Traiul tot mai dificil din ultima vreme, goana după bani, problemele care vin ca un tăvălug asupra noastră zi de zi ne supără, ne îngrijorează, nivelul de stres crește și astfel ne alegem cu tot soiul de boli, atât fizice, cât și psihice. Dintre cele mai frecvente afecțiuni psihice, anxietatea și depresia sunt cele care ocupă un loc fruntaș în clasament.

Anxietatea, acea teamă care ne cuprinde când ne gândim la un eveniment ce urmează să aibă loc e abolut normală și reprezintă reacția organismului confruntat cu stresul, iar ea va dispărea odată cu încheierea evenimentului respectiv. Problema apare în momentul în care această stare de frică ne însoțește permanent și nu dispare în decursul mai multor luni. Atunci ea se transformă în tulburare de anxietate și ne împiedică să facem o mulțime de lucruri pe care înainte le făceam fără probleme. Ea poate îmbraca mai multe forme: tulburare compulsiv-obsesivă, tulburare de panică, tulburare de anxietate socială, ipohondrie, stres post-traumatic, fobie, iar simptomele diferă de la un individ la altul.

În timpul unui atac de anxietate o persoană poate să își simtă mâinile și picioarele amorțite, iar alta poate experimenta senzația de leșin sau amețeală și dificultate în respirație. Frica, îngrijorarea, neliniștea sunt comune tuturor indivizilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest
Foto: Antonio Guillem /Shutterstock

Depresia este caracterizată prin acel sentiment de tristețe care persistă, care nu ne dă voie să desfășurăm activitățile care ne făceau plăcere până atunci, care ne dă impresia de inutilitate, de gol interior. Oboseala, lipsa somnului sau un somn prelungit, scăderea poftei de mâncare sau dimpotrivă creșterea ei, ducând la îngrășare, dificultăți în gândire sau în luarea deciziilor, dureri de cap, plâns frecvent, sunt simptome ale depresiei.

Depresia și anxietatea pot apărea în același timp sau una după cealaltă. Partea bună a lucrurilor e că ele au remediu, se tratează. Partea rea este că atunci când vine vorba de tratament, oamenii devin reticenți, refuzând să apeleze la ajutorul unui medic. Motivele sunt diverse, dar majoritatea nu o fac de teamă ori de rușine, ceea ce este total greșit.

Terapia Bowen – tehnica neuromusculară care stimulează organismul să se vindece 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica?

Ca să putem gestiona corect emoțiile puternice, stările de panică, neliniștea, tristețea care ne cuprind, copleșindu-ne, e nevoie de ajutor specializat. Psihologul, psihiatrul, psihoterapeutul sunt cei care ne pot ajuta să ne reechilibrăm și să îndepărtăm tot ce ne face rău, menținându-ne o gândire pozitivă și o atitudine entuziastă asupra vieții.

Pe lângă ei, o altă "armă" pe care o putem folosi în lupta noastră cu anxietatea și depresia pot fi remediile naturale. Natura, unul dintre aliații noștri, vine și ea în sprijinul nostru cu o mulțime de plante gata să anihileze cei doi inamici. Folosirea unor extracte naturale de tipul Rhodiolei duc la înlăturarea sentimentului de frică, neliniște, măresc rezistența la stres prin reglarea nivelului de serotonină.

Foto: Netrun78 /Shutterstock

Busuiocul și menta ajută la întărirea sistemului nervos, iar lavanda și valeriana au efect relaxant. Același lucru îl putem spune despre mușețel și tei .Administrate în doze corespunzătoare pot reduce nivelul de stres, obținându-se o stare de bine.

Consumul bananelor sau al salatei verzi reduce de asemenea considerabil stresul. Iar dacă combinăm salata verde (o salată) cu broccoli (trei sute cincizeci de grame) și apă (un litru), le fierbem, le strecurăm și bem această infuzie timp de câteva zile, specialiștii spun că obținem rețeta perfectă pentru a îndepărta anxietatea în cel mai scurt timp.

Să nu uităm de produsele apicole: mierea, lăptișorul de matcă, polenul. Ele sunt surse de antioxidanți și conțin vitamina B, fortificând sistemul nervos și alungând astfel depresia.

Aromaterapia ne ajută și ea să ne relaxăm. Uleiurile esențiale de lavandă, iasomie, mușcată, trandafir puse în difuzor, pot face minuni în cazul anxietății.

Așadar, schimbarea stilului de viață, prin care ne îngrijim mai mult și mai bine de fizicul și psihicul nostru, ne aduce tot mai aproape de eliminarea definitivă a depresiei și anxietății. Menținerea unei vieți active în care să includem și efectuarea exercițiilor fizice, practicarea meditației și chiar săvârșirea unor activități de care ne temem, respectarea orelor de somn și evitarea alcoolului și cofeinei, sunt cheia către o minte sănătoasă și un trup sănătos.

Foto fr si main: Vane Nunes /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri