12 Februarie 2021 publicat în Social 5 share-uri

Prezentul articol își propune să analizeze în ce măsură ar putea fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie avute în vedere scenariile de funcționare a școlilor.

În funcție de scenariul specific fiecărei localități, copiii se vor putea reîntoarce la școală în mod fizic începând cu data de 8 februarie, după cum a anunțat Președintele României. Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății au emis un ordin comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ordinul nr. 3235/93 din 4 februarie 2021 a fost deja publicat în Monitorul Oficial al României.

Prezentul articol își propune să analizeze în ce măsură ar putea fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie avute în vedere scenariile de funcționare a școlilor.

Potrivit ordinului amintit, consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității.

a) Scenariul 1 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori și presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ;

b) Scenariul 2 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori și presupune participarea zilnică în sistem față în față a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. Pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu cursurile se vor desfășura online;

c) Scenariul 3 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1000 locuitori și presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar. Elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la cursuri în sistem online.

„Indiferent de scenariul în care se desfășoară activitatea în unitatea de învățământ, preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunorepresiv sau alte afecțiuni cronice pot fi scutiți de prezența fizică la școală. Pentru scutire va fi nevoie de avizul și recomandările specifice ale medicului curant, precum și de acordul scris al părinților.” afirmă Alina Tiocan (foto), avocat Iordăchescu & Asociații.

De asemenea, preșcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților sau reprezentantului legal.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri