22 Martie 2012 publicat în Cultura 33 share-uri

In perioada 26-29 martie, Sofi Oksanen, cea mai importanta scriitoare finlandeza a momentului, se va afla la Bucuresti.

Sofi Oksanen vine in Romania pentru o serie de evenimente menite sa aduca in atentia cititorilor autohtoni romanul Purificare, cea mai cunoscuta carte a lui Oksanen, aparuta, in urma cu citeva saptamini, in traducere la Editura Polirom.

Cine este Sofi Oksanen?

Sofi Oksanen, declarata „Personalitatea Anului 2009” in Finlanda, este cunoscuta atit ca scriitoare si dramaturg de succes, cit si ca una dintre vocile lucide ale Finlandei de astazi, fiind implicata activ in dezbaterile politice contemporane.

S-a nascut in 1977, la Jyvaskyla, in Finlanda, intr-o familie mixta: tatal sau este finlandez, iar mama estona. A studiat literatura si dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscuta odata cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003) si Baby Jane (2005). In 2007 scrie piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului National Finlandez, fiind ulterior pusa in scena independent in 11 tari diferite, incluzind aici La MaMa Experimental Theatre din New York.

Piesa "Purificare" sta la baza romanului cu acelasi titlu, publicat in 2008. Astazi, cartea lui Sofi Oksanen a devenit una dintre cele mai citite romane finlandeze ale tuturor timpurilor.

Bestseller international, tradus pina acum in 43 de limbi, romanul Purificare a adaugat in portofoliu peste 10 premii literare internationale de prestigiu, intre care: The Nordic Council Literature Award (2010) – prima scriitoare finlandeza careia ii revine aceasta distinctie, Prix Femina Etranger (2010) – prima opera finlandeza care a cistigat acest premiu, A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title (2010), The European Book Prize (2010), Prix du Roman FNAC (2010) – distinctie pentru care a concurat cu inca alte 300 de titluri.

In luna aprilie a acestui an, la Opera Nationala din Finlanda, va avea loc premiera mondiala a spectacolului Purificare, o adaptare a romanului lui Sofi Oksanen.

Muzica spectacolului poarta semnatura lui de Juri Reinvere, cunoscut compozitor si poet finlandez, iar regia ii apartine Tiinei Puumalainen. Din distributie fac parte artistele Helena Juntunen, Tove Aman, Johanna Rusanen-Kartano si Heli Veskus.

Ecranizarea romanului va fi realizata tot in cursul acestui an, producator fiind Markus Selin.

Editia in limba romana a aparut in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM (coordonator: Bogdan-Alexandru Stanescu), in traducerea din limba finlandeza a Adelei Victoria Korshin.

Evenimente care vor avea loc cu ocazia vizitei lui Sofi Oksanen la Bucuresti:

• Dezbatere cu tema „Stigmatele: istoria scrisa pe trupurile femeilor”

Luni, 26 martie, ora 18.00 – Boheme Café (Caderea Bastiliei nr. 11)
In parteneriat cu Centrul FILIA
Moderator: Andreea Molocea
Cu sprijinul Boheme Café

• Lansarea romanului Purificare si sedinta de autografe

Marti, 27 martie, ora 18.00 – Libraria Carturesti (str. Arthur Verona nr. 13-15)

Participa:

E.S. Doamna Ulla Väistö, Ambasadoarea Finlandei in Romania
Simona Sora, critic literar
Ioan Stanomir, publicist si politolog
Bogdan-Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei „Biblioteca Polirom”

Actrita Coca Bloos va citi un fragment din roman

Vizita lui Sofi Oksanen are loc cu sprijinul Ambasadei Finlandei in Romania si al Librariei Carturesti si de asemenea cu sprijinul Ondine. Travel & Events si Hotel Caro.Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri