7 Noiembrie 2014 publicat în Social 20 share-uri

E nevoie ca intregul oras Segarcea sa intre in panica de teama unei epidemii de HIV, pentru ca in mass media sa se vorbeasca macar putin despre educatia sexuala. In continuare insa, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii nu iau nicio pozitie, ignorând nevoia acuta de educatie sexuala ca materie obligatorie in scolile din România.

Dubii despre eficienta educatiei sexuale nu-si au locul.

Dubii despre eficienta educatiei sexuale nu-si au locul. Fara educatie sexuala in scoala, rata de natalitate la adolescentele intre 15 si 19 ani era in 2010 in Romania de 30 la 1000, una dintre cele mai ridicate in Europa. Cu educatie sexuala in scoala, in Olanda rata era de 5 la 1000, in Germania de 9 la 1000, in Danemarca de 6 la 1000, in Franta de 10 la 1000.

In 2010, peste 60% dintre adolescentele active sexual cu varste intre 15 – 18 ani nu au folosit niciodata metode contraceptive, conform unui studiu la nivel mondial realizat pe un esantion de 1056 tinere din Romania . Nu este de mirare, daca atat fetele, cat si baietii nu au de unde afla cum se pot proteja.

Mai mult de jumatate dintre romani nu ar lua masa cu o persoana homosexuala . Adolescentii si adolescentele homosexuali, lesbiene, bisexuali, asexuali si transgender sunt, intr-un climat al necunoasterii, foarte vulnerabili si expusi discriminarii si marginalizarii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie

E greu pentru un parinte sa predea matematica si chimie copilului lui? Da. Ne asteptam de la ea sau el sa faca asta? Nu: pentru asta exista educatie publica. In mod similar, este greu pentru familii sa asigure educatia sexuala pentru copiii lor. Si in mod similar, e imperativ ca scoala sa preia aceasta responsabilitate, cu atat mai mult cu cat sexualitatea este un subiect tabu pentru multi dintre parinti, care, la randul lor, nu au avut parte de educatie sexuala in adolescenta.

Acest cerc vicios trebuie rupt prin introducerea educatiei sexuale ca materie obligatorie in scoli. In Romania isteriei de la Segarcea, ignorarea problemei lipsei de educatie sexuala din sistemul de invatamant este o iresponsabilitate grava din partea autoritatilor competente. Situatia dificila din Romania a atras si atentia Comitetului ONU, care recomanda efectuarea unui studiu asupra problemelor de sanatate ale adolescentilor din tara noastra, institutii similare recomandand introducerea educatiei sexuale in scoli.

Prin urmare, solicitam Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii sa faca demersurile necesare pentru modificarea curriculei scolare, in asa fel incat materia „Educatie pentru Sanatate”, ce contine atat capitole de educatie sexuala cat si alte capitole cu informatii utile pentru sanatatea tinerilor, sa fie inclusa in trunchiul comun, alaturi de celelalte discipline scolare obligatorii.

Semnatari:

Asociatia SEXUL vs BARZA

Coalitia pentru Egalitate de Gen prin membrii sai : Societatea de Analize Feministe ANA, Asociatia FRONT, Asociatia A.L.E.G., Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociatia E-Romnja
Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS)
Asociatia Mame pentru Mame
Centrul FILIA
Centrul pentru Democratia Participativa PLENUM
Militia Spirituala
Programul National Biblionet
Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului - GRADO
Asociatia de Planificare Familiala din Romania (APFR)
Fundatia pentru o Societate Deschisa
Asociatia ACCEPT
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)
Asociatia SENS POZITIV
Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA (UNOPA) formata din organizatiile: Fundatia Andreea, Asociatia Viata si Speranta, Asociatia Tereza, Asociatia Speranta in Viior, Asociatia Speranta Copiilor 2000, Asociatia Speranta Baniei, Asociatia Red Ribbon, Asociatia Pro Karma, Asociatia Persoanelor Afectate, Asociatia O Raza de Lumina, Asociatia Noua Speranta, Asociatia Noi si Ceilalti Prahova, Asociatia Noi si Ceilalti Constanta, Asociatia Noi si Ceilalti Bucuresti, Asociatia Noi si Ceilalti Arad, Asociatia Lizua, Asociatia Licurici, Asociatia Iris, Asociatia Inocenta si Speranta,Asociatia Benone, Asociatia Persoanelor Afectate Braila.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri