Ce ar trebui sa faci mai intai: sa mergi la un curs, sa citesti o carte, sa faci un MBA? Ce anume te-ar ajuta la dezvoltarea ta profesionala? 3000 de top manageri din firme multinationale din diferite continente au fost intrebati care sunt metodele care i-au ajutat sa se dezvolte cel mai mult. Printre primele mentionate au fost un job provocator, un sef care mi-a fost si coach si discutiile cu colegii.

Un sef care sa fie si coach presupune un comportament special care se gaseste intr-o mai mare proportie in companii multinationale (insa nu neaparat), in companii tinere unde managementul este sub 35 de ani sau, din intamplare, in companiile care sunt create de o persoana cu viziune si valori care sa sprijine o astfel de abordare.

Haideti sa vedem ce comportament ar trebui sa observam si sa cautam in seful sau colegul nostru astfel incat ea sau el sa fie un coach.

In primul rand, asculta atent ce spune angajatul pentru a intelege complet problema inainte sa-si dea ea sau el cu parerea. Mai mult, intreaba cum vrei tu sa procedezi intr-o situatie anume inainte de a-si spune parerea. Isi face timp sa stea de vorba cu tine pentru a-ti explica cum vede lucrurile astfel incat sa intelegi, pe langa ceea ce faci si cum si de ce sa faci asa. Desigur, este o persoana care isi merita pozitia pentru ca a obtinut si continua sa obtina rezultate si nu pentru alte motive. Nu in ultimul rand, pune multe intrebari care te forteaza sa gasesti atat cele mai bune solutii, cat si pe tine insuti/insati.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Cum putem observa acest profil? Avem la indemana urmatoarele intrebari care ne vor ajuta inca din faza de candidat:

-pe cine cunosc deja care imi poate fi coach?

-ce intrebari pot pune in interviu astfel incat sa cunosc cat mai bine viitorul sef in acest job?

-de la cine pot cere referinte eu astfel incat sa cunosc stilul de management din compania respectiva?

-Partea buna este ca seful care sa ne fie coach poate sa fie un rol jucat si de un coleg. Acest coleg poate avea mai multa experienta decat noi sau pur si simplu poate fi o persoana care stie sa asculte si sa puna intrebari. Bill Gates l-a avut pe Paul Allen. Walt Disney l-a avut pe fratele sau Roy Disney.

Acest aspect ne introduce deja cea de a treia abordare pentru dezvoltarea noastra: discutiile cu colegii.

Atentie! Aceasta abordare nu include barfa sau critica neconstructiva care nu conduc la o concluzie benefica care sa ne dea puterea si controlul situatiei.

Discutiile cu colegii care ne ajuta sa ne dezvoltam includ urmatoarele situatii:

-schimburi de opinie cu scopul de a analiza cauza unei probleme tehnice

-schimbul de idei cu scopul de a genera solutii noi la probleme identificate


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri