11 Mai 2021 publicat în Casa-Gradina 74 share-uri

Plantele frumoase pot face dintr-o simplă grădină un spațiu al fericirii și al reveriei, conferind totodată un farmec aparte curții pe care o împodobesc și casei pe care o străjuiesc.

Studiile arată că grădinăritul este o activitate care ne reconectează cu natura, ne ajută să gestionăm și să reducem stresul, contribuie la menținerea sănătății optime a inimii și pur și simplu ne face mai fericiți și mai binedispuși. Dacă dețineți o grădină sau un spațiu pe care doriți să îl transformați într-o grădină plină de viață și de culoare, iată 12 plante și arbuști cu flori care ii pot schimba înfățișarea în totalitate. Aceste plante minunate, cu flori sau fără, o pot transforma într-un adevărat colț de rai în sezonul de primăvară-vară.

Cele mai frumoase plante decorative și arbuști cu flori pentru o grădină ca în Rai

Rhododendron

Deși se regăsește și înflorește cu precădere în Asia, rhododendronul este extrem de îndrăgit și la noi datorită florilor sale viu colorate și spectaculoase. Ca arbust decorativ, rhododendronul poate atinge și 3-4 metri, dar la fel de impresionant arată și în ghiveci. Arbustul lemnos face parte din familia Ericaceae care se poate lăuda cu peste 1000 de specii de plante. Planta iubește apa, umiditatea și clima blandă, evitați așadar să o expuneți excesiv în razele soarelui sau în bătaia vântului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit Endometrioza - boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Știați totodată că arbustul de rhododendron este copacul reprezentativ al 2 state din India: Sikkim and Uttarakhand, iar floarea de rhododendron este floarea oficială a Nepalului, dar și floarea reprezentativă a provinciei Jiangxi din China și a statelor Washington și Virginia de Vest din Statele Unite ale Americii?

Foto: De la Image.Art /Shutterstock

Forsythia

Forsythia face parte din familia Oleaceae și genul său dispune de 11 specii, cele mai multe fiind native din Asia de Est. Explozivele flori galbene înfloresc primăvara, destul de timpuriu, înainte ca frunzele să apară. Știați că denumirea de Forsythia provine de la numele lui William Forsyth, un celebru botanist scoțian, membru fondator al Societății Regale de Horticultură?

Foto: De la Ihor Hvozdetskyi /Shutterstock

Hortensia paniculată

Având în grădină un astfel de tufiș de hortensie, vei obține un colț magic. Specia de hortensie “Hydrangea paniculată Renhyde” sau “vanilie căpșuni” cum mai este denumită a devenit extrem de populară datorită florilor sale spectaculoase grupate în panicule. Acestea încep să înflorească într-o frumoasă nuanță de alb cu roz, iar pe măsură ce se maturizează pe parcursul verii rozul devine un roșu profund. Planta înflorește la început de iunie și pe tot parcursul verii, până în toamnă. Poate atinge o înălțime de până la 2 metri, iar florile ating până la 40 de cm. Hortensia paniculată se simte bine în sol umed, reavăn, dar iubește și lumina și zonele semiumbrite. Feriți-vă însă să o expuneți direct razelor soarelui. Tăierea plantei se realizează primăvara.

Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra relațiile! Energia lui 2 este mai puternică ca niciodată Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România
Foto: De la Helen Pitt /Shutterstock

Cotinus coggygria sau Arbustul de fum

Cotinus coggygria sau scumpia este o specie de plante cu flori care face parte din familia Anacardiaceae, regăsindu-se cu precădere în sudul Europei, dar și în anumite zone din Asia centrală. Scumpia este originară din emisfera nordică. Văzute de la distanță, inflorescențele pufoase ale arbustului grupate în panicule, având o lungime de 15-30 de cm, seamănă cu fumul, de aici și denumirea sa.

Foto: De la guentermanaus /Shutterstock

Bougainvillea sau Floarea de hârtie

Bougainvillea este originară din estul Americii de Sud și este des întâlnită în Brazilia, Peru sau Argentina, dar s-a adaptat bine și la clima din țara noastră. Genul Bougainvillea face parte din familia de plante Nyctaginaceae și se cunosc în jur de 4-18 specii aparținând genului. Bougainvillea înflorește din vară până în toamnă și arată minunat decorând grădinile sau îmbrăcându-i zidurile. I se mai spune și “floarea de hârtie” și poate avea flori în nuanțe de roșu, violet, galben sau portocaliu. Planta iubește lumina și este indicat a fi plantată în zone din grădină unde este protejată de curenții de aer rece. Bougainvillea are nevoie de condiții speciale în anotimpul rece fiindcă nu tolerează temperaturi mai mici de 15 grade Celsius.

Bacalaureat 2023. Perioada de înscriere la examen, prelungită cu cinci zile De ce este periculos zahărul? Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  
Foto: De la youyuenyong budsawongkod /Shutterstock

Viburnum opulus (Călinul)

Specia Viburnum opulus sau Călinul face parte din genul Viburnum, familia Adoxaceae. Arbustul decorativ este specific Europei, Africii de nord și Asiei centrale. Atingând o înălțime de până la 4 m, este o adevărată bijuterie în grădinile de vară. Florile plantei sunt asemenea unor bulgarasi proeminenți de zăpadă și înfloresc în prima lună de vară. Sferele albe printre frunzișul verde intens sunt o încântare vizuală.

Foto: De la Vladimir Konstantinov /Shutterstock

Glicina mov (Wisteria)

Pentru cine își dorește o grădină spectaculoasă, glicina sau wisteria este un must-have. Wisteria face parte din familia Fabaceae și este nativă din China, Coreea, Japonia și estul Statelor Unite ale Americii.

Herbalife Nutrition lansează Phyto Complete, un nou produs pentru controlul greutății Celebrul tenorul italian, Alessandro Safina revine pe scena Salii Palatului din Bucuresti cu un concert memorabil! Prietenii imaginari la copii – motiv de ingrijorare sau nu?

Această plantă cățărătoare, cu minunatele sale flori în formă de ciorchini curgători de culoare mov-liliachiu, poate fi plantată lângă un gard, pe o fațetă sau zid, în formă de boltă etc. Florile arbustului seamănă cu cele de salcâm și le puteți admira în lunile mai-iulie. Glicina mov este prietena cea mai bună a soarelui, dar îi place și semiumbra și solul umed, bine drenat. Planta matură rezistă și temperaturilor scăzute.

Foto: De la nnattalli /Shutterstock

Hosta sau Crinul de toamnă

Genul Hosta face parte din familia Asparagaceae și este originar din Asia de nord-est, cu precădere Japonia. Planta a fost botezată astfel în anul 1812 de către botanistul austriac Leopold Trattinnick în onoarea botanistului Nicholas Thomas Host. De data aceasta, nu florile, ci frunzele plantei sunt cele care creează spectacol și un adevăr decor de poveste. Planta este perenă, ușor de cultivat și crește și în zonele umbrite, iar frunzele pot fi verzi, pestrițe sau cu margini galbene, crem sau albe.

13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă Cum va fi vremea de Paște în România. În unele regiuni va ploua non-stop Un nou spectacol legendar marca Lord of the Dance la Sala Palatului din București

Foto: De la Flower_Garden /Shutterstock

Cytisus Scoparius Lena

Cytisus Scoparius Lena este un arbust splendid, ce poate fi plantat ca atare în grădini, în ghiveci sau pe post de gard viu. Florile sale în nuanțe aprinse de roșu-portocaliu amintesc de culorile unui apus învăpăiat de vară. Le putem admira în lunile mai-iunie. Arbustul va prospera într-un colț însorit al grădinii, pe un sol bine drenat și cu un conținut scăzut de acid.

Foto: De la Iva Vagnerova /Shutterstock

Spiraea

Spiraea se numără printre acele plante ornamentale care nu ar trebui să lipsească dintr-o grădină care se respectă datorită aspectului său deosebit, cu ramuri arcuite și pline de buchețele de flori mici, albe și dense J. Nativă din zonele cu climă temperată ale emisferei nordice, spiraea face parte din familia Rosaceae și dispune de 80-100 specii. Soiului din imaginea de mai jos i se mai spune și “cununița”, iar florile pot fi admirate din luna aprilie până la sfârșitul lunii mai. Planta se simte bine în locurile luminoase sau aflate în semiumbră și îi priește solul nisipos și argilos, bine drenat.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Lavazza creează o rețetă inedită de coffeetail pentru sezonul cald Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?
Foto: De la VashaRisovasha /Shutterstock

Clematis Montana

Clematis montana este o plantă cu flori ce face parte din familia Ranunculaceae, fiind nativă din zonele muntoase ale Asiei precum Afganistan sau Taiwan. Înflorește la sfârșit de primăvară când se acoperă de o splendoare de flori ce durează până la 4 săptămâni. Florile impresionante au 4 petale și pot fi albe sau roz, emanând totodată un miros plăcut cu note de vanilie. Arborele ornamental atinge între 4-8 metri, iubește apă și solul bine drenat.

Foto: De la yuliya ivanenko /Shutterstock

Cornus Cousa

Cornus este un gen de arbuști originari din Eurasia și America de Nord, China, Japonia și sudul Statelor Unite Americii bucurându-se de cele mai multe și impresionante specii de Cornus (dogwood). Arbustul Cornus Cousa are frunzele căzătoare și face parte din familia Cornaceae. Coroana sa compactă și densă se acoperă de frunze verde închis ce devin purpurii toamna și de flori albe, cu 4 petale, de mărime medie.

Foto: De la ingehogenbijl /Shutterstock

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri