O femeie ce atinge superlativul, Zaha Hadid este un arhitect care depaseste limitele si impune altele noi, atat in domeniul arhitecturii, cat si in cel al designului urbanistic, in mod constant. Cautand esteticul fantastic, experimentele sale cu conceptele spatiale noi intensifica amenajarile urbane existente.

O femeie ce atinge superlativul, Zaha Hadid este un arhitect care depaseste limitele si impune altele noi, atat in domeniul arhitecturii, cat si in cel al designului urbanistic, in mod constant. Cautand esteticul fantastic, experimentele sale cu conceptele spatiale noi intensifica amenajarile urbane existente. Nascuta in 1950, in Baghdad, Iraq, lucrarile sale imbratiseaza toate campurile designului, pornind de la proportiile urbanistice pana la produse, mobilier si interioare.

A reusit sa se impuna intr-unul dintre cele mai dificile domenii, un domeniu stapanit de barbati, care nu pare a permite femeilor sa isi puna amprenta. Cu toate acestea, Zaha Hadid a uimit o lume intreaga prin forta sa, prin taria sa de caracter, prin curajul si stoicismul care ii sunt principalele trasaturi care o caracterizeaza. Desi a trait in Anglia mai bine de 35 de ani, cunoscuta arhitecta este si va ramane un personaj exotic. Engleza sa ii dezvaluie radacinile arabe, lucru de care este foarte mandra. Desi situatia familiei sale era mai mult decat favorabila, aceasta a dorit sa razbeasca prin propriile puteri, ambitionandu-se sa cucereasca un taram ce parea de neatins.

Zaha Hadid a luat diploma in matematica la Universitatea Americana din Beirut, dupa care a studiat arhitectura in cadrul Asociatiei Arhitecturale si si-a luat Diploma Prize in anul 1977. In acelasi an, a devenit partener la Oficiul pentru Arhitectura Metropolitana, alaturi de cei ce i-au fost mentori, Rem Koolhaas si Elia Zenghelis. Din 1987, a detinut presedintia Kenzo Tange a sectiei de design a scolii pentru doctoranzi, din cadrul Universitatii Harvard, presedintia Sullivan, Universitatea din Illinois, Scoala de Arhitectura, Chicago. A fost invitata ca profesor la Hochschule fur Bildende Kunste in Hamburg, la Knolton School of Architecture, Ohio si la Masters Studio din Universitatea Columbia, New York. Mai mult, pe langa asemenea realizari, Hadid se bucura de nominalizari precum Membru de Onoare al American Academy of Arts and Letters, membru al American Institute of Architecture si Comandor al British Empire, 2002. In prezent, este profesoara in cadrul Universitatii de Arte Aplicate din Viena.
Intr- un domeniu dominat de barbati, Hadid detine un adevarat palmares, dintre proiectele sale cu care a castigat amintind: The Peak, care, insa, nu a fost construit, Kurfurstendamm, Cardiff Bay Opera House, centrul pentru Contemporary Arts, cladirea BMW, din Leipzig, muzee, sali de concerte, teatre si multe altele. Proiecte precum Vitra Fire Station si pavilionul Land Formation-One din Weil am Rhein, Germania, Bergisel Ski Jump, Innsbruck sau Strasbourg Tram Station, Franta, au atras, dupa sine, aplauzele publicului academic, dar si de rand.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri