„Din 1990 pana in prezent Parlamentul a fost format din peste 87% barbati, chiar peste 95%. Nu putem vorbi de o democratie consolidata atat timp cat componenta Parlamentului nu este reprezentativa pentru femei, adica 51% din populatia acestei tari. Asteptam in urmatoarele saptamani sa vedem listele de candidati propuse de partidele politice si speram ca ele vor reflecta promisiunile facute in cadrul evenimentului de astazi.” Andreea Braga, Presedinta Centrul FILIA.

In contextul pregatirii listelor de candidati pentru alegerile parlamentare Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei si Ambasada Tarilor de Jos impreuna cu Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru Participare Publica si Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati au organizat o dezbatere despre cresterea reprezentarii femeilor in alegerile parlamentare din 2016.

Evenimentul a oferit posibilitatea celor cinci partide politice din Romania, prezente la dezbatere, sa prezinte masuri concrete adoptate pentru asigurarea unui context favorabil implicarii femeilor pe scena politica. Datele statistice ale Uniunii Inter-parlamentare pozitioneaza Romania pe locul 133 in lume, cu o reprezentare a femeilor de 13.7% in Camera Deputatilor si 7.7% in Senat.

Au participat la dezbatere membri ai partidelor politice - Biro Rozalia (UDMR), Gabriela Cretu (PSD), Ionut Stroe (PNL), Dana Varga (ALDE) si Roxana Wring (USR), dar si Laurentiu Stefan (Consilier prezidential pe politica interna) si Oana Toiu (Secretar de Stat, Ministerul Muncii). Dezbaterea a fost moderata de Oana Preda, Director Executiv al Centrului de Resurse pentru participare publica.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Noile legi ale Educației, aprobate: admiterea diferențiată la liceu și schimbări la Bacalaureat Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

Discutiile purtate in cadrul dezbaterii au indicat ca posibile solutii pentru cresterea reprezentarii femeilor in politica o dezvoltare organica, ce impune schimbarea mentalitatilor si normelor existente la nivelul societatii referitoare la participarea femeilor la nivel decizional, cat si o schimbare care sa porneasca de la nivelul decizional, care sa isi asume cresterea reprezentantivitatii femeilor in Parlament si a numarului de femei in functii de decizie.

Reprezentantii partidelor politice prezenti la dezbatere au promis masuri concrete pentru asigurarea unei reprezentativitati echilibrate a femeilor si barbatilor in Parlament:

- 1 UDMR 4 sau 5 femei vor fi pe locuri eligibile din 28 de de candidati pe locuri eligibile.
- 2 PSD In fiecare judet va exista cel putin o femeie pe locuri eligibile pe listele de candidati.
- 3 PNL Cel putin 30% femei pe locuri eligibile pe listele de candidati.
- 4 ALDE Sustin introducerea in legislatie a cotelor de reprezentare a femeilor si barbatilor de cel putin 30% pe listele de candidati. Inca nu s-au finalizat listele, dar doresc cat mai multe femei pe listele de candidati.
- 5 USR Sunt deschisi la participarea cat mai multor femei pe listele de candidati.

Laurentiu Stefan, Consilier prezidential pe politica interna, a mentionat ca “Presedintele Klaus Iohannis incurajeaza partidele politice sa caute solutii care sa duca la o reprezentare mai mare a femeilor in Parlament si in general in pozitii de conducere in institutiile publice. Stefan a salutat deciziile anumitor partide politice care s-au angajat sa ofere locuri eligibile pe listele de candidati pentru Parlament in proportie de cel putin 30 la suta si si-a exprimat speranta ca viitorul Parlament sa reflecte aceasta vointa politica”.

„Din 1990 pana in prezent Parlamentul a fost format din peste 87% barbati, chiar peste 95%. Nu putem vorbi de o democratie consolidata atat timp cat componenta Parlamentului nu este reprezentativa pentru femei, adica 51% din populatia acestei tari. Asteptam in urmatoarele saptamani sa vedem listele de candidati propuse de partidele politice si speram ca ele vor reflecta promisiunile facute in cadrul evenimentului de astazi.” Andreea Braga, Presedinta Centrul FILIA.

Doamna Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei in Romania, a amintit ca „Mass-media are un rol foarte important in a aduce pe agenda partidelor politice subiectul reprezentarii femeilor la nivel politic, astfel incat acestea sa asigure voluntar o reprezentativitate echilibrata a femeilor si barbatilor.”

Domnul Ramiro Fernández Bachiller, Ambasador al Spaniei in Romania, a exemplificat schimbarea pornita voluntar de la partidele politice care au adoptat cote voluntare ce au inceput de la 25% si au ajuns la 40%, iar din anul 2007 exista o lege (Lege organica) pentru egalitatea efectiva intre femei si barbati care prevede ca pe listele de candidati nu pot fi mai putin de 40% din fiecare gen, procent ce trebuie respectat la fiecare 5 pozitii pe listele pentru alegerile locale, natioanle si europarlamentare.

Adjunctul Misiunii Ambasadei Tarilor de Jos, doamna Anke ter Hoeve-van Heek, a subliniat faptul ca „Populatia este formata din 50% femei si 50% barbati si a devenit natural pentru partidele politice din Olanda sa asigure o reprezentare echilibrata a femeilor si barbatilor pe listele de candidati.”

Andra Croitoru, Secretarul de stat al Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, a prezentat rezultatele studiului realizat de ANES cu privire la alegerile locale din 2016 si a mentionat ca „Agentia sprijina respectarea principiului participarii echilibrate la decizie si incurajeaza participarea cat mai multor femei la alegerile parlamentare.”

In cadrul dezbaterii s-a amintit si de sistemul Zipper, asa numitul sistem “fermoar”, care este popular in unele state europene si care presupune ca listele de candidati ale partidelor sa alterneze intre o femeie, un barbat sau ca la fiecare trei candidati sa fie si o femeie.


Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri