Sfaturi

Buna! De obicei eu nu credeam in horoscop. Pana cand am intrat pe acest site din intmplare si am vrut sa vad ce scrie pentru zodia mea la dragoste intr.o saptamana din luna februarie. Normal ca nu am crezut, dar pe parcursul saptamanii incet,incet se adeverise. Si de atunci ma uit in fiecare zi pe acest site. De obicei eu ma uit doar la horoscopul de dragoste pentru toata saptamana si pentru nativele singure. App, eu sunt zodia varsator...Ce vreu eu sa spun este ca de cateva saptamani nu se intampla nici pe aproape din ceva ce scrie acolo. Intrebarea mea este daca chiar e adevarat acest horoscop sau doar e scris la intamplare? Imi puteti spune si daca voua vi s-a intamplat la fel.
garbo_431210
Postat pe 16 Aprilie 2016 15:11


Frumoasa intrebare. De fapt, raspunsul ti l-ai dat singura cand ai zis ca: nu se intampla nici pe aproape din ceva ce scrie acolo ! As putea si eu sa-ti raspund ce e cu horoscopul asta, dar nu am talent, asa ca iti trimit ceva care am gasit tot pe net si care te va lamurii mai bine. Cred...

"Horoscopul care te scoate din minți! „Steaua ta” este o escrocherie în masă
Autor: Gabriel Diaconu , Mihnea-Petru Pârvu | sâmbătă, 08 noiembrie 2014 | 8 Comentarii | 3236 Vizualizari

***Nu poți să te pui cu horoscopul! Cât de rațional să fii, să-i explici omului că ce este el e, de fapt, interacțiunea dintre bagajul lui genetic și experiențele lui de viață, el tot o să creadă că s-a născut sub astre și are el steaua lui, acolo sus.

Zi de zi, sute de mii de oameni se duc chitiți pe treabă după ce-și beau cafeaua matinală și își consultă pe net, sau la TV, făurarul de destin. În varianta frustă credința e ținută pentru sine. În varianta elaborată oamenii trăiesc apropieri, depărtări și despărțiri în cheie cosmică. De-aia nu ne-a mers, eram amândoi firi prea tari, el Taur eu Leoaică, evident nu eram meniți. Și dacă nu funcționează lupta de zodiac mai e un pas să ajungi la ascendent. Și dacă nu funcționează la ascendent și la cele 12 semne, schimbă zodiacul. Nu contează de fapt cuvintele. Dar cuvintele sunt totul!

Contează că în nomenclatorul CAEN al meseriilor, undeva la vale de profesia de aburitor de plută sau de textile, dincolo de ocupația de acar – săracul Păun –sau acordor de acordeoane, găsești ocupația de astrolog. E legitimă, fiscalizabilă și, chiar dacă se bazează pe-o cruntă șarlatanie, continuă să fie legală pentru că cine ar îndrăzni să se pună cu astrele? Nimeni nu va fi stat vreodată să facă o analiză pe secțiune a inadvertențelor izbitoare care pot fi întâlnite în orice dimineață pe piața mass-media la secțiunea „previziunile zilei”. Dacă găsești doi astrologi care s-au pus de acord asupra profeției planetelor e mare lucru. Și-atunci cum este că sunt atât de mulți care sunt siguri și bagă și mâna în foc că horoscopul lor a avut dreptate și bine au făcut că nu și-au luat mașina la serviciu pentru că sigur făceau accident, pentru că Mercur era retrograd?

Același chestionar pentru toată lumea

Psihologii numesc asta „efect Barnum”. Termenul face trimitere la faimosul circar P.T. Barnum care spunea – în anticiparea butadei lui Dali că există o tortură irezistibilă pentru fiecare – că „avem ceva pentru toată lumea”. Existența lui a fost dovedită, la finele celui de-al doilea război mondial, într-un experiment făcut de Betram Forer – care dă și numele alternativ al efectului, anume „efect Forer”. Domnia sa a înmânat unei clase de studenți o evaluare, cică, „personalizată” formată din 13 afirmații și i-a rugat să dea o notă fiecăreia, de la 0 la 5, dacă identifică fidel credințele lor despre sine, altfel spus dacă Forer a „ghicit” corect. Cinci însemna „foarte corect”. Media per student, când a adunat chestionarele, era de 4.26. Era Forer un Nostradamus, o Pythia, o Baba Vanga saqu Mama Omida? Deloc. Fără să le spună, Forer le dăduse tuturor același chestionar. Și-atunci ce să înțelegem, că toți studenții erau otova, erau clone? Atenție la ce conțin unele dintre afirmațiile psihologului, cititorul sigur se va regăsi printre ele:

Ai o mare nevoie ca ceilalți să te placă și să te admire
Ai tendința să fii excesiv de critic cu tine însuți/însăți
Ai rezerve nebănuite pe care încă nu le-ai folosit în avantajul tău
Deși ai unele slăbiciuni de caracter, în general ești în stare să le compensezi […]
12. Unele dintre așteptările tale tind să fie complet nerealiste

Validarea subiectivă a dorințelor tale

Forer a contat pe-o realitate statistică. Spre exemplu, dacă Ion n-are mare nevoie să fie plăcut ori admirat, este de așteptat că e un tip riguros, care se critică un pic mai abitir decât media. Dacă Vasile crede că n-are rezerve nebănuite de caracter, carevasăzică îi lipsesc, înseamnă că sunt slăbiciuni pe care, de obicei, le compensează. Și tot așa. E o tiki-taka mentală pe care astrologii, dincolo de păsăreasca pseudo-profesională, o vor fi desăvârșit, pentru care câștigă și ei o pâine săracă dar din păcate și necinstită. Ei stau bine ascunși în spatele legii și impunității pentru că, rareori, horoscopul zice de rău. În plus, e atât de popular că ce guvern cu capul pe umeri o să-i scoată înafara legii? Sunt inofensivi, nu? Nimeni nu zice: azi e o zi bună să te îmbeți, să te faci praștie, să te sui la volan și să dai peste un copil pe trecerea de pietoni. Nimeni nu zice: „Azi visul tău premonitor că ești dat afară se va adeveri, stai liniștit, soarta te pedepsește indiferent!”. Astrologia se bazează pe ce a fost numit, de Forer și de alții, „nevoie de validare subiectivă”. Anume că așa funcționează mintea omului, strâmbă și șontoroagă.

CITESTE SI:

+HOROSCOP 2016. Care sunt zodiile avantajate în acest

+HOROSCOP 2016. În lume şi în România. Anii Regelui Maimuţă nu sunt deloc ...

+Anul Maimuţei de Foc începe pe 8 februarie. Astrologii anunţă schimbări


Astrologul nu te supără niciodată

Avem, în fibra noastră intimă, a conștiinței, un motor de auto-justificare care ne definește identitatea circular. Și ceea ce face o afirmație Barnum este să ne întindă o momeală, și anume că pune în cuvânt ce aveam oricum în cap și care ne ajuta să scoatem capul pe ușă, în societate. Răul, pe de altă parte, e din consecințe. Nu poți avea două registre. Sunt oameni care cer voie astrelor să se ducă la doctor. Sunt oameni care nu-și iau pastilele dacă este eclipsă de lună. Sunt oameni care, mai fragili în psihicul lor, consideră că cineva le poate citi gândurile și intențiile. Kandinsky și Clerambeault au numit asta „sindrom de transparență – influență”, unul în care psihoticul, mocnit sau florid, află că mintea lui e o carte deschisă pe care-o poate citi oricine, Divinitatea sau Vulgul. Și, oricât de rare, cazurile în care astrograma cuiva ajunge să facă lucrurile aberant complicate nu se întoarce, prin rigoare, înapoi la „profesionistul” care și-a scris poezia cotidian matinală prin vreun ziar, cu sau fără tiraj. Pentru că dacă psihologul, medicul sau avocatul au un cod de bune practici, astrologul din România e în propriul său pampas fără prevederi de bună conduită.

Am găsit un Cod Etic al Organizației de Astrologie Profesională: (http://www.opaastrology.com/about/code-of-ethics). Doritorul va putea să verifice următoarea constatare, că până și cele mai elaborate scamatorii pot fi acoperite cu un ștaif de legitimitate. De departe cea mai simpatică afirmație pe care o găsești acolo este: „astrologul se va abține de la a face afirmații stresante pentru client și care ar putea să nu fie adevărate”. Cum ar fi să prezici că cineva nu se va căsători niciodată, nu va avea niciodată copii, sau va muri la un moment dat specific. Aferim! Și l.m.c., în loc de q.e.d. Adică: „La Mintea Cocoșului!”.***

In paralel, e foarte usor sa-ti dai seama ca acele horoscoape care apar zilnic prin ziare, tv sau mai stiu eu unde, nu pot sa fie horoscoape prin definitie !!! Am sa-ti explic si de ce, nu eu ci definitia horoscopului... ! In tot cazul, pari fata desteapta, poti sa lasi lectura asta la care nu primesti nimic citind-o, sunt destul prostanaci pe lumea asta care traiesc zilnic dupa su cu asteptari din ce scrie un nestiutor complet de cum iti va decurge viata cu tot tacamul ei... !
Continuam cu definitia:

"Horoscopul este o previziune astrologică pentru o anumită perioadă de timp, acesta se realizează în urma unor analize a planetelor. Horoscopul este o previziune generală, pentru o previziune individualizată este necesară analiza astrogramei natale suprapusă peste astrograma zilei respective."

"Statistici[modificare | modificare sursă]
În anul 2013, un român din trei considera că interpretarea viselor îl poate ajuta în viața de zi cu zi și că horoscopul este o modalitate eficientă de a anticipa evenimentele." Trist dar adevarat !

Sper ca ti-am fost de folos la nelamurirea ta.
Mama mea, la putin dupa nasterea mea, a apelat la un horoscopist din asta care se zicea ca e grozav. N-am inteles niciodata, dupa ce am crescut cativa ani buni, cum poate sa califice cineva necunoscator in materie, un horoscopist celebru (pe vremea aia) cand el insusi habar nu are despre ce e vorba ? Hai sa zicem ca poti aprecia pe loc sau in cateva sedinte, un maseur bun, o pedichichiurista, actor la teatru, macelar, sofer ... etc., dar un horoscopist ??? In fine, ce vreau sa spun este ca pe la nu stiu ce varsta, 12-15, m-am trezit cu un plic care mirosea a vechime si in el era HOROSCOPUL MEU ! Da, poti sa crezi asta daca-ti spun eu, horoscop facut de acest "bun" astrolog fara diploma sau poate da. Mama mi l-a dat si mi-a spus sa-l pastrez (???) si eu dupa 3 minute am si uitat de el. Dar, eu parasind tara la un moment dat, doar cu sotia si ceva lazi cu lucrusoare personale pe care m-au lasat sa le iau vamesii romani in perioada aia, am lasat horoscopul undeva la ultima locuinta unde am stat. Dar mama a avut grija (si ea a plecat 8 luni mai tarziu dupa mine dar in alta directie...) si cu prima vizita facuta aici, mi-a dat iar plicul vestit. Asa... dupa ceva ani l-am citit totusi. Era cu diagrama, cu desene, scris putin uzat si cu povetea vietii mele in viitor, la anumite rascruci. Scria acolo de ex. ca sa am grija in jur de 46-50 de ani ca voi avea un accident la picioare. Mai scria acolo printre altele ca voi imbratisa meseriea de doctor, dar doctor militar. Scria ca o sa am o sotie perfecta care ma va iubi mult si ca voi traii multi ani. Voi avea 2 copii. Mai scria ca voi indragii cactusii, ca culoarea care imi va aduce noroc e violet si ca numarul norocos va fi 8. Deci toate astea el le-a scris la foarte putin timp de la nastere, eram bebelus. Asta era un horoscop adevarat de o viata, nu prostiile alea care se publica zilnic sau saptamanal sau chiar anual. Asta era de-o viata !!!! Acum, atunci cand l-am citit, binenteles ca inca nu mi se intamplase nimic, aveam o sotie iubitoare, am avut 2 feti pe care din motive de plecare am renuntat la ei ( ) imi placea sa studiez tot felul de lucruri legate de medicina, stateam atunci mult timp la spital (spitalul Elias) din cauza diabetului pe care l-am capatat la 16 ani si neavand nici un alt tratament decat cel de insulina si regimul pe care il primeam la spital (cam 2 luni) in timpul liber stateam la biblioteca spitaluilui unde lucra o prietena a mamei mele si rasfoiam reviste uitandu-ma la reclame. Erau in engleza si nu pricepeam o iota. Dar reclamele la medicamente, aparate, etc. erau formidabile asa cum se purta atunci in occident. Nu am facut armata dar imi placeau armele si sa trag cu ele, asta find latura "militara" din horoscop ! Eu am vrut sa urmez arhitectura, dar boala m-a bagat in spital in ultimul trimestru, am pierdut examene de proba de desen... pe scurt am iesit subinginer la instalatii electrice. Meserie pe care am urat-o, aici in tara am facut proiecte maricele, cu experienta de 7 ani cat am apucat sa lucrez in Romania la unul din institutele de proiectare. La 46-48 de ani, nu tin minte exact, mi-am rupt piciorul drept. Dansam cu un pusti de 5 ani in brate si la o piruieta, l-am frant. Piciorul, nu pe pusti. Cei prezenti mi-au spus dupa (se pare ca am lesinat pentru 3-4 secunde...) ca am avut grija sa nu cada de sus. Pustiul, nu piciorul ! Ghips si toate cele, a urmat sa-mi rup celalalt picior, acuma din cauza ca aveam putina ostoporiozis din cauza diabetului. Mi-am trata-o aici. De fapt, de la 27 de ani sunt aici. Asta cu picioarele. Exact asa cum scria in horoscopul facut la nastere. Scria de ceva boala (cu toate ca diabetul nu e boala ci este o infirmitate, una din glande nu functioneaza ca lumea...) in horoscop, dar nu ceva precis. Dupa cativa ani am facut transplant (aici in tara) de pancreas si un rinichi, ai mei erau obositi din cauza diabetului de gradul 1 pe care il aveam. Dupa transplant, gata cu diabetul si pana azi, totul e ok. Sunt un tip care am grija sa fac ce trebuie ca sa-mi mentin sanatatea. Apropo... am uitat sa-ti spun ca si eu sunt nascut in zodia varsatorului... ! De acuma, "om trai si om vide" ce o sa se mai intample.

Ma scuzi ca te-am tinut cu balivernele mele... dar am scris mai mult ca sa-ti dai seama cum e cu horoscopul asta, de la cineva care l-a trait (o parte cel putin) !
barboneli
Postat pe 16 Aprilie 2016 18:02
Mulțumesc mult ca te-ai deranjat să îmi scrii atât de mult pentru a-mi arăta cum e treaba cu horoscopul defapt! ❤
garbo_431210
Postat pe 16 Aprilie 2016 21:16


N-ai pentru ce ! Am uitat sa scriu ca intradevar, asa cum scria si in horoscop, la varsta de 16 ani m-am indragostit de cactusi. Aveam o pasiune pentru ei si acum am colectie din mici si mari. O vecina care lucra la gradina botanica, mi-a insuflat aceasta dragoste pentru cactusi. Numarul 8 si culoarea violet, nu au avut nici o influienta in viata mea. Iar daca o sa fie adevarat si cu viata lunga... o sa-ti trimit pe la 101 ani o vedere de la mare... !
barboneli
Postat pe 16 Aprilie 2016 21:33

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Sfaturi 4 De la: garbo_431210 16 Aprilie 2016 21:33
Cultivarea canepii 20 De la: garbo_419018 18 Ianuarie 2016 08:35
atentie la planta otravitoare-DUMB CANE(trestie de zahar salbatica) 1 De la: vuvuzela 16 Ianuarie 2011 19:12
imi trebuie un aragz nou 2 De la: iqart 19 Decembrie 2009 20:10
cum aleg o masina de spalat? 16 De la: garbo103632 9 Martie 2010 14:47
Setari Cookie-uri