12:02, 25 Februarie 2011 publicat în Social

Imaginati-va mii de femei care participa la un mars de protest in Brasov, alte cateva mii la Constanta si Cluj, Baia-Mare si Iasi, mii de femei care se aduna in Piata Universitatii din Bucuresti, cu scopul de a demonstra pentru demnitatea lor, pentru drepturile lor, pentru a-si cere vizibilitatea in spatiul public.

Exact asa s-a intamplat in data de 13 februrarie 2011, dar nu in orasele din Romania, ci in cele din Italia, unde peste un milion de femei, alaturi de familiile lor, au iesit in strada pentru a cere demisia lui Berlusconi si dreptul de a nu le mai fi terfelita imaginea.

Urmaream cu infrigurare in acea duminica, desfasurarea extraordinara de forte din Italia cu ajutorul La Repubblica.it, publicatia care a sustinut masiv protestul. Simteam ca mi-ar fi placut sa fiu acolo dar mai mult mi-ar fi placut sa am certitudinea ca vreodata se poate intampla si la noi asa ceva. Femei romance constiente de jignirile si indiferenta cu care sunt tratate, sa iasa in strada pentru a arta ca nu sunt invizibile si ca ele conteaza. De fapt, mi-ar placea ca romanii (indiferent de sex) sa isi ascuta mai ferm simtul civic si cultura protestului, pentru ca, doar in felul acesta le putem arata politicienilor ca existam si ca nu suntem mase de manevra. Dar despre acest aspect, poate intr-o alta discutie.

Acum ar trebui sa vedem cum femeile italiene au atras atentia in toata lumea, cu uimitoarea lor luare de pozitie. Ceea ce s-a intamplat in Italia poate fi considerat un exemplu pentru noi toate, pentru noi toti. Stirea protestului din Italia a fost tinuta pe prima pagina a tuturor publicatiilor straine care au salutat aceasta miscare de forte. "Credo proprio che le donne abbiano dato un grande segnale al risveglio dell'Italia" (Cred cu tarie ca femeile au dat un semal puternic pentru trezirea Italiei), a declarat fostul premier Romano Prodi, in ziua marelui mars pentru demnitate.

Citeste si:
De ce este recomandat să mergi în fiecare an la medicul ginecolog? 
De ce este recomandat să...

Berlusconi, ajunge!

13 februarie a fost ziua in care italiencele au spuns: “Gata, Berlusconi!” (Basta, Berlusconi!) si "Vrem o tara care sa respecte toate femeile".

Citeste si:
Noua colectie BLISSFUL GREEN: Primește natura în viața ta!
Noua colectie BLISSFUL GREEN:...

Italia este un exemplul ideal ce ne arata ca modul in care femeile sunt tratate la nivelul cel mai inalt se reflecta si prin modul in care ele sunt tratate la nivelul intregii societati. In Italia, conform statisticilor, doar una din doua femei are un loc de munca. Problema este raportul pe care barbatii de la putere dar chiar si cei de acasa, il au cu femeile. Italiencele nu mai vor sa traiasca o "telenovela" creata chiar prin legitimitatea pe care o da Puterea, sexualizarii femeii. La televizor si in politica, italiencele nu vad decat atat: ca rolul femeilor este acela de escorta sexy in preajma unui barbat imbracat in costum. Iar prin toate scandalurile sexuale pe care le traieste cu nonsalanta premierul Silvio Berlusconi, acesta nu demonstreaza decat care este opinia sa in legatura cu rolul femeii in societate: unul pur decorativ, un obiect de satisfacere a nevoilor sexuale.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri