Priveste lupusul! Tu ce crezi ca este?

12:11, 30 Noiembrie 2011 publicat în Sanatate2 share-uri

Un nou sondaj despre perceptia asupra lupusului arata faptul ca opinia publica stie foarte putine lucruri despre aceasta boala devastatoare.
“Un diagnostic rapid si corect, precum si o relatie stransa intre medic si pacienti reprezinta elemente cheie in cazul lupusului eritematos sistemic, in vederea monitorizarii adecvate a evolutiei bolii si a tratamentului adecvat, pentru evitarea punerii in pericol a vietii pacientului”, a spus prof. dr. Ruxandra Ionescu de la Spitalul Sf.Maria din Bucuresti si Seful Catedrei de Medicina Interna si Reumatologie UMF Carol Davila Bucuresti.

Exista diverse forme de lupus, iar lupus eritematos sistemic (LES) este forma cea mai frecventa si severa a acestei boli. Simptomele LES includ oboseala, dureri articulare si eruptii cutanate.3b

Citeste si:
CUM ȘTII DACĂ AI PETRECUT ANUL EXTRA COOL & CREATIV? DACĂ DE...
CUM ȘTII DACĂ AI PETRECUT...

In plus, lupusul, in special forma sistemica, poate avea un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii si capacitatii de munca a pacientului. Studiile au aratat ca peste jumatate dintre pacientii cu LES, ce lucrau la momentul in care au fost diagnosticati, au intrerupt permanent lucrul intr-un interval de pana la 15 ani. Lupusul este cel mai frecvent intalnit la pacienti activi din punct de vedere social, cu varste cuprinse intre 15 si 44 ani. Jumatate dintre respondentii intervievati in sondajul "Priveste lupusul" au crezut, in mod eronat, ca lupusul este diagnosticat de obicei la persoanele cu varsta mai inaintata, de peste 50 de ani.1d

Lupusul este o boala complexa si imprevizibila, cu perioade in care simptomele nu sunt foarte evidente si perioade cand simptomele izbucnesc brusc si devin tot mai severe. a In unele cazuri, lupusul poate intra in remisiune, situatie in care simptomele se pot ameliora pentru o anumita perioada de timp.7b Cu toate acestea, remisiunea completa nu este caracteristica..

Citeste si:
Ce tipuri de ochelari poartă cele mai frumoase vedete
Ce tipuri de ochelari poartă...

In prezent nu exista nici un tratament curativ pentru lupus, desi peste o treime dintre europeni (37%) cred ca exista.1f

1 Stephens, Stephanie M.A. Neurology Now. Lupus and Your Heart: Two's a crowd when it comes to lupus and cardiovascular problems. July/August 2010 edition; Volume 6(4); pp 19,23–25 Available at: http://www.aan.com/elibrary/neurologynow/?event=home.showArticle&id=ovid.com:/bib/ovftdb/01222928-201006040-00013#P28 Accessed in October 2011. (“A Difficult Diagnosis” subhead, para 1).
2 The Mayo Clinic. Available at: http://www.mayoclinic.com/health/lupus/DS00115 Accessed in October 2011.
3 Yelin E et al. Arthritis Rheum 2007; 57: 56-63.
4 The Patient Education Institute. Available at: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/tutorials/lupus/id209104.pdf Accessed in October 2011.

Comunicat de presa

Iti recomandam si articolul 'Boli exacerbate de caldura extrema a zilelor de vara: lupusul'


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri