Sarea Epsom este un compus chimic care se formează în urma reacţiei dintre sulfatul de magneziu şi apa. Este cunoscută şi sub numele de sulfat de magneziu, sulfatul Epsom, sare de baie Epsom sau sare amară. De câteva secole sarea amară este utilizată atât pentru a conferi o stare de bine și a reda tinerețea corpului, cât și pentru a trata diverse neplăceri, dureri și afecțiuni, fiind foarte apreciată printre tratamentele naturiste ale ultimilor sute de ani.

Ce este sarea Epsom (sarea amară sau sulfatului de magneziu) și cum a fost descoperită?

Sarea Epsom a fost descoperită în anul 1618 de către Sir Humphrey Davy, un chimist englez. În anii următori, a fost folosită ca un remediu popular pentru diverse afecţiuni, cum ar fi constipaţia şi durerile musculare.

Acest compus chimic este disponibil în diferite forme, cum ar fi pulberea, tabletele sau soluţiile. Sarea Epsom este utilizată în diverse scopuri, cum ar fi:

  • Baia în sare Epsom este recomandată pentru a atenua durerile musculare şi articulare.
  • Sarea Epsom este utilizată ca un exfoliant natural pentru piele.
  • Poate fi folosită pentru a curăţa rufele şi pentru a îndepărta mizeria greu de curăţat, îndepărtând petele rezistente.
  • Sarea Epsom este, de asemenea, utilizată în agricultură, pentru a îmbunătăţi calitatea solului.
Foto: Maridav/ shutterstock.com

Sarea amară (sare Epsom sau suflat de magneziu): beneficii pentru sănătate

Sarea Epsom este un mineral natural care este bogat în sulf și magneziu. Sulful și magneziul sunt două elemente importante pentru sănătatea generală a organismului. Sulful ajută la detoxifierea organismului, la îmbunătățirea circulației sanguine și la menținerea nivelului de electroliți în organism. Magneziul ajută la calmarea durerilor musculare și a inflamațiilor, la reducerea umflăturilor și a edemelor, la îmbunătățirea digestiei și la tratarea problemelor pielii.

1. Sarea Epsom ajută la calmarea durerilor musculare și a inflamațiilor

Sarea Epsom este o sare minerală care se găsește în mod natural în Marea Nordului. Această sare conține sulf și magneziu, care sunt doi minerali esențiali pentru sănătatea oaselor și a mușchilor. Sulful ajută la detoxifierea ficatului și la îmbunătățirea circulației sanguine. Magneziul este un mineral relaxant care ajută la calmarea durerilor musculare și a inflamațiilor.

2. Sarea Epsom poate ajuta la reducerea umflăturilor și a edemelor

Sarea amară este un remediu popular pentru reducerea umflăturilor și a edemelor. Sarea amară conține sulfat de magneziu, care ajută la drenarea excesului de lichid din țesuturi. Pentru a beneficia de acest efect, se recomandă adăugarea unei lingurițe de sare Epsom la o baie fierbinte.

3. Sarea Epsom poate ajuta la detoxifierea organismului

Folosind o linguriță de sare amară o baie fierbinte, stimulați detoxifierea naturală a organismului la nivelul pielii. Această procedură va stimula eliminarea un metabolit toxici, la fel se întâmplă și prin procesul natural de transpirație pe care organismul nostru îl prezintă. Sarea amara are și efect absorbant pentru acești metaboliți toxici, ajutând în detoxifierea organismului și în menținerea sănătății și tinereții pielii.

4. Sarea Epsom poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine

Sulful ajută la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge, iar magneziul ajută la relaxarea mușchilor și la reducerea inflamației.

Terapeuții susțin ca în timpul băilor cu sare amară, atât sulful cât și magneziul se pot absorbi în organism, de aici și efectele benefice asupra sănătății circulatorii și cardiovasculare.

5. Sarea Epsom poate ajuta la menținerea nivelului de electroliți în organism

Magneziul ajută la menținerea unui nivel normal de electroliți în organism și este necesar pentru funcționarea normală a mușchilor și a nervilor. Sarea Epsom poate ajuta la ameliorarea stresului, a insomniei și la îmbunătățirea digestiei.

6. Sarea Epsom poate ajuta la îmbunătățirea digestiei

Sulful și magneziul sunt doi dintre cei mai importanți minerali pentru digestie. Sulful ajută la îmbunătățirea motilității intestinale și la reducerea inflamației. Magneziul ajută la îmbunătățirea peristaltismului și la reducerea spasmelor intestinale. Astfel că această sare este recomandată pentru tratarea constipației.

7. Sarea Epsom poate ajuta la tratarea problemelor pielii

Sarea amară ajută în detoxifierea pielii, la obținerea unui aspect fin, ferm și mai tânăr. Totodată sarea amară participă la îmbunătățirea circulației sanguine, iar pielea se numără printre ultimele organe unde sunt donați nitriții și oxigenul din sânge. Tocmai de aceea este foarte important să menținem o circulație periferică optimă, care să susțină nevoile pielii noastre. Frigul nu este un bun prieten pentru tegumentele noastre, dar o baie fierbinte în care ați pus o linguriță de sare amară poate deveni elixir de tinerețe.

8. Sarea Epsom poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății

Magneziul este cunoscut pentru efectele sale echilibrante asupra emoțiilor, având efecte puternice în ceea ce privește înlăturarea stării de oboseală și de anxietate. Putem spune că sarea amară este un energizant blând pentru corpul nostru.

9. Sarea Epsom poate ajuta la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar

Băile fierbinți cu sare amară intensifică circulația sângelui în organism, iar aburii încărcați cu sare amară ajută mucoasele respiratorii și sinusurile. Băile fierbinți cu sare Epsom îmbunătățesc funcțiile sistemului imunitar și cresc rezistența în fața răcelilor.

10. Sarea Epsom poate ajuta la prevenirea crampelor musculare

Dacă obișnuit să vă plângeți de dureri musculare sau cârceii nu vă dau pace, mai ales noaptea, vă recomandăm să încercați de două ori pe săptămână băile cu sare amară. Sulfatul de magneziu ajută în ameliorarea crampelor musculare și a durerilor pe care le puteți avea la nivelul spatelui sau în gambe.

Sarea Epsom: efecte adverse

Sarea Epsom este un compus chimic sigur în general, cu toate acestea, există anumite efecte secundare posibile, cum ar fi:

  • Dureri de cap
  • Greată
  • Vărsături
  • Diaree
  • Amorţeală

Sarea amară: atenționări și contraindicații

Dacă sunteţi alergic la sulf, ar trebui să evitaţi să utilizaţi sarea Epsom. De asemenea, nu este recomandat să utilizaţi sarea Epsom în cazul în care aveţi probleme renale sau cardiace.

Dacă suferiți de hipotiroidie sau constatați un nivel mai ridicat al magneziului în sânge (sau la limita superioară a valorilor normale), nu faceți baie cu sare Epsom mai des de o dată pe lună.

Sursa foto articol: NIKCOA/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri