peter Pan la maturitate
Sindromul Peter Pan la...

In luna martie a acestui an, Ambasada Romaniei in Australia a gazduit o expozitie speciala a proiectului Dancing with Costica (Dansand cu Costica), cu ocazia celebrarii a 47 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Australia.

Cezar Popescu se ocupa in Romania de arhivarea, digitalizarea si restaurarea fotografiilor lui Costica Acsinte, o munca de asemenea remarcabila, fara de care imaginile pline de poveste ale lui Jane Long nu ar fi existat.

Jane Long Facebook: facebook.com/janelongphotography

Site: janelong.com.au/wp/

Descoperiti si site-ul cu fotografii de arhiva, dedicat fotografului roman Costica Acsinte: colectiacosticaacsinte.eu

Jane Long - Dancing with Costica (Dansand cu Costica)

Este de fapt un "dans" simbolic, o comunicare intre doi artisti care apartin unor timpuri diferite, o comunicare facilitata de tehnologia sexolului XXI.

Cum ai descoperit lucrarile lui Costica Acsinte, si in ce fel te-au a inspirat in arta ta?, am intrebat-o pe Jane

„Prima data am descoperit arhiva cu fotografiile lui Costica Acsinte pe Flickr, cautand imagini ca sa imi exersez tehnica in programele de editare. Prima imagine pe care am ales-o a fost acel cuplu din lucrarea Fresh. Ceea ce parea a fi un cuplu tanar, multi-rasial, mi-am imaginat ce greutati trebuie sa fi suportat in viata lor de zi cu zi si am vrut sa le creez o viata mai buna, mai fericita. Datorita practicilor fotografice ale timpului, este rar sa vezi oameni zambind si razand in fotografii vechi. Dar asta nu inseamna ca ei nu radeau si iubeau si am vrut sa arat asta intr-un fel.

Am mai editat cateva fotografii ale lui Costica apoi si le-am postat pe PetaPixel, acum un an si totul a luat-o razna de atunci! Sunt din ace moment in contact cu Cezar Popescu (persoana care se ocupa cu digitalizarea si arhivarea fotografiilor lui Costica Acsinte) si am creat astfel o colaborare si o prietenie frumoase. Am avut un suport nemaipomenit din partea lui si a multor altor romani, inclusiv Ambasadoarea Romaniei in Australia, Nineta Barbulescu, care a gazduit o expozitie a proiectului in Ambasada Romana din Canberra, Australia. Cateva dintre lucrari au fost expuse si la Photo Romania, anul acesta.

Arhiva lui Costica Acsinte este o bucatica de istorie dintr-un colt particular de lume. Este o documentare valoroasa a oamenilor care au trait in acea parte si in acel timp.” – Jane Long

Lucrarile din seria Dancing with Costica sunt prezentate acum la Bienala de Fotografie de la Ballarat (Ballarat International Foto Biennale)

Iti recomandam si: 17 Fotografii MAGICE cu femei care isi alapteaza bebelusii

Romanul care isi promoveaza tara prin fotografie: Imagini din Transilvania care iti iau respiratia!


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri