Greenpeace România a militat în fața autorităților române în ultimii doi ani pentru dreptul cetățenilor de a-și putea produce singuri energia din surse regenerabile (soare, vânt). Acum, organizația aduce mai aproape de publicul larg conceptul de #prosumator.

Piața de energie din România este deschisă prosumatorilor. După aproape un deceniu de inactivitate din partea statului român, în 2018, legislația și reglementările necesare prosumatorilor au fost definite. Micii producători-consumatori de energie din surse verzi au acum dreptul legal de a produce, consuma și vinde energie. Greenpeace România a fost parte din această schimbare, susținând în fața autorităților timp de doi ani nevoia de a se crea un mediu favorabil pentru prosumatori. Acest lucru se traduce acum inclusiv prin susținere financiară pentru cei care vor să devină prosumatori, printr-un program al Administrației Fondului pentru Mediu.Pentru a putea folosi însă potențialul de energie regenerabilă din România, conceptul #prosumator trebuie tradus pe înțelesul publicului larg, este nevoie să fie clarificate noțiunile de bază.

"Credem în democrația energetică, în dreptul fiecărui om de a fi prosumator. Ne-am dat seama însă că termenul e necunoscut pentru cei mai mulți dintre români, așa că înainte de a avansa în orice direcție cu campania noastră pentru energie curată, e obligatoriu să se înțeleagă despre ce vorbim." - Carla Donciu, Head of Communication & Engagement Greenpeace România.

„Ne dorim să vedem cât mai multe panouri fotovoltaice, prietenoase cu mediul, pe acoperișurile din România. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii trebuie să afle cum pot capta energia soarelui, care sunt beneficiile și limitările energiei regenerabile și ce mecanisme de finanțare pot accesa cei interesați să își producă singuri energia.”, adaugă Marian Mândru, coordonator de campanie, Greenpeace România.

Urmărește clipul campaniei:

Intră în comunitatea Prosumatorilor: Facebook Protecția Prosumatorului.

Site: fiiprosumator.ro

Foto homepage: PopTika /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri