1 Februarie 2012 publicat în Cultura 143 share-uri

Doina Pauleanu, critic de arta si in acelasi timp directoarea Muzeului de Arta din Constanta, semneaza ampla monografie a Cazinoului din Constanta, cladirea simbol a orasului, o istorie plina de farmec: 'Boema, loisir si patrimoniu European la Marea Neagra', pe care va invitam sa o descoperiti.

Garbo.ro: Cine era arhitectul care a creat-o?

Doina Pauleanu: Era un tanar de 32 ani care locuia pe atunci la Constanta; tatal sau era elvetian, iar mama romanca; echipa Scarlat Varnav – prefect, Cristea Georgescu – primar i-a incredintat anterior coordonarea unui proiect dificil: constructia celor trei palate – administrativ (prefectura), regal si de justitie; achitandu-se cu profesionalism de aceasta sarcina, i s-a incredintat comanda planurilor cazinoului, desi a avut contracandidati seriosi in persoana lui Dimitrie Maimarolu, iar apoi (la schimbarea orientarii politice: liberalii sunt inlocuiti de conservatori) a marelui arhitect Petre Antonescu. Daniel Renard a fost socotit creatorul unei singure opere – cu statut de capodopera – cazinoul; cercetarile de arhiva ne-au permis identificarea altor constructii proiectate de acesta la Constanta, Bucuresti si Focsani.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Garbo.ro: Ce dificultati au intampinat sustinatorii existentei acestei cladiri si cum au reusit sa le depaseasca?

Doina Pauleanu: Dificultatile au pe masura proiectului, legate de contextul politic, de costurile care au depasit cu mult estimarile initiale, de noutatea socanta a arhitecturii, iar apoi de introducerea jocurilor de noroc si concesionarea cazinoului, criticate furibund o lunga perioada.

Garbo.ro: Cand a fost inaugurat cazinoul si care era destinatia sa?

Doina Pauleanu: Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, de Sf. Maria si Ziua Marinei, iar destinatia rezulta din chiar titulatura cladirii: spatiu de relaxare si distractie intr-o statiune balneara. Introducerea jocurilor de noroc a avut loc in anul urmator si a avut drept cauza, lipsa de rentabilitate a cazinoului; chiria spectacolelor, bufetului, balurilor si a altor activitati recreative sau filantropice nu acoperea nici macar cheltuielile de functionare.

Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri