Specialisti in poezie de la Southbank Centre, un mare centru de arta din Londra au realizat un top al celor mai frumoase poezii de dragoste din toata lumea, scrise in ultimii 50 de ani. Romania apare in aceasta lista prin intermediul a doua poete: Nina Cassian si Doina Ioanid.

Pentru realizarea acestei selectii, echipa Southbank Centre a lucrat serios timp de un an. Poemele alese provin din 30 de tari, de la Canada pana la Kurdistanul Irakian. Acestea vor fi citite in data de 20 Iulie intr-un „moment fara precedent”, in cadrul Festivalului Poetry International ce se va desfasura in perioada 17- 21 Iulie 2014, dupa cum anunta centrul. Poeta Ana Blandiana este si ea invitata in cadrul evenimentului.

Poezia scrisa de catre romance ajunge astfel cunoscuta si apreciata la nivel international si ce mandrie poti simti atunci cand vezi scris numele Ninei Cassian si al Doinei Ioanid, alaturi de cel al Mayei Angelou, sau alte nume rezonante.

Foto: Shutterstock.com; trandafir, carti, poezie

Foto homepage: Shuttesrstock.com; carti, poezie, trandafir

Doina Ioanid si Nina Cassian au scris doua dintre cele mai frumoase poeme de iubire ale ultimilor 50 de ani:

Cainele galben – Doina Ioanid

Cu inima in mina, am mers prin oras, pasind pe prima zapada din anul asta. SI inima mea, stropita cu vin si otet, continua sa putrezeasa in ritmul celor 37 de ani, in timp ce cotofenele se adunau pe umarul tobosarului. Oasele singure nu ma puteau salva. Nici numele tau, Argentina, pamint al fagaduintei. Numai un ciine mare si galben s-a indurat de mine, a venit spasit si mi-a mincat inima, fara graba. Apoi a plecat, s-a îndepartat spre orizont ca o imensa floarea-soarelui.

Poemul "Cainele galben" a aparut in volumul "Ritmuri de imblinzit aricioaica" (Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2010.

Donna miraculata – Nina Cassian

De cand m-ai parasit ma fac tot mai frumoasa


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului TOP 50 cele mai frumoase poezii de iubire din lume! Nina Cassian si Doina Ioanid, celebre mondial.