ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 

Cum se prepara tofu? (branza de soia)

Voteaza
*****Scor: 5 din 2 voturi
 

As vrea sa stiu cum se prepara tofu (branza de soia). Am gasit reteta de preparare a laptelui de soia Imi place si branza din comert, dar e mai sanatoasa cea facuta in casa. Are cineva vreo idee cum se prepara? Este la fel de gustoasa? Va multumesc
  citeaza   raspunde

Fabricarea tofu

Pentru a fabrica tofu, va trebui s adugai laptelui de soia un coagulant ( sare sau un ingredient acid ) care l va face s se nchege . Nigari, convine perfect , i este utilizat cel mai des.
i ali coagulani sunt posibili : clorur de magneziu (extract din nigari), clorur de calciu, sulfat de calciu (circa 8 lingurie), sulfat de magneziu (sare de epsomit), oet (din cidru, de ex.) (circa 12 lingurie), suc de lmie (galben sau verde) (circa 12 lingurie).
Tofu nu conine gluten

Ingrediente :

1 litru de lapte de soia fabricat n cas sau cumprat din comer
coagulant : nigari * de preferin .


Mod de preparare :

1. Adugai 2 lingurie de nigari diluat n puin ap la laptele de soia care fierbe . Amestecai cu un tel.
2. Preparatul se va nchega , o mic cantitate de lapte glbui se va separa de particulele mai groase i albe : cheagul !
3. Lsai preparatul n repaos 15 la 20 minute pentru a se forma cheagul. Dac preparatul coaguleaz ru, mai adugai o linguri de nigari diluat cu puin ap.
4. Pescuii cheagul cu o spumier i-l depunei ntr-o form de tofu ( o cutie cu pereii perforai, de form, n general, rectangular, acoperit cu un capac care are rolul de pres ). Acest gen de tav sau form , pentru tofu este adeseori comercializat n magazinele bio , dar o putei fabrica i dvs. din lemn.
5. n lipsa unei cutii pentru tofu, punei cheagul ntr-o strecurtoare acoperit cu muselin. Trebuie s mai concepei i alte sisteme : o tav pentru friptur ( pentru o cantitate mai mic de tofu ) sau o sit de la vasul sub presiune acoperit cu o farfurie,o strecurtoare de brnz, etc. .. i greuti pentru compactare de deasupra.
6. Lsai lptiorul s se scurg. Este normal s v alegei cu mai mult lptior dect tofu !
7. Cheagul este astfel presat ( minim 20 de minute ) direct n form graie capacului pres sau punnd o greutate peste muselin pentru ca tofu s prind consistena dorit .
8. Dup ce a fost presat, blocul de tofu trebuie s petreac 20 de minute n ap rece pentru a se ntri. Pentru aceast operaiune vom schimba apa rece de mai multe ori.
9. Acoperit cu ap i nchis ermetic, tofu se pstreaz o sptmn n frigider , ntr-un recipient cu ap rece, dac apa este schimbat n fiecare zi ( sau la minim 48 de ore ! ). Dar, ideal este s-l consumai ct mai rapid. Tofu suport congelarea timp de mai multe luni , dar i schimb aspectul.
10. Coagulantul, de asemenea, influeneaz uor savoarea tofu-lui obinut .
11. Prelungirea timpului de scurgere crete fermentarea din tofu.

* nigari : este un produs obinut prin trecerea unei cantiti mici de ap printr-o mas mare de sare marin complet . Este compus n principal din clorur de magneziu.
  citeaza   raspunde

multumesc mult pentru reteta. o sa incerc
  citeaza   raspunde

Buna dimineata! Pot sa va rog sa-mi dati si mie reteta pentru prepararea laptelui de soia ?
Va multumesc mult!
  citeaza   raspunde

Laptele de soia

Laptele de soia se poate face n cas fie cu o main electric sau cu metoda tradiional manual .
Ingrediente :

300 g de semine de soia galbene (pe ct posibil semine galbene depeliculate , vndute n magazinele naturiste , gata de folosire ) i ap (de preferin ap de izvor sau mineral ) pentru nmuiere i apoi nc 2 litri pentru butur.
Cnd cumprai verificai ca pe pachet s scrie c este garantat "fr ogm" i nu sunt semine tratate chimic .
Preparare :
1. Pentru a prepara 2 litri de butur , punei la nmuiat 300 g de semine n ap rece timp de 2 zile ( sau 2 ore n ap la 50C).
2. Dup aceast etap de nmuiere ( coaja trebuie s se detaeze cu uurin sub degete dac seminele nu sunt depeliculate ) , cltii bine soia. Nu este indispensabil s nlturai pelicula care nconjoar bobul. Dar prezena peliculei va da un gust mai pronunat laptelui.
3. Seminele de soia galbene rehidratate , se umfl pe timpul nmuierii , dublndu-i greutatea original n circa 24 de ore , i schimb forma , la nceput ele fiind rotunde i dup nmuiere devenind ovale ca un bob de fasole alb.
4. Mcinai seminele de soia ntr-un bol, cu puin ap luat din cei 2 litri.
5. Vrsai terciul obinut mpreun cu restul de ap din cei 2 litri ntr-o crati mare .
6. Aducei la fierbere pe foc foarte mic , amestecnd tot timpul , pn cnd nu mai face deloc spum (+/- 15 minute) minimum. ( n acest timp, lsai s fiarb cel puin 35 de minute , pentru a elimina toxicitatea soii galbene. ) .
7. Supravegheai cu atenie fierberea, pentru c acest amestec se umfl n vas ca i laptele de origine animal.
8. Punei zahr (opional) n timpul fierberii.
9. Lsai s se rceasc.
10. Punei preparatul la scurgere ntr-o sit metalic deas sau ntr-o strecurtoare n care ai pus nite tifon sau etamin, pentru recoltarea " laptelui ". Laptele de soia se va scurge n vas. Presai pentru a obine maximum de suc. Reziduurile de semine denumite okara le punei deoparte. Cu ele se pot face prjituri .
  citeaza   raspunde

hop si eu!!! branza de soia tofu ..asa zisa.am luat boabele de soia leam lasat de seara pana dimineata la muiat,apoi dimineata leam dat pe masina de tocat carne...sau depinde ce masina ai in dotare,apoi am pus compazita la fiert cu apa peste ea sa poata da in cocot putin cand simti ca compozitia incepe sa devina mai pastoasa si boabele bucatele ce au ramas printre ele nu sant tari ,,atunci tragi la oparte si storci lamaie,,,sau pui sare de lamaie.apoi intrun stergar sau panza pui cu grija compozitia si o storci bine exact cum procedezi cu branza de vaca cand o prepari.asta este tot...mare branza!!!!
  citeaza   raspunde

din okara de soia se pot face si ciftele,drob,...
  citeaza   raspunde

Reteta ta de tofu este diferita de ce am stiut eu pana acum si vreau sa te intreb, daca am inteles bine, ca tu ai folosit si ocara la prepararea branzei de tofu... Iti multumesc:)
  citeaza   raspunde

Raspunde Varianta pentru tiparire   
Mergi la: