4 Noiembrie 2014 publicat în Social 112 share-uri

Reyhaneh Jabbari a fost acuzata ca, la momentul cand avea 19 ani, ar fi omorit un fost agent de securitate iranian care o chemase la el acasa sub pretextul ca are nevoie de sfatul ei cu privire la designul de interior al biroului sau. Apoi, acesta a incercat sa o violeze. Fata s-a aparat cu ajutorul unui pix cu care l-a injunghiat, desi ea neaga ca acesta ar fi murit din cauza gestului ei.

Fiind adusa in fata curtii de judecata am fost prezentata ca o criminala cu sange rece. Nu am varsat nicio lacrima. Nu am implorat. Nu am plans isteric, fiindca aveam incredere in lege.

Dar apoi am fost acuzata ca sunt indiferenta in fata unei acuzatii de crima. Stii, eu nu omoram nici macar tantarii, iar gandacii ii apucam de antene si ii aruncam afara. Acum am devenit o criminala care a premeditat.
Felul cum ma purtam cu animalele a fost interpretat ca fiind o inclinatie de a fi baiat, iar judecatorul nu s-a obosit sa vada ca, atunci cand mi s-a intamplat asta, aveam parul lung si oja pe unghii.

Cat de optimist este acela care se astepata sa i se faca dreptate in fata judecatorului! Nu a contestat niciodata faptul ca bratele mele nu sunt puternice precum cele ale unui sportiv, mai ales ale unui boxer.

Aceasta tara in care ati pus dragoste in mine nu m-a vrut niciodata si nimeni nu m-a sprijinit atunci cand sub interogatoriu plangeam si auzeam cele mai vulgare cuvinte. Cand m-am ras in cap si mi-am sters ultimul semn de frumusete, am fost recompensata: 11 zile de izolare totala.

Draga Sholeh, nu plange pentru cele ce auzi. In prima zi cand ofiterul de politie, un batran agent necasatorit, m-a ranit din cauza unghiilor mele, am inteles ca frumusetea nu este cautata in era asta. Frumusetea figurii, frumusetea gandurilor, frumusetea unui scris, frumusetea ochilor si viziunea, si chiar frumusetea unei voci placute.

Draga mea mama, viziunea mea s-a schimbat si nu tu esti responsabila pentru asta. Cuvintele mele sunt fara sfarsit si le dau pe toate cuiva care, dupa ce voi fi executata fara stirea ta si in absenta ta, ti le va inmana. Iti las multe manuscrise ca mostenire.

Cu toate acestea, inaintea mortii mele, vreau ceva de la tine. Este singurul lucru pe care il mai vreau de la lumea asta, de la tara asta si de la tine. Te rog, nu plange si asculta. Te rog sa mergi in fata curtii si sa le spui dorinta mea. Din nou va trebui sa suferi din cauza mea.

Din nou trebuie sa suferi cu lacrimi in ochi. Este singurul lucru pe care il mai implor desi n-am sa ma supar daca nu vei reusi, caci ti-am spus de atatea ori sa nu implori ca sa ma salvezi de la executie.

Nu vreau sa putrezesc in pamant. Nu vreau ca ochii sau inima mea tanara sa se transforme in praf. Te implor sa aranjezi ca imediat dupa ce voi fi spanzurata, inima mea, rinichii, ochii si oasele, orice poate fi transplantat sa fie luate din corpul meu si date cuiva care are nevoie de ele, ca dar. Nu vreau ca cel care le primeste sa imi stie numele, sa imi cumpere flori sau chiar sa se roage pentru mine.

Iti spun toate acestea cu toata inima mea. Ca nu vreau sa am un mormint unde sa vii sa plangei si sa suferi. Nu vreau sa porti haine negre pentru mine.

Fa tot ce poti ca sa uiti aceste zile grele ale mele. Da-ma vantului ca el sa ma ia. Lumea nu ne-a iubit. Nu mi-am dorit aceasta soarta. Acum ma abandonez sortii si imbratisez moartea. Pentru ca in Curtea de Justitiei lui Dumnezeu, ii voi acuza pe procurori, il voi acuza pe procurorul Shamlou, il voi acuza pe judecator, Curtea Suprema si toata tara care m-a batut si hartuit atunci cand eram vie. La Curtea Suprema a creatorului il voi acuza pe Dr. Farvandi, pe Qassem Shabani si pe toti aceia care din ignoranta si cu minciunile pe care le-au spus despre mine, care mi-au incalcat drepturile si nu au vazut ca uneori, ceea ce pare a fi realitatea este de fapt diferit.

Draga si blanda Sholeh, pe lumea cealalta noi doua vom fi acuzatorii si ceilalti cei care sunt acuzati. Sa vedem care este voia Domnului. As vrea sa te pot imbratisa pana mor. Te iubesc.

Reyhaneh

Detalii despre caz:

„Amnesty International“ a specificat intr-un comunicat ca Jabbari, de profesie designer de interioare, isi astepta executia pentru uciderea lui Morteza Abdolali Sarbandi. Un observator al drepturilor omului al ONU a declarat ca injunghierea barbatului a fost un act de legitima aparare dupa ce acesta o abuzase sexual pe femeie. Observatorul a adaugat ca procesul prin care Jabbari a fost condamnata a fost condus gresit.”

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri