Imaginati-va mii de femei care participa la un mars de protest in Brasov, alte cateva mii la Constanta si Cluj, Baia-Mare si Iasi, mii de femei care se aduna in Piata Universitatii din Bucuresti, cu scopul de a demonstra pentru demnitatea lor, pentru drepturile lor, pentru a-si cere vizibilitatea in spatiul public.

“Sunt barbat si nu vreau sa traiesc intr-o Italie ce pare scoasa dintr-un film urat din anii ‘50”, a comentat unul dintre acestia, pe site-ul protestului.


Nu suntem prea departe de Italia

Si nu ma refer aici neaparat la dimensiunea geografica a propozitiei, ci la faptul ca in spatiul social romanesc, femeile primesc un tratament similar modelului italian. Prea putine femei il constientizeaza insa, drept pentru care, prea putine ar fi probabil dispuse sa iasa in strada pentru demnitatea lor... Sper din toata inima sa ma insel insa...

Recent, politicianul Varujan Vosganian a comentat pe blogul sau, problema accesului femeilor in politica si a recunoscut ca practic, acestora le este retezata aceasta sansa inca din interiorul partidelor din care fac parte: “In ce priveste reprezentarea femeilor in politica, realitatea ne da un verdict neinduplecat: in raport cu ponderea lor in totalul populatiei, cu prestatia lor in societate si intemeindu-ne pe principiile constitutionale ale egalitatii de sanse, femeile sunt prea putin reprezentate in randurile elitei politice”, admite Varujan Vosganian.

“Din perspectiva eligibilitatii, accesul femeilor a fost interzis la nivelul elitei politice de varf”, spune acesta. Si, ca sa aducem o completare, in momentul in care o femeie are acces pe culmile mai inalte ale deciziei politice, aceasta este transformata mediatic, intr-un personaj caricatura (vezi cazul Elenei Udrea) sau este efectiv linsata (asa cum s-a intamplat cu Mona Musca).

Nu este o utopie, modul in care sunt tratate femeile la nivel politic se reflecta in calitatea vietii lor sociale, iar nivelul respectului fata de demnitatea lor este transferat la toate nivelurile relationarii. Ce putem sa spunem despre o tara in care toate televiziunile si publicatiile le dezbraca pe femei si le folosesc pe post de marionete zambitoare fiindca tipul acesta de atitudine aduce audienta?

Ne-a bucurat enorm reactia voastra, a cititoarelor Garbo, in momentul in care am publicat mai multe articole prin care am condamnat sexualizarea si minimalizarea femeilor, in societatea noastra. Poate ca ar fi timpul sa nu mai acceptam astfel de tratament si sa le spunem tuturor, asa cum au facut italiencele ca mai presus de toate, conteaza mintea noastra si nu corpul nostru, ca avem un rol important de jucat in societatea si in viata noastra!

Foto front, interior articol - poza 1 si main: imagini de la protestul din Bologna/ paPisc

de Iulia Sima


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri