30 Noiembrie 2012 publicat în Social 147 share-uri

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, aduce cu sine meditatii indelungi si dezbateri cu privire la identitatea noastra, la rolul nostru in memoria europeana. Noi consideram ca este un bun prilej de a va ura din suflet "La multi ani!", de a va ura sa va bucurati din plin de ziua aceasta zi si in acelasi timp sa va reamintiti sau poate sa aflati, cateva aspecte ale personalitatii noastre istorice.

17. Mihai Viteazul era considerat copil din flori al lui Patrascu cel Bun. Dar e foarte interesant de stiut — lucrul a fost demonstrat de curand de mai multi istorici, cu argumente convingatoare — ca mama lui era o Cantacuzina, adica o coboratoare din vestita familie bizantina care a dat doi imparati in veacul al XIV-lea si care se numara printre marile familii nobile ale Bizantului.

18. Foarte pe scurt despre stilurile arhitectonice si cultura de pe teritoriul Romaniei medievale: In Muntenia, fidelitatea fata de modelul clasic bizantin e mai evidenta. Arta crestina isi avea radacinile in Siria si in Iran. In schimb, in Moldova apare influenta gotica, admirabil imbinata cu modelul bizantin sud-dunarean. Si mai marcata e pecetea gotica la bisericutele de lemn din Maramures, care-si inalta indraznetele turle de sindrila spre cer. Literatura, poezia si legendele autohtone raman doar orale pana la sfarsitul veacului al XVI-lea, literatura scrisa fiind exclusiv slavona.

19. Dimitrie Cantemir este o figura de rang inalt in istoria noastra. Datorita celor 12 ani de pribegie in Rusia, Cantemir a lasat operele care au facut faima lui in toata Europa, precum Istoria Imperiului Otoman sau Descrierea Moldovei, ambele scrise in latineste (iar ultima destinata Academiei din Berlin, al carei membru fusese ales).

20. Fiul lui Cantemir, Antioh, geniu precoce, a fost primul poet rus de stil occidental; el a fost trimis, tanar inca, ambasador al Rusiei la Paris, apoi la Londra, iar acolo a facut mult pentru faima tatalui sau, favorizand publicarea in engleza si franceza a Istoriei Imperiului Otoman si intrand in legatura cu carturari de renume, de pilda, la Paris, cu Voltaire.

21. In epoca fanariota s-au tiparit mai multe carti in limba romana decat in greceste, perioada a fost totusi una favorabila evolutiei culturale, in ciuda luminii foarte negative in care a fost pusa de catre istorici, mai ales in perioada Comunista.

22. Tudor Vladimirescu (1780 – 1821) este un personaj exceptional. Tudor Vladimirescu este printre cei care a visat de tanar la o lupta impotriva otomanilor. El a condus revolutia de la 1821.

23. Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revolutiei de la 1848.

24. Muzica imnului nostru actual, Desteapta-te romane a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor.

25. Pe Napoleon al III-lea, il putem considera un fel de nas la faurirea Romaniei, pentru ca el a facut presiune la nivel interational pentru a admite ca Alexandru Ioan Cuza este un singur domnitor peste Valahia si Moldova.

26. Dupa vreo trei ani ni s-a permis ca aceasta tara, care se numea la inceput „Principatele Uniteale Valahiei si Moldovei", sa se numeasca „Romania". Numele tarii noastre este deci recent. De la numele de roman am fabricat in 1862 un nume: Romania. De asemenea in epoca aceea,deja din 1848, se alege steagul — de fapt un amestec al unor steaguri mai vechi alevoievozilor din Muntenia si Moldova. Albastru, galben, rosu a devenit steagul tarii noastre.

27. Poetul Vasile Alecsandri a scris "Imnul regal", care a devenit, in perioada regalitatii, imnul de stat al Romaniei, fiind intonat pentru prima data in 1884. Acest imn s-a intonat in Romania pana in 1947.

28. Domnia lui Carol I (10 aprilie 1839 – 10 octombrie 1914) in Romania a durat 48 de ani si este cea mai lunga din istoria noastra, cu un an mai lunga decat cea a lui Stefan cel Mare, a fost o perioada extrem de benefica pentru romani. S-au construit sosele, au aparut uzine, a inceput exploatarea petrolului; am fost a doua tara din lume, dupa SUA, in privinta industriei extractive a petrolului.

29. In perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat, cum ar fi cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, "Te slavim Romanie" (1953-1977) sau pe cel care i-a urmat pana in 1989, "Trei culori cunosc pe lume", care era o varianta modificata a unui cantec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.

30. Stema actuala Romaniei a fost adoptata in anul 1992, de catre cele doua Camere reunite ale Parlamentului, in data de 10 septembrie 1992 si reprezinta o acvila ce are aripile deschise, pe un scut; in cioc, acvila tine o cruce, iar in gheare o spada si un sceptru. Intre aripile protectoare se afla un scut impartit in cinci parti cuprinzans stemele celor 5 regiuni istorice.

31. Citat important din "O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri", de Neagu Djuvara: "Pe langa o seama de alte erori majore in planificarea economica, n.r. Ceausescu a inceput lucrari faraonice in capitala tarii, dupa modelul altor dementi ai lumii comuniste, ca Mao Tse Dun sau Kim Ir Sen. Cate scoli, spitale, sosele s-ar fi putut cladi cu miliardele cheltuite pentru daramarea (cu o nemaipomenita lipsa de omenie) a unui intreg cartier al Bucurestilor si ridicarea acelei monstruoase cladiri numite „Casa Poporului", precum si a acelui bulevard luxos, mai lung simai larg decat Champs-Elysees de la Paris! Propaganda comunista a facut caz de toate aceste „realizari", insa o crestere economica sanatoasa, cum a fost cea din anii interbelici, ne-ar fiadus azi mai departe. In ochii mei insa, aceste erori majore in optiunile economice, care sunt la originea crizei dramatice prin care trecem acum, nu sunt mostenirea cea mai tragica a regimului comunist. Mostenirea cea mai tragica consta in faptul ca acea jumatate de secol ne-a stricat sufletul"...

Foto fr si main: By Mircea Moira /Shutterstock

Bibliografie:

Neagu Djuvara - O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, editura Humanitas;

www.mistereleistoriei.scienceline.ro

www.2012en.ro

www.simbolurilestatuluiroman.go.ro

www.dacia.co.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri