Mangoldul este excelent pentru sanatatea oaselor si, gratie continutului sau de fibre, fitonutrienti si antioxidanti, mangoldul poate preveni aparitia celulelor canceroase.

Mangold sau sfecla elvetiana – ideala pentru dietele sanatoase

Mangoldul sau pe numele sau stiintific Beta vulgaris L. var cicla L mai este cunoscut si sub numele de sfecla elvetiana. Planta cu frunzele bogate in nutrienti si o radacina asemanatoare sfeclei este cultivata in Europa si Asia din vremuri stravechi, in Evul Mediul regasindu-se adesea ca aliment la mesele oamenilor. Istoria ne arata insa ca planta de mangold era consumata adesea si in perioada Imperiului Roman, dar si in anticul Babilon.

Desi se consuma si radacina plantei, frunzele sunt cele care se bucura de o apreciere deosebita datorita nervurii lor mediane carnoase si continutul lor nutritional valoros. Mangoldul devine din ce in ce mai cunoscut astazi, chiar si in Romania, fiind o optiune demna de luat in seama in cazul celor care isi doresc sa aiba un stil de viata sanatos si o alimentatie sanatoasa.

Cand se planteaza mangoldul

Mangold este o planta bienala care se cultiva din seminte in Emisfera nordica in perioada iunie -octombrie si este cules fie atunci cand frunzele sale sunt inca tinere si fragede, fie cand ating maturitatea, iar frunzele impresioneaza prin dimensiunile lor, tijele devenind mai proeminente si zdravene. In functie de soi, tijele pot fi de culoare verde, galbena sau rosie. La noi, mangoldul se cultiva si prin rasad, iar in acest caz intre plante trebuie sa existe o distanta de aproximativ 10 cm pentru a se putea dezvolta corespunzator.

Planta de mangold se simte foate bine intr-un sol ingrijit, sanatos, fara buruieni si are nevoie de soare, lumina si apa pentru a se dezvolta corespunzator. Nu iubeste frigul insa si este ideal ca aceste culturi de mangold sa fie ferite de temperaturile foarte scazute.

Retete cu mangold

Daca tocmai ati cumparat frunze proaspete de mangold, trebuie sa fiti atenti cu ele, sa le gatiti sau sa le consumati cat mai repede. Tineti-le la frigider si consumati-le in maxim cateva zile. Frunzele de mangold foarte crude au tendinta de a fi extrem de perisabile. Va recomandam 2 retete delicioase cu mangold, pe care le puteti servi la micul dejun (omleta) sau ca si garnitura la masa de pranz sau cina (mangold sote cu usturoi).

Omleta cu mangold

Foto: De la kuvona /Shutterstock

Ingrediente omleta cu mangold (pentru 2-3 persoane):

- o cana de frunze de mangold taiate (le puteti chiar rupe cu mana precum spanacul)

- 2 linguri de ceapa rosie tocata marunt

- 4 oua care se bat usor intr-un castron

- putina smantana (aproximativ o lingura)

- 1 sfert de cana de branza feta sfaramitata sau branza un pic sarata tip telemea (sfaramitata sau data prin razatoare)

- putin patrunjel tocat pentru décor

Preparare omleta cu mangold:

Intr-o tigaie, adaugati putin ulei de gatit (de preferat extravirgin si unul mai prietenos cu temperaturile ridicate). Sotati putin ceapa si frunzele in acest ulei pana cand se inmoaie si isi schimba culoarea.

Intr-un castron, bateti cu o furculita sau un tel mic cele 4 oua, adaugati si smantana, sare si piper dupa gust si adaugati-le peste mangoldul si ceapa din tigaie. Se lasa cateva minute la foc mediu pana cand omleta devine usor aurie. Omleta se intoarce ulterior pe partea cealalta, se lasa sa se rumeneasca, iar deasupra se adauga branza feta sfaramitata si patrunjelul taiat.

Omleta este garantat delicioasa.

Pofta buna!

Mangold soté cu usturoi

Foto: De la Geshas /Shutterstock

Ingrediente:

-un buchet zdravan de frunze de mangold (atentie, daca tijele de pe mijloc sunt prea tari, le puteti inlatura cu cutitul, oprind doar frunzele. Daca printre ele sunt unele tije mai crude, le puteti sota inaintea frunzelor pentru a mari astfel timpul de gatire)

- 2 linguri de ulei rezistent la temperaturi inalte

- 2-3 catei de usturoi, zdrobiti putin sau taiati feliute

- putin piper rosu (ideal boabe zdrobite) sau cativa fulgi de ardei rosu – adaugati condimentul preferat

- un sfert de lingurita de seminte de coriandru (OPTIONAL si doar recomandat celor care iubesc gustul semintelor de coriandru). Desi multi nu sunt obisnuiti cu gustul acestora, combinatia dintre semintele de coriandru si mangold este una geniala din punct de vedere culinar.

Preparare:

Spalati bine frunzele de mangold mature si inlaturati tijele. Taiati-le in bucati mai mari.

Intr-o tigaie, incalziti putin ulei la foc mediu. Adaugati usturoiul si piperul rosu zdrobit (si semintele de coriandru daca doriti sa le utilizati) si gatiti pret de maxim jumatate de minut, astfel incat usturoiul sa isi elibereze aromele, dar sa nu se arda.

Adaugati si frunzele de mangold in tigaie, amestecati cu o lingura de lemn si lasati sa se gateasca pret de 3-4 minute. Se serveste imediat ca fel de mancare vegetarian sau ca garnitura la friptura.

Cititi mai multe despre beneficiile plantei de mangold pe pagina urmatoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri