29 Septembrie 2020 publicat în Social 2 share-uri

64% dintre tinerii din România susțin că sunt informați cu privire la metodele contraceptive, iar 68% dintre aceștia spun că au folosit contracepția începând cu prima experiență sexuală, arată cel mai recent chestionar online.

Comunicat de presă

64% dintre tinerii din România susțin că sunt informați cu privire la metodele contraceptive, iar 68% dintre aceștia spun că au folosit contracepția începând cu prima experiență sexuală, arată cel mai recent chestionar online realizat de platforma de educație sexuală și contraceptivă PlanificaNeprevazutul.ro. Peste 50% dintre ei mărturisesc că se tem de posibilitatea contractării unor boli cu transmitere sexuală, în cazul contactelor neprotejate.

Despre temeri, primul act sexual și cele mai bune surse de informare

Potrivit unui chestionar online, realizat de platforma de educație sexuală PlanificaNeprevazutul.ro, în perioada iulie – septembrie a.c., la care au răspuns peste 1.200 de respondenți din România, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, tinerii se simt informați cu privire la metodele contraceptive (64%) și mărturisesc că au ales să se protejeze chiar de la primul act sexual (68%). De altfel, 53% dintre participanții la studiu au declarat că le este frică de contractarea unor boli cu transmitere sexuală mai mult decât orice altceva, inclusiv de eventualitatea apariției unor sarcini nedorite (47%), motiv pentru care aleg să folosească diverse metode de contracepție. Cu toate acestea, doar 25% dintre aceștia au declarat că nu au avut niciodată contacte sexuale neprotejate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară 3DUTECH dă startul concursurilor naționale de 3D design & printing pentru elevi și profesori. Roboții, principala temă din acest an LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA

Potrivit sondajului, 70% dintre tineri consideră că este normal să meargă, anual, la medicul specialist, pentru controalele de rutină, în timp ce 30% dintre ei cred că vizita la doctor ar trebui să aibă loc în momentul în care se confruntă strict cu o problemă sexuală.

Totodată, potrivit aceluiași sondaj, 71% dintre chestionați spun că apelează la prieteni atunci când au probleme sexuale, doar 29% adresându-se familiilor. Printre motivele menționate de tineri pentru a nu aborda discuții de natură sexuală cu familia sunt teama de a nu crea situații stânjenitoare pentru ei și pentru membrii familiei (75%), dar și teama de a nu fi criticați pentru deciziile luate (25%).

“Tinerii sunt tot mai curioși și devin bine informați cu privire la viața sexuală, precum și la metodele de contracepție. Accesul la numeroasele surse de informare, în special cele online, îi ajută în acest sens. Subliniem, însă, importanța majoră a controalelor la medicul specialist, fie ele și de rutină. Tinerii, în special cei activi sexual, trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea lor să aibă grijă de propria sănătate. Nevoile și problemele lor sunt diferite, nemaivorbind despre varietatea metodelor de contracepție și ceea ce i se potrivește fiecăruia”, explică Elena Ucenic, medic primar obstetrică-ginecologie și expert al platformei.
O Românie unită pentru educația copiilor noștri Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească Alexandrion Group a premiat tineri sportivi cu performanţe remarcabile la 9 discipline, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion 2023

Potrivit sondajului, 66,5% dintre participanți au declarat că și-au început viața sexuală după vârsta de 16 ani, considerând acest lucru ca fiind un pas firesc în evoluția personală (92%), în vreme ce 75% dintre ei au recunoscut că au avut cel puțin un contact neprotejat de la debutul vieții sexuale și până în prezent. Chiar și în aceste condiții, 90% au declarat că nu s-ar simți pregătiți să devină părinți și 44% ar apela la avort.

De cealaltă parte, 63% dintre tinerii participanți la studiu, care nu și-au început încă viața sexuală, au declarat că se tem de prima experiență, în timp ce 37% dintre ei sunt nerăbdători ca aceasta să aibă loc. 98% dintre tineri spun că vor decide să facă acest pas atunci când se vor simți pregătiți, din punct de vedere fizic, dar și emoțional, iar pentru 85% dintre aceștia este esențial să cunoască toate riscurile la care s-ar putea supune, înainte ca primul act sexual să aibă loc.

RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Vrei să petreci Paștele în Grecia? Iată cele mai bune oferte MAGAZINELE TOMMY JEANS DIN BUCUREȘTI S-AU TRANSFORMAT ÎN HUB-URI CREATIVE PRIN TOMMY JEANS POP-UP EXPERIENCE

În cazul respondenților virgini, teama riscului de sarcină este mai mare (55,5%) decât cea a contractării unor boli cu transmitere sexuală (44,5%), precum și faptul că pot ajunge să sufere, în cazul în care relația cu partenerul respectiv nu va funcționa (62%). Mai mult, nici acești tineri nu aleg să discute cu părinții despre curiorizitățile lor în materie de sex (31%), preferând să abordeze aceste subiecte mai degrabă cu persoane străine (69%) decât cu familia.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri