Cu puțină creativitate și simț practic, poți transforma mansarda într-unul dintre cele mai atractive colțuri din casa ta.

Podul: un spațiu pe care mulți oamenii îl consideră tocmai bun pentru a depozita diverse lucruri pe care nu le folosesc în mod curent. Cu puțină creativitate și simț practic, poți transforma mansarda într-unul dintre cele mai atractive colțuri din casa ta. Amenajarea acestei camere poate fi o provocare dificilă, dar ținând cont de recomandările experților și apelând la serviciile unor firme specializate, poți face alegeri inspirate pentru tine și familia ta.

În cele ce urmează, te invităm să descoperi câteva criterii de care ar fi bine să ții cont ca să-ți transformi mansarda într-un spațiu frumos, unde să petreci cât mai mult timp de calitate împreună cu cei dragi.

Transformă podul casei într-un spațiu primitor

Dacă te-ai săturat ca mansarda să fie un spațiu banal, unde să înghesui tot felul de obiecte care nu-ți mai sunt neapărat folositoare, dar de care nu-ți vine să te desparți, atunci e bine să fii atent la câteva aspecte pentru a transforma încăperea într-o cameră primitoare. În primul rând, gândește-te la scopul pe care ar putea să-l aibă: dormitor, birou, living room, loc de joacă pentru copii, o mică bibliotecă sau un simplu spațiu de relaxare. Apoi, alege stilul potrivit: rustic, vintage, minimalist, eclectic, industrial, în funcție de designul întregii locuințe, ca să păstrezi armonia vizuală. Nu în ultimul rând, ia în calcul și chestiunile practice, astfel încât să poți întreține ușor noua cameră și să nu îți dea senzația de aglomerație.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ghid pentru alegerea mobilierului interior

De pildă, o mansardă mică poate fi transformată într-o sufragerie modernă, cu nuanțe de alb și bej, care să-ți confere liniște și să-ți dea o permanentă senzație de relaxare. Pentru pardoseală, poți alege o mocheta uni care să fie în același ton cu piesele de mobilier și care, prin textura ei, să-ți asigure confortul dorit. Dincolo de faptul că este foarte practică, fiind ușor de întreținut, mocheta va da un aspect elegant și original noului tău living room. Fii creativă și optează pentru decorarea pereților în două culori, alb și bej, ca să eviți monotonia și să personalizezi încăperea. Optează pentru mobilier de dimensiuni mici, care să ocupe spațiu cât mai puțin. Totodată, pentru o atmosferă primitoare, nu alege lumini prea puternice, ci unul sau două lampadare cu lumină albă, discretă. 

Avantajele amenajării unei mansarde

Studiile psihologice au demonstrat că modul în care ne aranjăm locuințele ne influențează comportamentul și starea de spirit, iar unele dintre cele mai importante elemente sunt cantitatea de lumină naturală care pătrunde în casele noastre și posibilitatea de a admira împrejurimile. Din această perspectivă, unul dintre avantajele mansardei este că ai posibilitatea de a monta ferestre foarte mari, chiar și pe acoperișul casei. În felul acesta, în încăpere pătrunde multă lumină naturală și te poți relaxa uitându-te la peisajul din jur sau la cer, în funcție de poziția pe care o au ferestrele.

Apoi, este un spațiu care oferă mai multă intimitate față de oricare altă încăpere din casă. Poate fi considerată o cameră secretă, un refugiu, un loc în care îți primești cei mai buni prieteni. Totodată, indiferent de designul pe care îl alegi, simplul fapt ca pereții sunt joși și tavanul înclinat contribuie la crearea unei ambianțe deosebite. Nu în ultimul rând, există și câteva avantaje practice, cum ar fi fapul că întreaga locuință este mai bine izolată termic sau că poți crea mai mult spațiu în casă, dând utilitate podului. 

Amenajarea mansardei – aspecte la care să fii atentă

Pentru un proiect de succes, este bine să ții cont de anumite recomandări ale specialiștilor, cum ar fi:

  • acordă atenție sistemului de izolație a acoperișului – înainte de a te apuca de lucru, este indicat să te consulți cu specialiștii în domeniu pentru a alege cel mai bun sistem de izolație pentru acoperiș și ca să te asiguri că lucrările sunt de calitate și durabile; astfel, vei evita infiltrațiile;
  • asigură-te că există un bun sistem de ventilație – experții de la National Institute of Health spun că un nivel optim al umidității în interior ar trebui să se încadreze între 30% și 60%. Așa vei evita disconfortul fizic, dezvoltarea mucegaiurilor sau a altor alergeni și bacterii periculoase. Un sistem de ventilație bun este esențial pentru o circulație constantă a fluxului de aer, precum și pentru confortul termic, astfel încât să nu se piardă căldura în timpul iernii, iar vara să nu ai senzația că te sufoci.

Amenajarea mansardei poate fi o provocare dificlă, dar în același timp interesantă, dacă te gândești la avantajele pe care ți le poate aduce și la faptul că poți să transformi podul casei tale într-unul dintre cele mai atractive colțuri din locuință. Totul este să ții cont de câteva reguli și idei, cum sunt și cele de mai sus, pentru a face alegeri inspirate pentru tine și cei dragi.

Sursa foto: Breadmaker /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri