3 Iunie 2015 publicat în Cultura 7 share-uri

Legatura dintre ei era atat de puternica incat se imbracau si se purtau ca doi frati gemeni, au creat o relatie bazata pe incredere reciproca deplina si in acei ani au explorat stari de constiinta si de relatie la care putini oameni probabil ca au avut acces.

Artista Marina Abramovic si Ulay (Uwe Laysiepen) au inceput o intensa poveste de dragoste in anul 1976. Din acel moment, timp de 12 ani, au creat impreuna performance-uri extrem de indraznete care au schimbat pentru totdeauna fata artei.

Legatura dintre ei era atat de puternica incat se imbracau si se purtau ca doi frati gemeni, au creat o relatie bazata pe incredere reciproca deplina si in acei ani au explorat stari de constiinta si de relatie la care putini oameni, probabil ca au avut acces.

In performanceul ilustrat in mai sus - Rest Energy (Rest de energie), cei doi exploreaza „nivelurile extreme ale increderii si vulnerabilitatii, care se regasesc in orice relatie profunda”.

Povestea lor de iubire este o poveste in care arta se impleteste, in timp real, cu iubirea cea mai profunda. Se impleteste in acelasi timp cu dorinta a doi oameni de a se transforma si de a descoperi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

“Am fost invitata la televiziunea din Amsterdam in cadrul unui program despre body art. Am fost printre primele femei din Europa de Est care au facut body art, asa ca, intr-un fel, eram privita ca prima femeie care a calatorit pe Luna. Am ajuns acolo de ziua mea si imi amintesc foarte bine ca bunica mea mi-a spus odata ca tot ceea ce primesti de ziua ta este important. Este ca destinul. Iar prima persoana pe care am intalnit-o a fost Ulay. In aceeasi seara ne-am indragostit cu adevarat. A fost cu adevarat o etapa foarte importanta din viata mea. Care a durat 12 ani.” (via WebCultura)

In anul 1988, dupa o perioada tensionata, Ulay si Abramovic s-au decis sa incheie relatia si, desigur, cei doi artisti nu puteau face acest lucru decat prin intermediul unui alt proiect artistic de anvergura – 'The Lovers: The Great Wall Walk' (Iubitii: Mersul pe Marele Zid Chinezesc), in care ei au inceput sa mearga de la capetele diferite ale Marelui Zid Chinezesc, pentru a se intalni la mijloc si a-si spune la revedere unul celuilalt.

Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Boala zgarieturii de pisica – infectia cu Bartonella henselae Principiile de bază ale mașinii CNC

Marina Abramovic a inceput sa mearga din partea estica a zidului de la malurile Marii Galbene, iar Ulay dinspre sud-vest, dinspre periferia Desertului Gobi. Dupa ce ambii au mers neintrerupt pentru 90 de zile, s-au intalnit la Er Lang Shn, in Shen Mu, provincia Shaanxi. Aici s-au imbratisat pentru a merge mai departe in viata lor, dandu-si libertatea de a crea in mod individual.

Performance-ul lor ascunde referinte catre mitologie si ritual, dar mai mult decat atat poate fi vazut si ca o mare declaratie de iubire pura, pentru ca atunci cand iubesti cu adevarat pe cineva, nu vrei sa il tii in mod egoist pentru tine pentru tot restul vietii… Au mers 2.500 de kilometri pentru ca la final sa intalneasca despartirea…

„Am crezut ca nu mai pot sa traiesc dupa acea desprtire", a marturisit Marina, ani mai tarziu…

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

DUPA 22 de ani…

Marina Abramovic si Ulay s-au reintalnit, iar aceasta revedere iti da realmente fiori!

In anul 2010, Marina Abramovic a realizat performance-ul „The Artist is Present” (Artista este prezenta) la MOMA, in care a impartit un minut de liniste cu fiecare strain care se aseza in fata ei. Ulay a venit fara ca ea sa stie si ceva absolut emotionant s-a intamplat:

Acest scurt film al reintalnirii dintre cei doi poarta cu sine un mesaj atat de puternic, incat nu poti sa nu izbucnesti in lacrimi:

Cum ar fi daca fiecare dintre noi am avea un minut, ca sansa de a reintalni persoana pe care nu am incetat niciodata sa o iubim – un membru al familiei, un prieten pierdut, un iubit – nici nu conteaza? Dar chiar acum, gandeste-te – oare ce ai face sau ai spune acestei persoane? I-ai spune „Te iubesc”, pentru ultima data? I-ai spune… „Imi pare rau, imi era foarte dor de tine”… Te-ai abandona iertarii? Ai imbratisa aceasta persoana pentru ultima data? S-au i-ai spune… "Tu esti totul pentru mine."?

Orice ce ar fi, haideti sa avem un minut in care sa fim recunoscatori pentru ca aceasta persoana a fost in viata noastra. Sa ne gandim cat suntem de norocosi ca existam, ca sa putem experimenta senzatii si iubirea, in moduri atat de profunde.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri