La fel ca si natura, Ikebana este asimetric, dar in echilibru. Principiul Yin/Yang este cel care domina. Ikebana presupune o selectie a florilor in asa fel incat sa transimta semnificatii filozofice. De exemplu, o planta inflorita complet semnifica trecutul, una inflorita doar pe jumatate evoca prezentul, iar bobocul se refera la viitor.

Florile ar trebui taiate dimineata devreme sau odata cu lasarea serii, atunci cand tulpina contine cantitatea maxima de apa. Imediat dupa taiere plantele trebuie scufundate in apa.

Inainte de fixarea plantelor in suport, tulpinile acestora trebuie taiate pe diagonala, sub un jet de apa, Totusi, florile cu o tulpina foarte subtire pot fi taiate drept.

Vasele

In ceea ce priveste vasele, acestea pot fi de orice tip, insa trebuie sa fie adanci de cel putin 10 cm. Suporturile trebuie pastrate foarte curate, deoarece apa murdara reduce durata de viata a florilor.

Maestrii Ikebana considera ca vasul este elementul central al creatiei. Trebuie sa consideri vasul drept un element sculptural suplimentar.

In fuctie de dimensiunile plantelor, vasele folosite in aranjamentele Ikebana pot fi inalte si subtiri, scurte, cu gura larga si ingusta, ori largi si joase. Materialele folosite pentru aceste vase pot fi sticla, ceramica, metalul, lemnul sau piatra.

In stilul Ikebana, vasele se schimba in functie de anotimp. Astfel, vara sunt indicate cosurile, toamna si primavara vasele de lut, in timp ce iarna se folosesc cele de metal.

Aranjamentul floral japonez, Ikebana, este la fel de simplu ca si interiorul specific acestei civilizatii. Chiar si o singura floare poate fi considerata simbol al adevarului universal, fiind un mijlocitor prin care oamenii se pot uni cu natura.

Pentru a ajunge un maestru al acestei arte, se considera ca trebuie sa o studiezi timp de cel putin 5 ani.

Un articol de Reka Rozsnyai

Sursa: condo.ro

Citeste si alte articole pe condo.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Tendintele 2010 in designul de mobilier pentru gradina

5 metode de a decora peretii

Design interior in tendinte


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri