Piperul negru a fost folosit încă din timpuri străvechi în medicina vremurilor, astăzi fiind în continuare apreciat pentru proprietățile sale în medicina chineză și ayurvedica. Vă invităm să descoperiți beneficiile dovedite prin studii ale piperului negru.

Piperul negru, rege al condimentelor

Folosit în întreaga lume în preparatele culinare, piperul negru nu aduce doar gust și aromă preparatelor, ci și sănătate organismului nostru.

În plus, specialiștii îl recomandă alături de turmeric, activând proprietățile curative ale condimentului din urmă, bogat în curcumina.

Despre piperină și beneficiile consumului de piper negru

O singură linguriță de piper negru conține 5 calorii, 10 mg de calciu, 30 mg de potasiu, 10 mcg de luteină și zeaxantină, 12 mcg vitamina A și cantități mai mici din diverse alte vitamine și minerale.

Dar proprietățile aparte ale piperului negru sunt date de conținutul sau într-o substanță unică numită piperină. Aceasta din urmă prezintă beneficii dovedite antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și de activare a funcțiilor creierului.

Beneficiile antiinflamatorii ale piperului negru

Bogat în vitamine, dar mai ales în piperină, piperul negru este recomanat în dietele pentru scăderea inflamațiilor. Atenție însă la bolile colonice sau intestinale, unde consumul de condimente iritante poate fi limitat de către medic.

Cercetătorii au dovedit însă că un consum mic de piper sau administrarea suplimentelor cu piperină reduc inflamația cronică.

Vă recomandăm și:

Sursa foto: Pexels.com

Beneficiile antibacteriene ale piperului negru

Piperina prezintă, de asemenea, beneficii antibacteriene, conform studiilor. Se pare că piperina poate lupta împotriva unor bacterii precum Staphylococcus aureus, propunând utilizarea acestuia în viitor pentru prevenția și chiar ca adjuvant în tratarea unor boli contagioase, infecții bacteriene sau boli inflamatorii.

Piperul negru scade colesterolul rău și ajută în creșterea colesterolului bun

Colesterolul rău este, în analize, acel LDL, iar cel bun este reprezentat de HDL. Piperul negru ajută în perioadele de creștere a masei de țesut gras și de îngrășare, cercetătorii descoperind în studii că la persoanele cu un consum moderat de piper negru se înregistrează o creștere semnificativă a lipoproteinelor cu densitate mare. Savanții susțin că sunt justificate necesitățile aprofundării acestor studii privind beneficiile piperului și a altor condimente în ceea ce privește metabolismul lipidic.

Piperul negru prezintă proprietăți antioxidante

Piperina, ingredientul specific al piperului negru, prezintă proprietăți antioxidante, utile în reducerea radicalilor liberi cu efect toxic din organism. Citește continuarea în pagina 2 >>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri