Aceasta este povestea unei postari ce a facut celebra o tanara profesoara de limba romana - Chifan Ramona-Elena.

Stiti momentele alea in care cuvantul pe care il scrieti are ca ultima litera un „i” si voi nu stiti daca trebuie sa stea singur sau sa isi mai aduca vreo 2-3 prieteni? Ei bine, totul este stiinta.
 

Pentru a nu fi incult, trebuie sa citesti.
 

Nu fi nerabdator, fii precaut.

Nu e important a sti cate postari sunt pe facebook intr-o zi, ci este important sa stii lectiile la limba romana.

Verbul „a fi”, de obicei, da cea mai mare bataie de cap - „A fi sau a nu fi corigent, aceasta-i intrebarea”. Se scrie „fii”, cu doi i, numai la:

- imperativ afirmativ: Fii cuminte!
- conjunctiv prezent, forma afirmativa si forma negativa: Vreau sa fii cuminte. Vreau sa nu fii obraznic.
- viitorul format de la conjunctiv: o sa fii, nu o sa fii.

In rest e „fi”, cu un singur i:

- infinitiv: a fi;
- imperativ negativ: Nu fi obraznic!;
- conditional prezent: as fi, ai fi;
- conditional perfect: as fi fost, ai fi fost, ai fi spus, ai fi facut;
- conjunctiv perfect: sa fi stiut, sa fi fost, sa fi avut;
- viitor: voi fi, vei fi;
- verb + FI: pot fi, poti fi, sa poata fi, sa poti fi, vei putea fi.

 

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

De asemenea, substantivele masculine cu radacina terminata in -i au la plural nearticulat -ii (i din radacina + i desinenta de plural) si la plural articulat -iii: copil – copii – copiii.

Copiii invata cu drag la limba romana (primul i face parte din radacina, al doilea i este desinenta de plural, iar al treilea i este articol hotarat).

Structura „Aveti detalii in atasament” se regaseste in aproape toate mail-urile. Exista o problema totusi: atasament inseamna „afectiune (puternica si durabila) fata de cineva sau ceva. – Din fr. attachement.” Asa ca daca nu vreti sa includeti sentimentele in afaceri poate schimbati structura in „Aveti detalii in fisierul atasat” atunci cand va veti depune CV-urile.>>

Marturisire: Dupa ce am gasit profilul de Facebook al deja celebrei profesoare de limba romana, trebuie sa spun foarte sincer ca nu ma mai satur sa ii citesc postarile atat de speciale. Intuiesc ca ele vorbesc despre un om foarte sensibil si in acelasi timp pasionat de munca sa didactica. Probabil ca elevii pe care ii are sunt foarte norocosi.

TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   10 Rochii de vară care emană energie și feminitate

Felicitari, Chifan Ramona-Elena, esti un om tare frumos!

I.S.
 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri