Poate ați aflat deja că există mai multe tipuri de scorțișoară. Despre „scorțișoara adevărată" și „scorțișoara falsă” au apărut mai multe informații atunci când studiile au dezvăluit că există câteva diferențe mari între acestea, fiind recomandat să consumăm în special primul tip de scorțișoară. Gășiți în acest articol diferențele dintre cele două condimente și beneficiile aduse sănătății prin consumul scorțișoarei adevărate.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de scorțișoară?

Așa cum am menționat mai sus, scorțișoara se prezintă în mai multe tipuri, cu diferențe importante când vine vorba despre beneficiile aduse sănătății:

  • Scorțișoara adevărată Ceylon (Cinnamomum zeylanicum)
  • Scorțișoara indoneziană (Cinnamomum burmanni)
  • Scorțișoara vietnameză (Cinnamomum loureiroi)
  • Scorțișoara Cassia sau Scorțișoara chinezească (Cinnamomum aromaticum).

Cele mai comune și vândute sunt scorțișoara Cassia și scorțișoara Ceylon.

Cassia și Ceylon, deși aparțin aceleiași familii, prezintă multe diferențe, având gust, aromă și culoare diferită, altă proveniență, alt preț și altă concentrație a nutrienților.

Scorțișoara Cassia (scorțișoara FALSĂ) și scorțișoara Ceylon (scorțișoara ADEVĂRATĂ): care sunt diferențele?

Originea - Scorțișoara Cassia este originară din Ghina, de aceea se mai numește și scorțișoară chinezească, fiind și cel mai întâlnit sortiment, pe când Ceylon provinde din India și Sri Lanka.

Obținerea - Ambele tipuri sunt obținute din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară, astfel: Cassia provine din Cinnamomum Cassia (Cinnamomum aromaticum), iar scorțișoara Ceylon din specia de arbore Cinnamomum zeylanicum.

Va recomandăm scorțișoară Ceylon ecologică:

  • Scortisoara Ceylon Pulbere Ecologica/Bio 60g NIAVIS disponibila pe Vegis.ro
  • SCORTISOARA MACINATA BIO 30G CEYLON disponibila pe Obio.ro
  • Scortisoara Ceylon pulbere 100% naturala, 70g Golden Flavours disponibila pe Plantum.ro

Culoarea – Cassia are o nuanță mai intensă, puternică, un roșu-cărămiziu, în timp ce tipul Ceylon prezintă o nuanță mai pală, de maro.

Aroma – ca gust și aromă, cele două tipuri de scorțișoară nu prezintă diferențe mari, fiind aproape imposibil de deosebit.

Profil nutrițional – iată că am ajuns la cele mai importante diferențe între cele două tipuri de scorțișoară, diferențe ce au condus la denumirea de „falsă” sau „adevărată”.

Specialiștii spun că scorțișoară prezintă multe beneficii sănătoase, cu precădere cea Ceylon. Aceasta are efecte tonice generale, stimulează sistemul imunitar, alungă axietatea și depresia, scade riscul de infecții abdominale și candidoză, are efect antibiotic natural și este un puternic antiinflamator.

Cumarină: substanță din scorțișoară care face diferența

Cumarina este prezența în scorțișoară și este o substanță care, consumată în exces, poate avea efecte toxice asupra sistemului nervos și ficatului.

Scorțișoara falsă Cassia prezintă o concentrație în cumarină de 1%, pe când specia Ceylon conține 0,004% cumarină. Iată de ce este de preferat tipul Ceylon.

Efectele toxice ale cumarinei sunt:

  • Afectarea mucoasei bucale și creșterea riscului de a dezvolta afte;
  • Poate cauza probleme respiratorii importante, mai ales la persoanele cu boli pulmonare preexistente, astm sau care inhalează scorțișoară;
  • Crește riscul de a dezvolta reacții alergice;
  • Cumarina poate fi toxică pentru ficat;
  • Consumul excesiv de cumarină poate crește riscul de a dezvolta cance hepatic, renal sau pulmonar;
  • Cumarină poate interacționa cu unele medicamente, modificând eficiența acestora.

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri