DESPRE INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI

Sunt studenta in ultimul an si as vrea sa raman insarcinata.Am auzit ca as putea beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului,cu anumite conditii.Care ar fi acelea?Te rog elanicol,ma poti lamuri in aceasta problema?Am inteles ca daca iau licenta,numai asa se poate,dar as vrea date cat mai exacte,sigure.Please...help me!!!!!!
iuliab
Postat pe 16 Octombrie 2008 09:11
elanicol am si eu o intrebare
stii cumva daca de cei 85% din salariu vor beneficia si mamele care au inceput concediul de crestere a copilului inainte de 1 ianuarie 2009? adica daca eu la 1 ianuarie fac 1 an jumatate de CIC, mai departe pana la 2 ani cum imi da? 600 sau se calculeaza 85% din ultimele 12 luni dinainte de nastere?
85% e din salariu brut sau net?
merci frumos!
a1_23
Postat pe 16 Octombrie 2008 19:22
Buna boaba,
Din cate am auzit la TV, Sandru spunea ca se aplica si mamaelor care sunt deja in concediu de maternitate, iar in privinta aplicarii la net sau brut, logic ar fi la brut. Oricum, probabil cel mai clar va fi in momentul in care legea va fi publicata in monitorul oficial
bb28263
Postat pe 17 Octombrie 2008 09:48
Mesaj pentru Iulia B
"Capitolul II Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului (.....) (4) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la art.1 alin.(2) din ordonanta de urgenta, cu exceptia lit.a), daca persoana s-a aflat n una sau mai multe din urmatoarele situatii:
i) au urmat cursurile de zi ale nvatamntului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma. n sensul dispozitiilor art.38 alin.(1) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia n considerare intervalul cuprins ntre ziua n care ncepe si ziua n care se sfrseste fiecare an universitar, respectiv 1 octombrie al unui an - 30 septembrie al anului urmator;"
Asta spune legea! ce intelegem de aici: trebuie "potrivita" venirea bebelusului pe lume functie de data la care iti sustii examenul de licenta! doar dupa sustinerea acestuia, poti beneficia de acest drept! pupici!
elanicol
Postat pe 17 Octombrie 2008 11:34
draga Boaba!
Inca nu am apucat sa citesc legea - dar din cate am inteles, de la 1 ianuarie 2009 vor beneficia de noua lege si mamicile care se aflat deja in concediu pentru cresterea copilului, evident, pentru perioada ramasa! de exemplu eu am deja vreo 10 salariate care au intrat de doar cateva luni in concediu de crestere copil, mi se pare normal sa li se modifice indemnizatia daca varianta cu 85% le avantajeaza! gandesc ca or sa se ceara adeverinte pentru aceasta modificare, luand ca si baza de calcul perioada ultimelor 12 luni pentru a li se stabili noul cuantum! asa mi se pare corect! dar sa vedem mai intai legea, sa apara normele de aplicare si apoi o sa pot da un raspuns pertinent! deocamdata imi dau doar cu parerea!
In privinta faptului ca procentul de 85% se aplica la brut sau la net, inca nu sunt lamurita! in lege se spune ca se aplica asupra mediei veniturilor pe ultimele 12 luni! ori venituri inseamna, evident, venituri brute (impozitul si restul procentelor catre bugetul statului se aplica asupra brutului realizat!!)! numai ca aseara la tv, una din stiri spunea ca procentul de 85% se aplica asupra venitului net! sincera sa fiu, oricare din variante ar fi pana la urma , buna!
elanicol
Postat pe 17 Octombrie 2008 11:41
Draga Elanicol, vad ca esti foarte bine informata si de aceea imi permit sa-ti mai cer un sfat, pentru sora mea care este in CIC pana pe 24.02.09, insa nu are cu cine sa lase copilul care este cam bolnavior...raceste foarte des...si face mai mereu febra...bineinteles ca merge si de doua -trei ori pe saptamana cu ea la dr, daca isi ia concediul medical...cam cat timp se poate...eu stiam ca nu mai mult de 90 zile dar as vrea sa ma inveti si pe mine ce ar putea sa faca ca sa nu-si lase copilul in grija unei crese...eu nu cred ca as putea s-o ajut pt ca abia am nascut, am baietel, si imi este teama sa nu raceasca si el. Ce ar putea sa faca? poti sa-mi raspunzi si pe privat. Iti multumesc foarte mult!
sa sti ca nu sunt multi oameni ca tine...adica care vor sa-i ajute pe altii, unii daca stiu nu vor sa spuna nimanui...iti multumesc din nou!si astept cu nerabdare raspunsul tau!
danaelapuiu
Postat pe 17 Octombrie 2008 15:12
elanicol....stii cumva cam cat timp poti avea intrerupere,sau nu este permisa nici o zi? intreb deoarece imi tot fac griji cand incep munca si o sa ma dea in somaj(sau ...sper sa nu) ,poate nu reusesc la timp sa imi bag actele pt somaj...sau nu imi da cartea de munca la timp...in fine daca apare ceva neprevazut si nu mai am continuitate o zi ,doua .o saptamana....conteaza? te pup si-ti multumesc
melutza
Postat pe 19 Octombrie 2008 14:21
multumesc mult elanicol, te sarut
negrea_oana
Postat pe 19 Octombrie 2008 18:25
elanicol, mai am si eu o intrebare. ti-am mai scris referitor la faptul ca baietelul meu implineste 2 ani in noiembrie.inainte de a naste am avut cartea de munca la sora mea, iar acum e posibil sa o bag la o alta firma tot a ei ( avand in vedere ca sunt insarcinata si o sa nasc in mai 2009 ). deci,trebuie sa-mi dau demisia de la firma la care am avut cartea inainte de a-l naste pe Vladi si sa-mi bag cartea la a doua firma incepand cu data urmatoare zilei de nastere a primului copil. cat ma costa impozitele si tot ce e de platit avand in vedere ca o sa ma salariul minim pe economie pe cartea de munca de 5.400.000?
floriban
Postat pe 19 Octombrie 2008 21:34
Elanicol, am si eu o intrebare: acum sunt in concediu pentru cresterea copilului. In mai, fetita mea v-a implini 2 ani si va trebui sa merg la serviciu.Noi plecam din tara, si acum nu stim exact cat vom sta. In cazul in care vom sta mai mult, nu as vrea totusi sa renunt la locul meu de munca, cel putin deocamdata pana ne hotaram ce vom face pe viitor. Cum pot sa-mi mai prelungesc macar un an? Cu concediu medical, fara plata? Si trebuie totusi sa merg la serviciu macar o perioada dupa ce se implinesc cei doi ani? Si in cazul in care voi sta inca un an acasa cu astfel de concedii, si intre timp voi ramane insarcinata, ca ne mai dorim un copil, voi beneficia de indemnizatie? Multumesc mult!
chira
Postat pe 20 Octombrie 2008 00:57
elanicol, sunt floriban si mai am o intrebare. pe cartea de munca pot sa figurez si cu 4 sau 6 ore avand in vedere ca o sa bag cartea de munca la sora mea in vederea primirii indemnizatiei pt al doilea copil?sau trebuie 8 ore obligatoriu?mersi mult pentru rabdare.
floriban
Postat pe 20 Octombrie 2008 11:49
Buna dragele mele!
Am citit intrebarile voastre, numai ca azi sunt pe fuga la birou (e ziua dedicata "plimbarilor" pe la institutiile statului)! acasa nu am calculatorul functionabil, din pacate! va rog frumos sa ma scuzati, dar o sa va raspund maine! pupici si o zi frumoasa va doresc!
elanicol
Postat pe 20 Octombrie 2008 13:18
te asteptam cu drag. si multe multumiri. esti un om cum rar intalnesti.sarcina usoara.
floriban
Postat pe 20 Octombrie 2008 13:35
eu45
Postat pe 20 Octombrie 2008 14:13
Elanicol, eu am o fetita care va face 2 ANI pe 5 aprilie, iar in iulie va trebui sa nasc iar. pe perioada de 3 luni (diferenta intre concediile de crestere copil) pot sa iau concediu medical? multumesc
eu45
Postat pe 20 Octombrie 2008 22:28
Raspuns pentru Danaelapuiu
Mamicile pot beneficia de concediu medical pentru pentru ingrijire copil bolnav maxim 45 zile calendaristice pe an.
Durata de acordare a indemnizatiei pentru ngrijirea copilului bolnav este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil (atat poate da medicul de familie), cu exceptia situatiilor n care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat n aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical n aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.

Se poate lua concediu medical dupa concediu de cresterea copilului, daca copilul este bolnav si ai un certificat de la medicul de familie! De fapt de concediul medical si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani (pana la implinirea varstei de 18 ani pentru copiii cu handicap) are dreptul oricare dintre parinti sau tutorele caruia i s-au incredintat copii spre adoptie ori plasament, in conditiile indeplinirii stagiului de cotizare prevazut.

Cuantumul indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul a indemnizatiei stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, pe baza carora s-a datorat sau, dupa caz, s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Certificatul de concediu medical trebuie predat angajatorului/platitorului pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. Certificatul medical se elibereaza fie de catre medicul de familie (pentru maximum 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune), fie de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital (pentru maximum 30 de zile calendaristice), fie de medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale (pentru afectiunile care depasesc termenul de 90 de zile).


elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 09:08
Raspuns pentru Melutza
Trebuie sa figurezi pentru fiecare luna cu venituri supuse impozitarii! aceasta e conditia, nu conteaza daca ai cateva zile neacoperite! in privinta somajului insistasem sa mergi sa depui in termen util actele pentru somaj deoarece cei de la AJOFM au o politica interna, daca depasesti un anume termen, nu beneficiezi de somaj decat din acel moment, asta inseamna ca poti ramane cu o luna descoperita, situatie in care nu mai indeplinesti conditiile pentru ICC!

Iata ce spune legea "(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.
(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de
somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere
din drepturi."
Cu alte cuvinte, ai 30 de zile calendaristice la dispozitie sa depui dosarul la AJOFM pentru a beneficia de somaj din momentul in care ai fost concediata, daca depui dosarul dupa acest termen, somajul se acorda doar din momentul cand ai depus dosarul, adica nu ai continuitate!
Angajatorul cand intentioneaza sa faca concedieri, este obligat prin lege sa deruleze o anume procedura care presupune instiintarea salariatului cu 30 zile inainte de data incetarii contractului, printr-un preaviz! preaviz de 20 de zile lucratoare platite! daca numarul de salariati depaseste un anume procent din numarul total de salariati ai unitatii, oricum trebuie sa anunte si ITM-ul si Somajul! daca instiinteaza cu 30 de zile inainte de intentia de a te concedia, evident intocmeste si decizia de concediere, implicit aceasta pleaca catre dep resurse umane si se incheie si carnetul de munca si se depune la ITM pentru certificare! la ITM in general dureaza o saptamana, nu mai mult! cert este ca e timp destul sa depui actele in timp util!
Intre timp tu iti poti completa dosarul pentru somaj, la care iti trebuie:
-actul de identitate - copie si original
-actele de studii/calificare - copie si original
-certificatul de casatorie - copie si original
-adeverinta medicala, din care sa rezulte ca esti apta de munca sau ca nu ai anumite restrictii medicale - adeverinta o soliciti medicului de familie
-adeverinta de la organele financiare teritoriale , din care sa rezulte ca nu realizezi venituri
-declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu ai loc de munca, ca nu realizezi venituri sau ca realizezi venituri din activitati autorizate potrivit legii mai mici decat indemnizatia de somaj
-carnetul de munca - copie si original, sau in cazul in care nu s-a intocmit carnet de munca adeverinta eliberata de angajator si vizata de ITM din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii raporturilor de munca
-dovada din care sa rezulte ca nu mai este posibila reluarea activitatii la angajator (documentul in sine il reprezinta decizia de concediere primita de la angajator, precum si comunicarea preavizului)
-adeverinta prevazuta de normele metodologice de aplicare a legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj, cu modific si completarile ulterioare - aceasta adeverinta se elibereaza de catre angajator si este un formular tipizat al AJOFM
-dosar plic;
Stiu ca am scris mult! dar sigur urma sa ma mai intrebi cate ceva! am anticipat! o zi minunata!
elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 09:40
Elanicol, MAI POTI!!
Esti pe finalul perioadei sa sarcina...si probabil ca iti este cam greu! Fetelor, haideti sa citim ce s-a mai intrebat pe forum, inainte sa ii punem o intrebare. Eu am citit, si multe din intrebari se tot repeta, pentru ca fetele prefera sa intrebe inca o data, decat sa citeasca ce s-a mai scris.
Haideti sa o menajam pe Elanicol putin, sa o lasam sa mai respire si sa se odihneasca, cat mai poate...ca dupa ce o sa vina bebe...nu o sa mai aiba timp sa respire.
kmi_22
Postat pe 21 Octombrie 2008 10:20
Raspuns pentru Floriban
La multi ani inca odata pentru micutul tau!
540 ron x5% procentul pt vechime=567 ron! acesta este salariul de incadrare!
la aceasta suma ai de platit ca si angajat suma de 125 ron iar angajatorul are de platit aprox 170 ron! total de plata catre bugetul statului: 295 ron!
pupici!
elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 11:08

Raspuns pentru Chira

Concediul fara plata nu inseamna venituri supuse impozitarii! evident, daca alegi aceasta varianta nu o sa te ajute cu nimic! daca esti plecata din tara in intervalul cand ar trebui sa te intorci la job, nu o sa poti avea concediu medical! mai departe o sa ti raspund cu mesaj privat!
elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 11:23
Raspuns pentru Ionela Mihoc
Felicitari pentru al doilea bebelus!
conform legii ai dreptul la 126 zile de concediu de maternitate! in mod obisnuit din luna a saptea de sarcina poti intra in prenatal! solicita de la medicul de familie concediul medical cod 08 si depune-l la societate! sper ca deja ai instiintat societatea ca urmeaza sa aduci un nou bebe pe lume! daca nu ai facut-o inca, ar fi bine sa o faci! asa e frumos si corect!
pupici!
elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 11:41
Multumesc frumos Kmi 22! esti o scumpa!
Din fericire am avut o sarcina normala, fara greturi, fara picioare umflate, fara pofte sau alte neplaceri! si acum sunt bine! sunt activa, circul, fac treaba si acasa si la birou! ...dar daca ma intreaba cineva ce fac le raspund "ma dau de-a rostogolul" sau "ma rostogolesc"!! dar sunt bine! am DPN-ul pe 21 nov, dar cred ca undeva dupa 10 nov Cosminel al nostru o sa ne umple de fericire!
Ma doare putin in partea dreapta, chiar sub sani, cunoscatoarele imi spun ca bebelusul apasa pe ficat si de asta am neplacerea asta! dar sunt in ultima luna si ...tot cred ca sunt norocoasa! nu am nevoie de ajutor sa ma intorc in pat, nici cand fac baie, sunt la fel de elastica! imi povestea o amica ca atunci cand urca scarile, nu mai putea si o impingea sotul ei de la spate!
In privinta faptului ca fetele repeta intrebarile, m-am obisnuit, lucrez de ani de zile cu oamenii, e ok! atat timp cat stiu si pot raspunde, nici o problema!
Ma simt bine sa ma stiu utila! o zi minunata va doresc tuturor
elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 11:49
elanicol, raspunde-mi si mie te rog si referitor la nr de ore de pe cartea de munca. pot sa figurez si cu mai putine ore?
floriban
Postat pe 21 Octombrie 2008 11:59
Da, Floriban, poti avea si contract cu 2 ore sau cu 4 ore! legea spune asa " a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal."
Nu se specifica nicaieri ca e vorba de 8 ore sau 2! Pentru mai multa siguranta am sunat si la Pensii si am vorbit cu o jurista de acolo! de asta am intarziat cu raspunsul! nu vroiam sa iti dau informatii neverificate (tinand cont ca ce m-ai intrebat tu tinea de o situatie mai speciala, neclarificata prin simpla cunoastere a legislatiei in domeniu)!
elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 13:39
iti multumesc foarte mult pentru raspuns! Iti doresc sa ai nastere usoara si nici un fel de probleme....sa nasti un copil sanatos , frumos si cuminte! Ai grija de tine!pupici!
danaelapuiu
Postat pe 21 Octombrie 2008 15:52
multumesc din suflet pt raspuns.intre timp am sunat la servici si cica si-a revenit firma(Doamne ajuta) si sper ca nu mai am nevoie de atatea acte pt jomaj de data asta am terminat cu intrebarile .iti doresc nastere usoara, un copil sanatos,frumos si cuminte .
melutza
Postat pe 21 Octombrie 2008 16:56
Multumesc frumos pentru urari! am inceput sa am ceva emotii, mai ales ca bebelusul meu tot nu s-a intors! totusi in cea mai mare parte a timpului sunt genul de om optimist ! mai rau e noaptea, ca visez tot felul de ciudatenii (am inteles ca e un simptom normal al sarcinii)! noroc ca nu imi amintesc tot! maine s-ar putea sa nu apuc sa intru pe kidz, asa ca va urez o zi de miercuri linistita si cu soare!
elanicol
Postat pe 21 Octombrie 2008 21:05
buna am si eu o intrebare:sunt in 23 de sapt si am niste probleme cu sarcina acum sunt in concediu medical dar eu pe 1 decembrie fac un an de cand lucrez daca as intra in noiembrie in prenatal as mai beneficia de banii pt copil
any_kidz
Postat pe 21 Octombrie 2008 21:16
elanicol, multumim mult pentru raspuns. astept cu nerabdare mp. Sarcina usoara in continuare si abia astept sa-ti vedem prichindelul. Pupici!
chira
Postat pe 21 Octombrie 2008 22:40
multumesc pentru toate raspunsurile, Elanicol.
nu ti-e greu noaptea cand te intorci de pe o parte pe alta?eu la Vladi parca ma simteam cat un sac, cu toate ca nu luasem decat 7 kg. te trezesti noaptea si pui mana pe burtica sa vezi cum se misca?nu-i asa ca-s cele mai minunate momente?dar sa vezi cand o sa-l tii in brate, cand o sa-ti dai seama ca a fost in burtica si acum e in mainile tale...o bucurie de neinchipuit.te pup tare.
floriban
Postat pe 22 Octombrie 2008 10:24

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
va rog ajutati-ma 22 De la: cri_kidz 23 Mai 2011 17:29
iritatie in zona intima 6 De la: ioana_b 30 Septembrie 2009 14:50
Workshop - Galati 1 De la: garbo_392904 2 Decembrie 2013 17:59
program bebe 7,8,9 luni 6 De la: segio2009 30 August 2009 22:15
GRADINITE PRIVATE SAU DE STAT DE LA 3 ANI? 7 De la: pinicuta 12 Iulie 2009 09:24
Setari Cookie-uri