26 Martie 2012 publicat în Cultura 8 share-uri

La cea de-a sasea editie a Galei Premiilor Gopo, unul dintre cei mai apreciati actori romani, Iurie Darie, va fi recompensat cu Premiul pentru Intreaga Cariera. Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la editiile precedente altor patru actori emblematici pentru filmul romanesc: Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.

Cea de-a sasea editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc astazi la Platinum Business & Convention Center.

Iurie Darie va fi recompensat cu Premiul pentru Intreaga Cariera

Nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov din judetul Soroca (astazi in Republica Moldova), Iurie Darie are o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice.

Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu si Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat in cinematografie in 1953, in Nepotii gornistului, in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei. In anul 1969, Darie obtine rolul Maiorului Dobrescu in seria de succes Brigada Diverse, in care joaca alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu si Puiu Calinescu.’

Filmografia sa mai cuprinde roluri in filme precum Baietii nostri (1959), S-a furat o bomba (1961), Vacanta la mare (1962), Dragoste la zero grade (1964), Atunci i-am condamnat pe toti la moarte (1971), Fratii Jderi (1974), Ringul (1983), O zi la Bucuresti (1986), In fiecare zi mi-e dor de tine (1987), Zambet de soare (1987), Oglinda (1993), Punctul zero (1996), Triunghiul mortii (1999).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.

In teatru, actorul a cucerit audienta prin roluri memorabile in piese precum Troilus si Cressida, Umbra, Palaria.

La Gopo va fi omagiat si Dumitru Gaita

Tot in 2012, Premiile Gopo aduc un omagiu si unuia dintre cei mai prolifici asistenti de camera din cinematografia romaneasca a ultimei jumatati de veac, Dumitru Gaita, prin acordarea unui Premiu Special. Cariera sa cuprinde zeci de lungmetraje de fictiune, printre care se numara unele dintre cele mai importante titluri produse in studiourile de la Buftea in deceniile '50 – '80.

Pe langa titlurile semnate de Victor Iliu, Manole Marcus, Mircea Daneliuc, Dan Pita, Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Dinu Cocea sau Sergiu Nicolaescu, din filmografia lui Dumitru Gaita fac parte nu mai putin de sase filme de lungmetraj regizate de Ion Popescu Gopo (Pasi spre luna; De-as fi …Harap Alb; Povestea dragostei; Maria, Mirabela; Galax, omul papuse; De trei ori Bucuresti).

DESPRE Premiile Gopo 2012

Cea de-a sasea editie a Galei Premiilor Gopo va avea loc luni, 26 martie 2012, la Platinum Business & Convention Center si va fi transmisa in direct si in exclusivitate la TV de ProCinema, incepand cu ora 19:00, iar romanii de pretutindeni o vor putea urmari inregistrat, pe ProTV International, in doua parti – sambata, 31 martie, respectiv duminica, 1 aprilie, de la ora 23:30.

Gala va putea fi urmarita live si online, pe www.premiilegopo.ro, www.voyo.ro, dar si pe cea mai mare mediafatada din Europa continentala, Cocor Media Channel.

Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii si Patrimoniului National si al Babel Communications.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Garbo - Ghidul tau si al familiei tale - pentru a primi mai multe articole despre frumusete.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri