O femeie ce atinge superlativul, Zaha Hadid este un arhitect care depaseste limitele si impune altele noi, atat in domeniul arhitecturii, cat si in cel al designului urbanistic, in mod constant. Cautand esteticul fantastic, experimentele sale cu conceptele spatiale noi intensifica amenajarile urbane existente.

Imagine: Zaha Hadid by Steve Double, Mekas

Hadid a devenit un etalon atat pentru femeile arabe, cat si pentru cele din intreaga lume. Desi cariera sa a primat, dorinta de a se afirma fiind de nestavilit, artista considera ca nu si-a sacrificat viata personala in detrimentul muncii. Chiar daca i-a fost greu sa biruiasca, din cauza faptului ca este femeie, este convinsa ca ar fi putut impaca statutul de mama cu cel de architect.

Aditional, arhitecta a creat mobilier si interioare exuberante, canapeaua Moon System Sofa, pentru renumitul brand B&B Italia, fiind un exemplu lesne de amintit. Ce o face pe aceasta femeie exceptionala sa atinga suprematia, pe plan profesional, este ravnitul premiu Pritzker, Hadid devenind, in 2004, prima femeie careia i-a fost acordata aceasta distinctie.

In 2006, la Muzeul Guggenheim, din New York, a avut loc o expozitie cu intreaga sa activitate, pentru ca, doi ani mai tarziu, sa ocupe locul 69 in topul “Cele mai puternice 100 femei din lume ”, realizat de cei de la Forbes. Dincolo de expozitiile-retrospectiva organizate in cinstea sa, ii sunt dedicate colectii permanente cu lucrarile sale, gazduite de muzee precum celebrul MoMA, din New York, MoMA, din San Francisco si Deutsches Architektur Museum, Frankfurt, inca o dovada care ii atesta excelenta. Statutul sau ce inainte parea utopic acum impune respect colegilor ei de breasla si, mai ales, o face un model palpabil si de urmat.

Anul acesta, Zaha Hadid a creat, pentru centrul Bucurestiului, proiectul “Turnul Dorobanti”, turn ce era programat sa se termine in 2013. Inalt de 200 m, turnul ce urma sa gazduiasca un hotel de cinci stele a ramas in stadiu de proiect, nefiind aprobat de firma finantatoare, Smartown Investment. Hadid a realizat, pe langa lucrari de arhitectura, si proiecte de design interior si vestimentar. A creat, pentru Chanel, alaturi de Karl Lagerfeld, un pavilion ce va gazdui expozitii, proiectii de film si evenimente special ce poarta marca Chanel, iar in 2009 a colaborat cu Lacoste pentru o noua linie de incaltaminte, toate acestea atestandu-i feminitatea.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri