29 Mai 2013 publicat în Cultura 24 share-uri

Bienala de arta de la Venetia este cel mai grandios eveniment dedicat artelor contemporane din lume. In perioada 1 Iunie – 24 Noiembrie 2013, la Venetia, artisti din toate colturile lumii populeaza Pavilioanele nationale reprezentand cultura contemporana a tarii lor, in diverse forme de exprimare vizuala contemporana - instalatii, arta video, performance, design ambiental si tot ce ne putem imagina astazi, in materie de exprimare.

Astazi, de la ora 16:30 va avea loc deschiderea Pavilionului Romaniei aflat in Giardini – Gradina Bienalei venetiene, pentru publicul larg.

Pe timpul Bienalei de arta contemporana, Venetia devine un oras al artei cu zeci, sute de evenimente conexe, este un loc de intalnire pentru artisti, specialisti, jurnalisti, curatori, pasionati de arta conetmporana. Totul se intampla in spatiile ample oferite de Giardini si de Arsenale, dar si toate galeriile, muzeele si spatiile artistice din laguna. Venetia, pe timpul Bienalei este ca o Mecca a artei, (ce-i drept, capitalizata). Totusi, Venice Biennale este cel mai mare eveniment, care aduna cei mai buni artisti din intreaga lume.

Anul acesta, Pavilionul Romaniei este reprezentat de proiectul „An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale” – un concept de Alexandra Pirici si Manuel Pelmus, doi artisti romani cu numeroase premii si recunoasteri internationale, care provin din zona dansului contemporan.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Perspectiva lor este una interesanta pentru ca in contextul artelor vizuale, ei aduc performeri care reproduc corporal aproximativ o suta de lucrari celebre care au fost prezentate in cadrul marelui eveniment, de la infiintarea sa 1895 si pana in prezent. Este un punct de vedere indraznet, fiindca „retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critica a conservatorismului indelungat al acesteia dar si o celebrare a deschiderii ei catre experimente.

"In acelasi timp, aducand monumentalul in imaterial si transformand obiectul in actiune, proiectul transforma istoria bienalei, o actualizeaza. O retrospectiva este o intreprindere grandioasa, dar in acest caz, reproducand aproximativ o suta de lucrari zilnic, doar prin intermediul catorva corpuri umane, proiectul schimba scara unei retrospective si a bienalei insesi”.

ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA

Pagina de Facebook a proiectului An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale

Curator: Raluca Voinea
Coordonator proiect: Corina Bucea
 

  • Tot cu ocazia Bienalei de Arta contemporana, spatiul Noii Galerii a Institutului pentru Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia este populat de proiectul Centru de reflectie pentru istorii suspendate. O incercare, unde participa artistii: Apparatus 22 (Erika Olea, Maria Farcas, Dragos Olea), Irina Botea, Nicu Ilfoveanu, Karolina Bregula, Adi Matei, Olivia Mihaltianu, Sebastian Moldovan - Curator: Anca Mihulet

Deschiderea expozitiilor:

29 mai, ora 16.30 - O retrospectiva imateriala a Bienalei de la Venetia
29 mai, ora 19.00 - Centru de reflectie pentru istorii suspendate. O incercare

Conferinta de presa:

29 mai, ora 16.15 - Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale

„Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii

Organizatori:

Ministerul Culturii
Ministerul Afacerilor Externe
Institutul Cultural Roman
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia
 

Parteneri ai proiectului O retrospectiva imateriala a Bienalei de la Venetia:
tranzit.ro
Caminul Cultural
Centrul National al Dansului

Finantatori:
Ministerul Culturii
Institutul Cultural Roman
ERSTE Foundation

 J.S.

Foto fr si main:  By SFIO CRACHO /Shutterstock

Iti mai recomandam si:

Coregraf roman, apreciat in Suedia

Dosarele 9AM » Bienala de Arta de la Venetia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri