30 Noiembrie 2012 publicat în Social 21 share-uri

1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, aduce cu sine meditatii indelungi si dezbateri cu privire la identitatea noastra, la rolul nostru in memoria europeana. Noi consideram ca este un bun prilej de a va ura din suflet "La multi ani!", de a va ura sa va bucurati din plin de ziua aceasta zi si in acelasi timp sa va reamintiti sau poate sa aflati, cateva aspecte ale personalitatii noastre istorice.

Aceasta selectie de curiozitati sau poate date interesante din istoria colectiva a romanilor este bazata pe una dintre cele mai frumoase si sincere scrieri - O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri de Neagu Djuvara, dar si alte cateva surse online, pe care le vom semnala la sfarsitul articolului.

Revenind la istoria din perspectiva lui Neagu Djuvara, aceasta carte este o lectura fascinanta pe care merita sa v-o semnalam chiar astazi, la ceas de sarbatoare. Este o carte ce nu trebuie sa va lipseasca din biblioteca si o lectura care "face lumina" si care imbogateste spiritul.

1. Statuetele apartinand culturii Hamangia ce au fost descoperite in anul 1956 la Cernavoda sunt considerate a fi capodopere ale artei primitive universale; acestea au o vechime de 5.500-6000 ani (3500 -4000 i.e.n.)

2. In spatiul carpato-dunarean, sursele arheologice si documentare ne revela, venita probabil deja din al doilea sau chiar al treilea mileniu inaintea erei noastre, prezenta unei ramuri indo-europene. Pe reprezentantii ei unii i-au numit daci (in special inTransilvania), altii i-au numit geti (in Muntenia, Dobrogea si pana in Basarabia)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Primele instituții de învățământ din România cu risc seismic care vor fi reabilitate prin PNRR PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL Campanie umanitară pentru o educatoare din județul Iaşi, mamă a trei copii

3. Geto-dacii par a fi avut o singura zeitate principala: Zamolxis. Geto-dacii credeau in nemurire.

4. Bendis este Zeita din mitotlogia dacica adorata de stramosii nostri ca zeita a Lunii, a padurilor, a farmecelor, a noptii si poate ca zeita magiciana. Ea era patroana dragostei si a metrnitatii. Herodot mentioneaza zeita Bendis ca finnd imprumutata de traci de la daci.

5. In secolul I i.Cr., triburile geto-dace se unesc sub un singur rege, pe care-l cheama Burebista. E prima data cand stramosii nostri apar in istorie uniti si avand un rege care indrazneste sa se lupte cu Roma. Stapanirea lui Burebista se intindea si peste multe alte triburi, de dincolo de Nistru si pana in Panonia — dar el moare asasinat, in acelasi an cu Cezar (44 i. Cr.)!

6. Columna Traiana care istoriseste razboiul daco-roman si infrangerea lui Decebal (105-106 d.Hr.) este o adevarata comoara pentru istorici si etnologi. Pe aceasta columna, se incolacesc de jos in sus, basoreliefuri povestind toata desfasurarea cuceririi Daciei, ca intr-o„banda desenata" in care putem nu numai urmari fazele razboiului, ci si descoperi care erau portul si armele din ambele tabere, chiar si portul femeilor dace, si ce fel de vite se cresteau intara etc.

Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Prestige Orchestra lansează „DREAMS COME TRUE”, un concept de show unic în România

7. Crestinismul a patruns in Dacia si Moesia foarte timpuriu, probabil chiar inainte de retragerea legiunilor si administratiei romane, iar cel mai puternic argument in acest sens este faptul ca acele cuvinte care descriu crestinismul sunt de origine latina: Dumnezeu, cruce, crestin, credinta, biserica, rugasi rugaciune, cuminecare, a boteza, inger, pagan.

8. In trecut, romanii erau denumiti valahi. Valah e un nume foarte nobil, dat de germanici tuturor romanilor, pornind de la numele unui trib celt care se numea Volcae, asezat pe unde sunt azi Elvetia si Austria. Acestia s-au romanizat, astfel incat germanii, vecinii lor, cu vremea au numit volcae pe toti romanii, pe toti cei ce vorbeau limba latina.

9. Este posibil ca Marele Basarab I intemeietorul, cel care a unificat voievodatele si cnezatele de la sud de Dunare, sa fi fost de origine cumana. Numele sau este un nume cuman.

Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith! 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit

10. Porecla lui Radu, zis „Cel Frumos" (fratele lui Vlad Tepes), este o porecla cu iz ironic, pentru ca-i placuse, pe cand era tanar ostatic in Turcia, sultanului Mehmed al II-lea!

11. Multi dintre marii nostri voievozi au fost bastarzi! De pilda Stefan cel Mare, Petru Rares, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul! Era de ajuns sa fie — se zicea — „os de domn".

12. Tatal lui Vlad Tepes, Vlad Dracul nu era poreclit asa pentru a se face trimitere la Satan, ci pentru ca facea parte din Ordinul Cavaleresc al Dragonului, infiintat de catre Sigismund deLuxemburg. Vlad era atat de mandru ca facea parte din acest ordin de cavalerie, incat, o data ajuns domn al Tarii Romanesti, a pus sa se bata pe monede si sa se sculpteze, ca o emblema a lui,acel dragon — de unde in popor i s-a zis Vlad Dracul, adica Dragonul. De aici vine si numelede Dracula sau Draculea pentru el si pentru fiii sai. De aceea Vlad Tepes a devenit pentrustraini Dracula.

Kaufland anunță programul magazinelor de Paște AVON lansează Today Tomorrow Always: Wonder, parfumul care te poartă într-un univers romantic și plin de speranță Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

13. Vlad zis Tepes, a fost un domn de o cruzime cumplita, care avea obiceiul de a-si trage in teapa dusmanii sau pe cei care nu-l ascultau inlauntrul tarii. Se zice ca de indata ce a venit in scaun, in 1456, a poruncit sa fie adunati hotii si cersetorii, i-a inchis intr-o casa si, dupa ce i-a ospatat, le-a dat foc. Pe boierii neascultatori ii tragea in teapa.

14. Vestea cruzimii lui Vlad Tepes s-a aflat in lumea larga si a capatat cu vremea o imagine negativa pana la caricatura (ca in romanulirlandezului Bram Stoker, de la sfarsitul veacului trecut, care e la originea avalansei de filmede groaza cu eticheta „Dracula"; deformare — repet — caricaturala, pe care fostul regim de laBucuresti a folosit-o in mod iresponsabil in scopuri comerciale, subliniaza Djuvara.

15. Lui Petru i s-a zis Cercel fiindca, refugiat in Occident pentru a cauta sprijin in favoarea pretentiilor lui la domnie, a stat o vreme la Curtea Frantei, pe langa regele Henric al III-lea, Curte extrem de rafinata si luxoasa, unde se ivise la barbati moda (care a reaparut si astazi printre tineri!) de a purta cercei. Petru Cercel a fost un personaj fascinant, adevarat erou de roman cavaleresc. Si-a sfarsit viata intr-un naufragiu in Marea Egee. Era fratele vitreg al lui Mihai Viteazul.

16 idei superbe de machiaj festiv pentru Paște, petreceri și ocaziile speciale din viața ta Oxitocina – tot ce trebuie sa stii Stiluri parentale – tipuri, caracteristici si recomandari

16. Vechiul nume al Transilvaniei era Siebenbürgen ("Sapte cetati"), nume atestat din anul 1296. Stema Transilvaniei este atestata din secolul al XVI-lea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri