1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, aduce cu sine meditatii indelungi si dezbateri cu privire la identitatea noastra, la rolul nostru in memoria europeana. Noi consideram ca este un bun prilej de a va ura din suflet "La multi ani!", de a va ura sa va bucurati din plin de ziua aceasta zi si in acelasi timp sa va reamintiti sau poate sa aflati, cateva aspecte ale personalitatii noastre istorice.

Aceasta selectie de curiozitati sau poate date interesante din istoria colectiva a romanilor este bazata pe una dintre cele mai frumoase si sincere scrieri - O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri de Neagu Djuvara, dar si alte cateva surse online, pe care le vom semnala la sfarsitul articolului.

Revenind la istoria din perspectiva lui Neagu Djuvara, aceasta carte este o lectura fascinanta pe care merita sa v-o semnalam chiar astazi, la ceas de sarbatoare. Este o carte ce nu trebuie sa va lipseasca din biblioteca si o lectura care "face lumina" si care imbogateste spiritul.

1. Statuetele apartinand culturii Hamangia ce au fost descoperite in anul 1956 la Cernavoda sunt considerate a fi capodopere ale artei primitive universale; acestea au o vechime de 5.500-6000 ani (3500 -4000 i.e.n.)

2. In spatiul carpato-dunarean, sursele arheologice si documentare ne revela, venita probabil deja din al doilea sau chiar al treilea mileniu inaintea erei noastre, prezenta unei ramuri indo-europene. Pe reprezentantii ei unii i-au numit daci (in special inTransilvania), altii i-au numit geti (in Muntenia, Dobrogea si pana in Basarabia)

3. Geto-dacii par a fi avut o singura zeitate principala: Zamolxis. Geto-dacii credeau in nemurire.

4. Bendis este Zeita din mitotlogia dacica adorata de stramosii nostri ca zeita a Lunii, a padurilor, a farmecelor, a noptii si poate ca zeita magiciana. Ea era patroana dragostei si a metrnitatii. Herodot mentioneaza zeita Bendis ca finnd imprumutata de traci de la daci.

5. In secolul I i.Cr., triburile geto-dace se unesc sub un singur rege, pe care-l cheama Burebista. E prima data cand stramosii nostri apar in istorie uniti si avand un rege care indrazneste sa se lupte cu Roma. Stapanirea lui Burebista se intindea si peste multe alte triburi, de dincolo de Nistru si pana in Panonia — dar el moare asasinat, in acelasi an cu Cezar (44 i. Cr.)!

Foto: Wikimedia


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 31 de curiozitati fascinante din Istoria Romanilor.