La fel ca si natura, Ikebana este asimetric, dar in echilibru. Principiul Yin/Yang este cel care domina. Ikebana presupune o selectie a florilor in asa fel incat sa transimta semnificatii filozofice. De exemplu, o planta inflorita complet semnifica trecutul, una inflorita doar pe jumatate evoca prezentul, iar bobocul se refera la viitor.

Inaltimea “Omului” reprezinta ¾ din “Cer” (elementul cel mai inalt), iar “Pamantul” este ¾ din lungimea “Omului”. In functie de materialele folosite dimensiunile acestea se pot modifica. Dupa ce s-au fixat cele trei elemente de baza, se adauga tulpini de flori si crengi pentru a intregi aranjamentul. Muschi, radacini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit si flori, toate pot fi folosite in aranjamentele Ikebana.

Aranjamentul floral este intotdeauna in contrast cu fundalul, cu scopul de a creea un echilibru intre cele doua.

Citeste si:
10 Poezii despre Paste pentru copii
10 Poezii despre Paste pentru...

Aranjamentul trebuie sa fie admirat din toate unghiurile, asadar, acesta trebuie sa fie tridimensional.

La fel de importanta, precum interesul manifestat fata de perfectiunea liniara, este si doctrina naturalismului, accentul fiind pus pe intelegerea cresterii naturale a materialului folosit, si iubirea fata de natura, in toate etapele ei.

La fel ca si natura, Ikebana este asimetric, dar in echilibru. Principiul Yin/Yang este cel care domina; juxtapunerea constanta a puternicului si a celui slab, a luminii si a intunericului.

Citeste si:
18 idei ingenioase de Decorațiuni handmade și din Materiale...
18 idei ingenioase de...

Forma imperfecta, neregularitatea si infatisarea simpla sunt regulile specifice acestui tip de aranjament.

Ikebana presupune o selectie a florilor in asa fel incat sa transimta semnificatii filozofice. De exemplu, o planta inflorita complet semnifica trecutul, una inflorita doar pe jumatate evoca prezentul, iar bobocul se refera la viitor.

Plantele specifice aranjamentelor Ikebana

In aranjamentele de tip Ikebana se potrivesc foarte multe flori, precum trandafiri, crizanteme, irisi, lalele, floarea-soarelui, gladiole, margarete, crini si flori de pai.

Se pot fixa si frunze de feriga sau ramuri de stejar, salcie, liliac si alun.

Un efect deosebit vor avea ramurile inflorite de mar sau alti pomi fructiferi.

Pot fi folosite si plante exotice precum orhidee, croton, ficus, frunze de palmier sau gerbera.

Manevrarea plantelor

Exista unele principii elementare ce se refera la manevrarea materialului in asa fel incat sa asigure o viata mai indelungata aranjamentului.
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri