1 Februarie 2012 publicat în Cultura 143 share-uri

Doina Pauleanu, critic de arta si in acelasi timp directoarea Muzeului de Arta din Constanta, semneaza ampla monografie a Cazinoului din Constanta, cladirea simbol a orasului, o istorie plina de farmec: 'Boema, loisir si patrimoniu European la Marea Neagra', pe care va invitam sa o descoperiti.

Garbo.ro: Puteti sa ne povestiti o scurta anecdota legata de istoria Cazinoului si pe care dumneavoastra ati descoperit-o in timpul cercetarii pe care ati facut-o pentru realizarea acestei monografii?

Doina Pauleanu: O serie de anecdote sunt legate de aparitia la cazinou a Mitei Biciclista, care produce indignare prin toalete, emancipare, viata de noapte, aparitii incredibile pe plaja sau la masa de baccara; am trecut in revista dueluri, sinucideri, acuze violente, tristeti fara masura, trisori si trisati, impiegati sau aristocrati.

Garbo.ro: Aveti o amintire proprie legata de Cazinoul constantean si plimbarile lungi de pe Faleza? Mi-ar placea sa o impartasiti cu noi…

Doina Pauleanu: Imi amintesc marea inghetata, turturii translucizi care atarnau amenintator de pe elementele decorative ale cladirii si uneau barele bine cunoscutului grilaj catre mare, apa care misca parelnic straturi de ghiata in departari, senzatia de libertate pe care am avut-o umbland pe ape in imediata apropiere a cazinoului, care stralucea in soarele hibernal.

Daca vreti sa achizitionati frumosul volum dedicat istoriei cazinoului din Constanta scris de catre istoricul si criticul de arta Doina Pauleanu, o puteti face contactand Muzeul de Arta Constanta la numerele de telefon 0241-617012, 0722 - 921908.

de Iulia Sima

Va recomandam si o galerie de poze cu Cazinoul din Constanta si Marea Neagra.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri