Fierul este un mineral cu roluri vitale in organismul nostru si cel mai usor il absorbim din carne, in special carne rosie. Insa nu este indicat sa consumam zilnic carne, iar unele persoane fie sunt vegetariene, fie chiar au o dieta foarte saraca in produse de origine animala. Iata cum putem combina vegetalele pentru a absorbi cat mai mult fier din acestea.

Sursa: Healthy Kudika

Reguli de baza pentru a absorbi fierul din vegetale:

  • Intotdeauna asociati un aliment bogat in fier cu un altul bogat in vitamina C. Fierul din alimente are nevoie de o schimbare a valentei pentru a deveni absorbabil la nivel intestinal, iar aceasta schimbare de valenta se realizeaza in stomac DOAR in prezenta vitaminei C. De asemenea daca v-ati hotarat sa luati suplimente cu fier, nu uitati de vitamina C;
  • Este indicat ca vegetalele bogate in vitamina C sa fie consumate in stare proaspata, aceasta vitamina fiind sensibila la temperaturile crescute.

Combinatii alimentare care faciliteaza absorbtia fierului din vegetale

Spanac + ardei

Ardeiul este bogat atat in vitamina C, cat si in potasiu, iar spanacul este bogat in fier. Puteti consuma aceste alimente in salate de exemplu sau chiar in smoothie-uri.

Brocoli + portocala

Portocala, dar si citricele in general sunt bogate in vitamina C, iar brocoli contine o cantitate insemnata de fier. Puteti consuma brocoli preparat la aburi cu felii de portocale taiate cuburi pe care le puneti la final, fara a le prepara termic. Puteti folosi aceasta combinatie si in salate sau chiar la prepararea unor garnituri de legume.

Linte + lamaie

Va recomandam sa consumati supa-crema de linte pe care sa o acriti atunci cand este racita, cu zeama de lamaie. Veti obtine o supa cu un gust excelent, o aroma aparte si totodata veti absorbi peste 15% din fierul continut de linte (un aliment bogat in minerale).

Desigur, aceste alimente le puteti consuma si in alte combinatii, in functie de creativitatea voastra.

Citeste articolul integral pe Healthy Kudika

Foto homepage: Natalia Wimberley / Shutterstock.com


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri