Mucegaiul, acarienii ori substanțele toxice din produsele de curățat sau de înfrumusețare sunt doar câteva dintre probleme.

Cele mai mari pericole pentru sănătatea ta și a familiei tale sunt cele ascunse în propria casă. Acestea sunt fie de dimensiuni microscopice, fie ferite privirilor sau camuflate în ambalaje atractive. Mucegaiul, acarienii ori substanțele toxice din produsele de curățat sau de înfrumusețare sunt doar câteva dintre probleme. Iar pentru a putea sta deoparte de neplăcerile pe care le pot cauza, este necesar să le descoperi și să le înlături. Află din rândurile de mai jos cum să îți protejezi familia și cum să te pui la adăpost de pericolele ascunse.

Mucegaiul

Mucegaiul apare la interiorul casei cel mai adesea în baie, bucătărie sau la subsol. Petele negre sau verzui nu sunt însă doar inestetice, ci și dăunătoare sănătății. Sporii de mucegai pot provoca alergii, iritații, afecțiuni respiratorii, dureri de cap sau chiar depresie. Aceste reacții ale organismului pot apărea fie în urma inhalării sporilor, fie în cazul contactului direct cu ciuperca.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

Mucegaiul e atras de noile materiale de construcții, se dezvoltă și se multiplică foarte ușor dacă un mediu îi este propice. Principalii factori care favorizează apariția sa sunt umiditatea crescută, căldura, lipsa oxigenului, cauzate de multe ori de o izolație necorespunzătoare. Acesta are un miros specific și poate ataca hârtia, pereții, lemnul sau chiar așternuturile de pat.

Odată depistată, nu este o problemă pe care vrei să o ignori. Iar dacă te întrebi cum scapi de mucegai, vestea bună e că există mai multe modalități prin care poți înlătura ciuperca și totodată preveni apariția sa în alte încăperi.

Printre cele mai eficiente soluții pentru înlăturarea sa se numără soluțiile din comerț, special destinate îndepărtării mucegaiului, sau dezumidificatoarele. În ceea ce privește prevenirea apariției sale, este important să măsori și să controlezi nivelul umidității din încăperi. Asigură-te că izolația casei este una de calitate, nu usca hainele la interior și aerisește cu regularitate.

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele

Acarienii

Acarienii sunt organisme microscopice ce se găsesc la interiorul casei. Aceștia se dezvoltă în țesăturile textile, precum așternuturile de pat sau covoarele, în pilote sau saltele, pe pardoseală și în mobilă. Formează colonii și se hrănesc cu celule moarte. La fel ca în cazul mucegaiului, căldura și umezeala creează un mediu propice dezvoltării acarienilor. Astfel, reproducerea lor este mai accelerată în lunile de primăvară sau de toamnă.

Printre problemele de sănătate pe care le pot cauza acarienii se numără apariția sau agravarea alergiilor, conjunctivitei sau a iritațiilor cutanate. Totodată, acarienii sunt învinuiți pentru transmiterea unor microbi rezistenți la antibiotice, de apariția unor boli de piele ca rozaceea, agravarea astmului, apariția anxietății și a depresiei.

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Pentru a evita neplăcerile de mai sus, este important să iei câteva măsuri:

  • Cumpără huse antialergice pentru saltea și perne. Acestea nu permit trecerea acarienilor și, astfel, contactul cu persoanele din casă
  • Spală frecvent așternuturile de pat, draperiile și perdele, la cea mai înaltă temperatură pe care o permit materialele
  • Pune pernele sau obiectele care nu pot fi spălate, din când în când în congelator, pentru câteva ore. Acarienii nu fac față unor temperaturi atât de scăzute
  • Nu dormi cu părul ud. Ajuți doar la dezvoltarea a și mai mulți acarieni, prin creșterea nivelului de umiditate
  • Aspiră toate covoarele și șterge praful cât mai des

Substanțele toxice

Conform specialiștilor, există zeci de mii de chimicale pe piață, dintre care au fost testate doar aproximativ 1%. Produsele de curățenie, dar și cele cosmetice, conțin în cea mai mare parte o mulțime de astfel de substanțe. Rezultatele nenumăratelor studii și cercetări au scos la iveală riscurile la care ne expunem de fiecare dată când le folosim. Ascunse în ambalaje frumos colorate, acestea pot cauza probleme de sănătate grave.

Principiile de bază ale mașinii CNC Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Substanțele toxice care se găsesc în multe din produsele destinate curățeniei pot fi periculoase pentru ochi, piele, rinichi, ficat, sistemul nervos sau cel respirator. Majoritatea produselor eliberează în aer compuși organici volatili (COV). Aceștia sunt practic substanțe iritante, care pot provoca dureri de cap, reacții alergice, oboseală, probleme respiratorii etc. Prin urmare, în mod paradoxal, cu cât vei curăța mai mult casa, cu atât aerul de la interior va deveni mai nesănătos.

Printre cele mai frecvente și dăunătoare chimicale se numără: amoniacul - fatal dacă este ingerat, iritant pentru plămâni și gât și poate provoca orbire; formaldehida - substanță cancerigenă; acidul clorhidric - fatal dacă este înghițit, vaporii fiind extrem de toxici; distilații de petrol - pot provoca leziuni la nivelul plămânilor și afecta sistemul nervos central; fenolii - substanțe potențial cancerigene; hidroxidul de sodiu - poate afecta ochi, pielea, gâtul, gura, rinichii și ficatul; hipocloritul de sodiu - poate provoca leziuni grave la nivelul gâtului, gurii, ochilor, rinichilor și ficatului; acidul sulfuric - poate leza grav pielea, iar vaporii sunt considerați cancerigeni;

Caria dentară – ce este și cum se tratează 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Nici produsele de înfrumusețare nu sunt lipsite de chimicale. Foarte multe substanțe din compoziția acestora sunt de asemenea foarte dăunătoare sănătății. Printre cele mai toxice se numără: lacurile de unghii, care conțin ftalați; fondul de ten și fardurile, care pot conține metale grele și parabeni; șampoanele și balsamurile, conțin adesea SLS, parabeni, DEA, tricolsan și petrolat; rujurile pot conține metale grele, parabeni și petrolat; deodorantele, antiperspirantele și pasta de dinți pot conține aluminiu și triclosan; parfumurile, care conțin ftalați.

Sănătatea este cel mai de preț lucru, iar pentru a o proteja este important să știi când este pusă în pericol și căror riscuri te expui zi de zi.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri