Hipoglicemia este una dintre cele mai neplăcute și potențial periculoase complicații acute asociate tratamentului diabetului, însă, în același timp, este și una dintre cele mai puțin conștientizate.

Comunicat de presă

Hipoglicemia se definește prin scăderea nivelului optim de glucoză din organism și poate apărea uneori la persoanele sănătoase, dar mult mai adesea la persoanele cu diabet zaharat. În funcție de nivelul glicemiei scăzute (a glucozei din sânge), aceasta poate avea de la simptome ușoare, până la simptome severe care pot provoca chiar și convulsii, pierderea cunoștinței și în cele mai grave situații, un episod de hipoglicemie poate fi fatal.

Când se întâmplă să vedem un om căzut pe stradă, uneori primul gând ne duce la faptul că persoana respectivă este în stare de ebrietate. În fapt, unele dintre aceste incidente pot fi cauzate de un episod sever de hipoglicemie. De asemenea, dacă vedem o persoană care se sprijină de un perete încercând să recapete controlul asupra propriului corp sau care devine palid și confuz dintr-o dată, e important să știm că oricare dintre aceste scenarii poate fi cauzat de o hipoglicemie.

Foto: De la Orawan Pattarawimonchai /Shutterstock

Uneori, viața persoanelor cu diabet atârnă de câteva plicuri de zahăr, iar povara hipoglicemiei este mult subestimată, însă viața multor persoane cu diabet și a celor apropiați lor este mai grea decât ar trebui să fie.

Una dintre problemele principale în prevenția și tratamentul acestei complicații este faptul că de multe ori aceasta nu este comunicată către medicul diabetolog și de multe ori simptomele ei nu sunt conștientizate sau sunt trecute cu vederea. Astfel, sondajul realizat de către FADR arată ce înseamnă cu adevărat viața cu hipoglicemie.

Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR) lansează campania de conștientizare a simptomelor hipoglicemiei - „Viața mea cu hipoglicemie” și prezintă rezultatele unui sondaj realizat pe un eșantion de câteva sute de respondenți, ce aduce în față efectele pe care hipoglicemia le are asupra persoanelor cu diabet.

Conform datelor furnizate de Federația Internațională de Diabet, în România, se estimează că aproximativ 2 milioane de persoane[1] au diabet diagnosticat sau nediagnosticat iar dintre aceștia, 823.280 de persoane[2] sunt tratate în cadrul Programului Național de Diabet Zaharat. Cu toate acestea, numărul persoanelor afectate de hipoglicemii frecvente și implicațiile acestora în viața de zi cu zi sunt mai puțin cunoscute, iar acest lucru, conform sondajului realizat, este datorat faptului că episoadele de hipoglicemie, cauzele și efectele acestora nu sunt menționate medicilor specialiști și nu sunt discutate nici cu familia ori prietenii.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri