Educatia apartine oricui si nu are nicio legatura cu diferentele de varsta. Avem dreptul, indiferent de ani, de a ne reorienta profesional, de a face alte alegeri, de a ne reconstrui o altfel de viata.

Aveam in facultate cativa colegi mai in varsta decat mine. Nu intelegeam cum reuseau: sot/sotie, 1 copil sau doi, un job de minim 8 ore pe zi si totusi... timp pentru cursuri, examene luate, materii parcurse cu constiinciozitate. De fiecare data, ma uimeau prin responsabilitate, prin maturitate si prin seriozitatea cu care tratau fiecare examen in parte.

Am putea de asemenea face un portret robot al studentului traditional din Romania zilei de astazi: este tanar, nelinistit, cu varsta cuprinsa intre 18-25 de ani (varsta la care capacitatea de asimilare a informatiei este intr-adevar la apogeu), stie si nu stie ceea ce isi doreste de la viata, cu multe situatii in fata gata sa-l introduca in procesul de maturizare. In contextul in care varsta celor care urmeaza cursurile unei facultati oscileaza in jurul celor 20 de ani, a depasi varsta de 30 de ani si a alege sa fii student poate parea unora drept o situatie educationala non-traditionala, oarecum iesita din comun.

Studiile superioare reprezinta pentru unii o necesitate, un capriciu, un simplu "must-have" intr-un cv, o conditie sine qua-non a actualului loc de munca, in timp ce pentru altii un vis, o dorinta mai veche neconcretizata din diverse motive si cauze. Din variate motive, nu putini sunt insa cei care, acum, la varsta maturitatii decid sa se intoarca pe bancile scolii. Este oare cea mai buna decizie aceea de a face acum o facultate, cand ai trecut de varsta de 30 de ani si ai poate colegi de varsta copiilor tai?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 10 VESTE călduroase, dar nu foarte – Ideale pentru SEZONUL DE TRANZIȚIE Este timpul să renunți la a te mai încrede în vorbele goale! Urmărește faptele celor din jur Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

Se poate intampla ca acum, la varsta maturitatii, spre deosebire de anii tineretii, sa ai o situatie financiara mai stabila care sa-ti permita sa urmezi cursurile unei facultati cu plata. Sau poate pur si simplu simti nevoia, pentru a te dezvolta atat profesional, cat si personal, sa-ti completezi munca cu noi studii de specialitate. Poate ca nu mai ai entuziasmul si lipsa de constrangere a tanarului student (nu are o familie de intretinut, rate de achitat, etc. ) Nu mai ai nici libertatea acestuia de a alege. In urma cu ceva timp, ti-ai facut propriile alegeri. Nu mai dispui de timpul pe care ti-l alocai atunci doar pentru tine si visurile tale: putinul timp liber care iti ramane dupa serviciu este prins intre indatoririle domestice si cele familiale.

In timp, alergatura in stanga si in dreapta oboseste, duce la resemnare, la plafonare si la inhibarea dorintei de imbunatatire a abilitatilor profesionale si spirituale. Informatiile nu se mai asimileaza in mod natural, inconstient uneori, ci prin autoeducare, printr-un efort mai mic sau mai mare de vointa si concentrare.

Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii 

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri